Publicitate online: CPC sau CPM?

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 16:55
4182 citiri
Publicitate online: CPC sau CPM?

Intr-o lume ideala a publicitatii, cei care-si fac reclama nu ar fi nevoiti sa plateasca decat pentru rezultatele efective obtinute, fara a lua in calcul mesajele transmise catre persoane care n-au nici cea mai mica intentie sa cumpere ceva.

In prezent, Internetul este mediul care se apropie cel mai mult de acest ideal. Campaniile cu plata la click (CPC) s-au impus pe piata de publicitate online din SUA, arata datele publicate de IAB la inceputul saptamanii.

In primul semestru din 2010, 61% din veniturile din publicitate online din SUA au venit din campanii cu plata in functie de performanta - CPC, depasind campaniile cu plata in functie de expunerea pe care o ofera (CPM- cost per mia de afisari).

Campaniile de publicitate online cu plata in functie de numarul de afisari (CPM) nu reprezinta decat 35% din volumul pietei de publicitate online din SUA. De remarcat ca balanta intre CPM si CPC s-a inclinat net in favoarea publicitatii cu plata in functie de performanta (CPC) inca din 2006. Din pacate, studiul pietei de publicitate online din Romania realizat de filiala locala a IAB nu furnizeaza date privind modelul de plata a campaniilor.

Suprematia castigata de campaniile CPC pe piata de publicitate online este strans legata de expansiunea publicitatii in motoarele de cautare (a se citi Google), care a ajuns sa-si insuseasca o felie de aproape jumatate (47%) din piata de publicitate online. Si e putin probabil ca in viitor sa asistam la o inversare a acestei tendinte.

Metoda de stabilire a preturilor in functie de clickuri (CPC) este vazuta insa, de unii publisheri, ca o amenintare la adresa veniturilor lor, in conditiile in care, la rate de click reduse ale bannerelor, modelul CPC aduce venituri mai mici decat daca respectivele campanii ar fi vandute in sistem CPM- cu plata la mia de afisari.

Ceea ce nu este neaparat adevarat. Sisteme precum Bursa de Reclama permit prioritizarea campaniilor in functie de performante, gratie sistemului de licitatii GSP. Rezultatul: o campanie cu plata la click, care nu este performanta (nu inregistreaza clickuri si mananca "inutil" spatiul publisherului) va fi penalizata si, in extremis, bannerul respectiv nu se va mai afisa deloc. Astfel, stimulam si advertiserii sa gandeasca solutii care sa fie atractive si pentru utilizatorii de internet.

In plus, platformele de publicitate online, inclusiv Bursa de Reclama incearca in mod constant sa-si imbunatateasca tehnologia de servire a publicitatii online pentru a majora eficienta campaniilor publicitare. Solutiile sunt multiple: de la servirea campaniilor online in functie de continutul paginilor web, la servirea selectiva, doar catre persoanele cel mai probabil sa fi interesate (de ex barbati, intre 25 si 35 de ani. De exemplu, TradeAds are propria echipa de cercetare care dezvolta algoritmi de optimizare a campaniilor si, in perioada urmatoare, va anunta imbunatatiri semnificative ale tehnologiei de servire a publicitatii online.

Acest articol face parte din campania de popularizare a Internetului si publicitatii online, derulata prin intermediul PRAgent.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#publicitate online, #bursa de reclama, #CPC, #CPM , #internet