Viitorul omenirii: Previziunile lui Arthur C. Clarke

Sambata, 19 Aprilie 2008, ora 20:30
10485 citiri
Viitorul omenirii: Previziunile lui Arthur C. Clarke

Arthur C. Clarke este una dintre legendele literaturii de scince fiction. Totusi, pe langa fantezia depusa in descrierea unor posibile viitoare lumi, Clarke a fost, de asemenea, inventator si futurist.

Lucrurile acestea sunt legate, in masura in care scriitorii de science fiction pot, adesea, fi veritabili profeti ai timpurilor viitoare. Pe de alta parte, un autor nu descrie viitorul ci, mai degraba, il inventeaza iar lucrurile pe care el le descrie pot influenta direct imaginatia si gandirea viitorilor oameni de stiinta care cresc citindu-I cartile.

Astfel au stat lucrurile cu Clarke care, in 1945, a publicat un articol futurologic in care descria un satelit de comunicatii pe o orbita geostationara. Nu credea, la momentul respectiv, ca ideea sa va fi materializata in timpul vietii sale. Totusi, astazi, tot sistemul de comunicatii se bazeaza pe transmisiuni prin satelit, inclusiv internetul.

De asemenea, ideea satelitilor utilizati pentru observatii meteorologice ii apartine tot lui Clarke, desi nici una dintre aceste idei nu au fost patentate de catre el.

Publicatia online Pravda.ru a facut o sinteza a previziunilor pe care Clake le-a facut privitor la viitorul omenirii si pe care le prezentam, cronologic, mai jos. Totusi, inainte de acestea, merita pomenite doua dintre afirmatiile lui Clarke, citate de aceeasi publicatie:

"Nasterea inteligentei artificiale este inevitabila; totusi acesta va fi precedata de multa prostie artificiala" si celalta "Televiziunea este considerata ca fiind cea mai buna metoda contraceptiva care a existat vreodata ".

Iata viitorul omenirii asa cum l-a vazut Clarke:

2004: Apare primul om clonat.

2009: Un oras dintr-o tara in curs de dezvoltare va fi distrus datorita unei proceduri de rutina cu o bomba nucleara. Dezbaterile ONU vor determina eliminarea tuturor armelor nucleare din lume.

2014: Un hotel spatial va fi construit pe orbita Pamantului.

2016: Toate monedele din lume vor fi abolite. Unitatea de schimb va deveni energia electrica.

2021: Omul va ateriza pe Marte, fapt insotit de unele surprize amuzante.

2023: Dinozauri clonati vor aparea din AND generate de computere.

2024: Oamenii de stiinta vor identifica semnale ultrarosii venite din centrul galaxiei. Totusi, vor esua in incercarea de a le decripta.

2025: Cercetarile neurochirurgicale vor permite oamenilor de stiinta sa descopere toate misterele legate de organismlele vii.

2057: Va avea loc un festival care va comemora cea de-a 100 aniversare a epocii spatiale (care a inceput cand URSS a lansat primul satelit construit de om).

2061: Cometa Halley se va intoarce.

2095: Vor fi proiectate vehicole spatiale capabile sa zboare cu viteza luminii.

2100: Istoria va reincepe...

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Arthur, #Clarke, #previziuni, #futurologie, #omenire , #internet