De la cititori: Apara-ti calculatorul de hackeri!

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 23:10
3866 citiri
De la cititori: Apara-ti calculatorul de hackeri!

Hackerii sunt o noua specie de criminali, nascuti in umbra tehnologiei moderne, creand pagube imense organizatiilor si indivizilor, prin sute de mii de ore de munca necesare remedierii pagubelor facute de ei.

Cu un program (software) extrem de simplu, oricine iti poate invada calculatorul tau, uneori servindu-se de datele tale confidentiale.

Dar scenariul cel mai comun consta din spargerea "barierei" de siguranta a masinii, folosind identitatea ta pentru a trimite, uneori, milioane de "piese" de "spam", toate cu intentii frauduloase.

Din punct de vedere tehnic, o astfel de "operatie" are loc prin accesul unui hacker la lista ta de contacte de email.

Un simplu "program" folosit de acesti indivizi ia lista ta de contacte si trimite e-mail-uri, cu sau fara atasamente, la fiecare persoana cu care corespondezi, incepand cu prima si sfarsind cu ultima. Aceste spam-uri par sa vina de la tine!

Metoda defensiva, in principiu, e foarte simpla: prima adresa de email, pe care o pui pe lista ta de contacte ("Contacts") trebuie sa fie total invalida, de tipul: AAAAAA@AAA.AAA, sau ceva similar.

Cand programul hackerului incearca sa trimita materialul parazit folosind calculatorul tau, prima adresa nu e buna si tu primest un e-mail prin care esti notificat de esec ("Failure notice") ca si cum tu l-ai fi trimis.

Primind un astfel de email si stiind ca tu nu ai trimis niciun fel de corespondenta la acea adresa, ai o evidenta irefutabila ca ai fost tinta unui atac de hacker.

Eventual, criminalul va mai incerca odata, sau de doua ori, sa foloseasca calculatorul tau, dupa care se da batut si te sterge de pe lista lui de tinte "usoare".

Mai mult, de fiecare data primeste un mesaj in care i se spune sa verifice aceasta adresa de e-mail, s-o corecteze, sau s-o anuleze.

Aceasta ii ia timp si spatiu de memorie, incetinindu-i activitatea. Un program de hacker are anumite optiuni, printre care si cea de a retrimite un mesaj neajuns la destinatar, de un anumit numar de ori: 2, 3, 10, 100 etc.

Bine inteles, aceasta tehnica simpla e extrem de efectiva contra unor "amatori" care, totusi, pot produce multe pagube.

In ceea ce-i priveste pe "profesionistii", ei nu sunt preocupati de folosirea listei tale de contacte. Ei isi indreapta toata atentia spre surse de bani "mari", cum ar fi bancile, bursele, marile magazine etc.

In orice caz, incearca aceasta simpla metoda defensiva si vei putea sa vezi cat de luat in colimator esti de hackeri.

Dar sa nu uiti si sa trimiti cumva mesaje la primul "contact" din lista ta!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#protectie haker, #masuri evitare hakeri, #virus mail , #mail