Turcia blocheaza din nou Youtube

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 23:57
2925 citiri
Turcia blocheaza din nou Youtube
Foto: Reuters

O curte judecatoreasca din Turcia a blocat din nou, pentru 30 de zile, websiteul Youtube, la doar cateva zile dupa ce a fost deblocat, intensificand disputa pentru libera exprimare din tara care candideaza pentru calitatea de membru UE.

Accesul la Youtube, apartinand companiei Google Inc., a fost blocat de catre guvernul Turciei in mai 2008, dupa ce utilizatorii au postat clipuri video, despre care Turcia spune ca insulta fondatorul republicii, Mustafa Kemal Ataturk, potrivit Reuters.

O curte judecatoreasca din Ankara a ridicat interdictia, sambata, care a atras pana atunci critici dure la adresa Turciei privind legile care guverneaza reteaua Internet, dupa ce o firma germana a sters videoclipurile, la cererea autoritatilor turce, cu ajutorul unui program folosit de Google pentru protejarea materialelor cu drepturi de autor.

Youtube a precizat ulterior ca a facut clipurile din nou accesibile, spunand ca asemenea materiale nu incalca drepturile de autor.

Dar o curte judecatoreasca din Ankara a decis ca interdictia trebuie din nou impusa, de data aceasta din cauza unui nou videoclip, in care aparea presedintele Opozitiei, Deniz Baykal, intr-o camera impreuna cu o angajata, a scris, marti, cotidianul turc Anatolian.

Guleser Aykara, purtatorul de cuvant pentru Consiliul telecomunicatiilor, a spus ca a fost anuntat despre noua blocare a website-ului, precizand ca va lua o decizie pana joi, daca va bloca sau nu Youtube.

"Intai verificam daca materialele nedorite au ramas inca pe website", a spus Aykara pentru Reuters.

"Youtube ar putea restrictiona accesul pentru a impiedica utiliztorii turci de a viziona videoclipurile, dar ar putea sa le faca accesibile celorlalti utilizatori. Youtube ar putea sa nu raspunda sau sa respinga cererea noastra, caz in care vom bloca din nou websiteul", a adaugat Aykara.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Youtube blocat Turcia, #Internet Turcia , #internet
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Accesul liber la Internet ar trebui sa fie un drept universal al omului.