Foloseste-ti e-mailul in mod eficient!

Sambata, 21 Martie 2009, ora 09:06
11063 citiri
Foloseste-ti e-mailul in mod eficient!

E-mailul este una din cele mai grozave inventii din istorie. Daca n-am avea e-mail viata ar parea mai searbada, seful ar fi nevoit sa se deplaseze pana la noi in birou pentru vestile proaste, iar iubitul s-ar vedea nevoit sa dea bani pe flori in loc sa trimita inimioare animate pe mail.

Insa asta nu inseamna ca trebuie folosit abuziv. E-mailul este facut pentru comunicare rapida si scurta. Multi dintre noi primesc sute de mesaje pe zi si deja, la al 17-lea subiect de genul "forwardeaza-l la 10 prieteni si ti se va indeplini o dorinta secreta", simti nevoia sa stergi absolut toate mailurile.

1. Ce este un SPAM?

Este un mesaj publicitar sau ceva de genul "deveniti milionar in timp ce dormiti". Prin definitie, este un mesaj nesolicitat. Termenul de spam a fost utilizat pentru prima data in S.U.A. ca o prescurtare pentru Non Solicited Pornography and Marketing Acte.

Potrivit unei statistici realizate de furnizorii de internet (AOL, YAHOO, Earthlink Inc., Microsoft Corp etc.) spam-ul costa aproximativ 10 miliarde de euro/an. In Romania, legislatia referitoare la spam este relativ recenta si ea a fost adoptata ca urmare a armonizarii legislatiei interne cu cea comunitara.

2. Cum au aflat adresa voastra?

Cel mai des, se fura adresele din mesajele care se trimit masiv, ca de exemplu, bancuri, informatii politice, etc., si care, la randul lor, sunt retrimise cu toate adresele de email vizibile.

Dupa care, culmea, listele respective se vand sau se negociaza cu alti spammer-i (autori si manipulatori de spam).

3. Ce-i de facut pentru a evita spam-ul?

De fiecare data cand trimiteti un e-mail la mai mult de un destinatar, si nu e necesar ca acestia sa-si vada reciproc adresele, ca de exemplu un banc, folositi modul BCC (Blind Carbon Copy). Modul BCC face ca lista destinatarilor sa nu apara in continutul mesajului.

Atunci cand dati un FORWARD (redirectionare) unui mesaj, dedicati doar cateva secunde pentru a sterge toate adresele ce provin din e-mail-ul anterior.

4. Ce sunt acele e-mail-uri de genul: "Salvati saraca fetita bolnava de cancer"?

Ei bine, toate, toate aceste e-mail-uri care va cer sa faceti un FORWARD (redirectionare) sunt o minciuna! Stergeti-le! Unele dintre ele sunt virusate sau contin alte surprize nedorite. Nicio companie nu doneaza bani pentru redirectionarea acestor mesaje.

5. Si virusii?

Nu trimiteti si nu deschideti (executati) fisiere .exe sau .doc, decat daca sunteti siguri ca provin dintr-o sursa de incredere.

Acestea sunt modurile tipice de infectare cu virusi. Nu este suficient sa aveti un antivirus instalat, pentru ca antivirusii intotdeauna sunt ramasi in urma.

Iar intr-o campanie de spam, virusii se multiplica intr-o zi cu milioanele, iar antivirusii de-abia daca incep sa-i detecteze in cateva zile, saptamani sau chiar mai mult.

6. Ce se intimpla cu link-ul REMOVE dintr-un spam?

Este o minciuna. Adica, atunci cand vi se trimite un spam (e-mail nesolicitat) si vi se spune ca, daca vreti sa fiti eliminat de pe lista, sa raspundeti cu REMOVE, este numai pentru a verifica, din lista, care e-mail-uri sunt reale si valabile.

Raspunzandu-le, in mod automat, si indirect, nu faceti altceva decat sa le confirmati ca adresa voastra este reala, iar ei nu numai ca va trimit spam-uri in continuare, dar chiar vand adresa voastra de e-mail altor spammer-i. Niciodata sa nu raspundeti.

7. Ce altceva pot sa mai fac?

De fiecare data cand primiti un spam, puteti da un FORWARD catre adresa abuse a acelui domeniu. De exemplu, daca primiti un spam de la niceprice@shopping.com, retrimiteti-l la abuse@shopping.com sau la postmaster@shopping.com. Acolo se vor ocupa ei de masurile ce trebuiesc luate contra spammer-ilor.

8. E-mail-uri in lant

Nu exista nicio fetita care moare de cancer, numita Amy Bruce, iar daca ar exista, fundatia Make-a-Wish nu va dona nimic, nimanui. Acest gen de e-mail-uri este usor de verificat, intrand pe siteul fundatiei si cautand detaliile.

Daca ar fi adevarat, fiti siguri ca Amy s-ar afla pe site, cu o fotografie a ei, si cu alte date. Intrati aici, unde este tratat detaliat chiar acest gen de e-mailuri in lant.

Daca vei trimite acest mesaj si altor persoane, nu uita sa-l trimiti cu BCC. De asemenea, sterge adresa expeditorului, pentru ca daca nu, aceasta va ramane inscrisa in corpul mesajului.

Cracker-ii pot introduce prin e-mail in calculatorul nostru celebrele programe Netbus sau BackOrifice, obtinand astfel controlul asupra PC-ului nostru, cu efecte profund maligne. Iar noi, fara sa stim, le retrimitem prietenilor nostri...

Exista trei solutii de a opri aceste atacuri:

- Nu dati FORWARD la nici un fel de email in lant. Este cea mai buna forma de a va proteja prietenii.

- Daca, totusi, vreti neaparat sa dati FORWARD, cel putin trimiteti e-mail-ul cu adresele destinatarilor scrise in modul BCC (Blind Carbon Copy), si NU in TO (catre). Scriind adresele destinatarilor in BCC, cei care primesc lantul n vor putea citi adresele celorlalte persoane carora le-ati mai trimi e-mail-ul, iar astfel se franeaza oarecum raspandirea spam-ul.

- Atunci cand veti retrimite un e-mail cu FORWARD, stergeti mai intai, din noul e-mail, adresele posibililor expeditori anteriori. Altfel spus, nu lasati scrisa in e-mail nicio alta adresa, a nimanui, cu exceptia propriei voastre adrese. Cel putin, nu vom darui asa de usor spammer-ilor, adresele rudelor si prietenilor nostri.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#email, #spam, #folosire eficienta, #forward, #charbon copy , #mail
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
INTERESANT. AM RETINUT