Exista siguranta online? El spune ca da!

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 09:49
2412 citiri
Exista siguranta online? El spune ca da!

Cumparaturile online incep sa prinda incet-incet si la romani. Cea mai infricosatoare bariera, teama de fraude, este data la o parte de cumparatori din ce in ce mai bine informati. Exista siguranta online?

"Esti la fel de in siguranta ca intr-un mall sau intr-o benzinarie", ne spune fara sa stea prea mult pe ganduri Gheorghe Bardan, Security Officer la Okazii.ro, cel mai mare site de comert online din Romania. "Daca iti uiti portofelul pe masa sau il tii nonsalant la vedere in buzunarul din spate al blugilor, poti avea surprize. Si cu siguranta exista mult mai multe furturi offline decat online."

Gigi - cum ii spun colegii - are 30 de ani. In ciuda varstei, a vazut deja cam tot ce se poate vedea in materie de frauda in online-ul romanesc. "E bine sa fii cu ochii deschisi si la ce se intampla pe afara. Desi, in materie de fraude, romanii sunt de multe ori trend setteri la nivel mondial, sunt anumite patternuri care, odata aparute in afara, mai devreme sau mai tarziu te vei confrunta cu ele si in Romania".

In plin sezon de cumparaturi, l-am invitat la un interviu in care sa ne spuna si noua, celor mai putini specialisti, ce e bine sa stii atunci cand iti faci cumparaturile online.

E mai sigur cardul decat banii tinuti in portofel?

E mai sigur din foarte multe puncte de vedere. Nu stiu pe nimeni care sa-si fi recuperat banii dupa ce i-a fost furat portofelul. Daca isi recupereaza actele, e fericit. Pe de alta parte, stiu numeroase cazuri in care plati frauduloase au fost returnate pagubitilor. Cardurile au o sumedenie de niveluri de protectie la care un portofel poate doar sa viseze.

Portofelele viseaza?

[Rade] Sigur, al meu viseaza nonstop ziua de salariu!

Se fura in online-ul romanesc?

Se fura, dar cred ca avem mai multi infractori cibernetici decat fraude online in Romania. Infractorii nostri prefera "clienti" din strainatate. Cei care incearca sa fraudeze in Romania sunt mai putini versati, iar asta e un avantaj.

Cate fraude au fost anul asta pe Okazii.ro?

Una singura, dar cu final fericit in cele din urma. Incercari au fost insa vreo cateva sute.

Sunteti asa de buni?

Suntem cei mai buni, in ciuda faptului ca activam pe cea mai dificila nisa de securitate.

Adica?

Modelul de business al Okazii.ro este unul care are in centru intermedierea intre cel care vinde si cel care cumpara. De cele mai multe ori, vorbim de tranzactii person to person. La business to business sau business to person e mult mai simplu sa tii lucrurile sub control, la noi trebuie sa fii tot timpul in alerta. Nu poti pleca de la premisa ca orice persoana este un potential infractor, dar e bine sa iti iei niste masuri de precautie.

Cum ar fi?

E vorba de un mix de masuri de protectie pe care le-am grupat, inca de acum 2 ani, sub denumirea generica Garantia de Livrare. Oferim clientilor un punct de livrare in care pot veni si desface coletele comandate. Daca produsul comandat nu corespunde descrierii initiale, isi primeste banii inapoi. Mai mult, ca veni vorba de plata cu cardul - daca platesti pe Okazii.ro cu cardul, ai 5 zile in care sa testezi pe indelete produsul. Plata se face catre vanzator doar daca tu ti-ai dat acordul. In plus, toate produsele care se vand sub Garantia de Livrare beneficiaza de 3 zile de testare dupa care poti returna produsul si iti primesti banii inapoi.

Nu era mai simplu sa oferiti desfacere coletului la livrare?

Mai simplu, da. Mai bine pentru cumparator, nu. Gandeste-te ca aproximativ 40% din ceea ce se vinde pe Okazii.ro nu este nou. Cat iti ia, spre exemplu, sa verifici daca un laptop functioneaza la parametri optimi? Cam greu sa faci asta in 5 minute, cu un curier nerabdator la usa. Preferam sa ne "complicam" cu Garantia de Livrare si sa avem clientii multumiti.

Sa revenim la fraude. Ce se mai poarta in 2013?

Phishingul e mereu la moda. Updatat, facut din ce in ce mai bine. Mailuri false, telefoane false, sms-uri false. In general ti se cere sa ocolesti anumite proceduri sub pretextul unei urgente sau situatii exceptionale.

Cum te protejezi de astfel de atacuri?

Interviul apare si in print?

Doar online.

Atunci ofera cititorilor acest link: http://ajutor.okazii.ro/securitate/phishing. Daca nu au timp sa se informeze mai in detaliu, e bine sa tina minte un lucru: de fiecare data cand li se cere ceva suspect, sa sune la compania in numele careia se face respectiva solicitare. Chiar daca au fost sunati de pe un numar de telefon ce pare al companiei in cauza, e bine sa fii suspicios. Din fericire, astfel de cazuri sunt de sub 1 la mie.

In concluzie, tu preferi cardul sau portofelul?

Rade si se indreapta spre cuier. Isi ia haina si din buzunar scoate triumfator un card

Portofelul il tin in masina, cardul e intotdeauna la mine.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#siguranta cumparaturi online, #cumparaturi card, #siguranta cumparaturi Okazii, #Okazii Garantie livrare , #magazin online calculatoare
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
NU Exista siguranta online,Cine sustine e frate cu Ponta.