Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cat te costa sa-ti extinzi business-ul pe mobile?

Duminica, 13 Mai 2012, ora 13:03
12300 citiri
Cat te costa sa-ti extinzi business-ul pe mobile?

Numarul smartphone-urilor de pe piata autohtona va depasi cu mult cifra de 3 milioane de unitati pana la sfarsitul acestui an, iar in urmatorii 3 ani se va ajunge ca fiecare al doilea utilizator de telefonie mobila din Romania sa utilizeze un astfel de terminal mobil, potrivit specialistilor din domeniul telecom.

Vanzarile accelerate de smartphone-uri atrag dupa sine si dezvoltarea pietei de aplicatii mobile, inca slab dezvoltata in Romania.

In Appstore si Google Play, platformele dedicate aplicatiilor pentru IOS, respectiv Android, se regasesc la ora actuala in jur de 1.000 de aplicatii romanesti, impartite aproximativ in mod egal intre cele doua sisteme de operare.

Potrivit unor estimari, numarul acestora ar putea creste de pana la patru sau cinci ori in urmatoarele sase luni. Dincolo de numarul tot mai mare de smartphone-uri, un alt factor important care sta la baza dezvoltarii pietei aplicatiilor mobile este tendinta romanilor de a instala si de a folosi un numar din ce in ce mai mare de aplicatii pe telefonul mobil.

Analizele principalilor jucatori arata ca, in prezent, romanii descarca de pe platformele de profil, Appstore sau Google Play, in medie 22 de aplicatii suplimentare fata de cele deja preinstalate pe smartphone-ul lor, dar folosesc doar 4 sau 5, insa tendinta este de a ajunge din urma tari precum Germania, Anglia sau Franta, unde numarul descarcarilor si utilizarilor este si de cateva ori mai mare.

Potrivit estimarilor Comisiei Europene, piata mondiala a continutului digital va atinge in 2012 valoarea de 113 miliarde euro, din care 5 miliarde reprezinta doar piata aplicatiilor mobile. Pentru piata mondiala a aplicatiilor mobile este asteptata o crestere de peste cinci ori in urmatorii trei ani, pana la valoarea de 27 miliarde euro.

Pe ce domenii s-au extins cu succes aplicatiile mobile?

Aplicatiile mobile s-au extins cu repeziciune in domeniul afacerilor si al finantelor, trendul fiind dat in special de banci, care au dorit sa faciliteze clientilor accesul la serviciilor lor financiare.

Alaturi de companiile financiare, printre primele care au implementat solutii bazate pe aplicatii mobile sunt si companiile din domeniul sanatatii sau al asigurarilor.

De asemenea, foarte multe aplicatii s-au dezvoltat pe sectoarele destinate calatoriilor si vacantelor, precum si in domeniul educatiei,

Cat costa o aplicatie pentru smartphone-uri?

Urmarind tendintele este aproape clar pentru oricine ca dezvoltarea business-urilor, mai mari sau mai mici, nu se va putea realiza in viitor fara o prezenta vizibila in zona aplicatiilor pentru mobil.

La un search pe motoarele de cautare dupa sintagma "dezvoltare aplicatii mobile" gasiti sute de societati comerciale sau chiar programatori independenti care va pot face o aplicatie care sa se plieze pe nevoile voastre.

Pretul mediu pentru ora de programare se invarte in jurul valorilor de 150-200 de euro. In functie de complexitatea aplicatiei mobile si de design-ul acesteia, pretul final poate ajunge si la cateva mii de euro pentru o singura versiune, Android sau IOS.

Un buget de cateva mii de euro doar pentru o aplicatie de mobile depaseste adesea posibilitatile financiare ale multor societati, iar lucrul acesta au inceput sa-l constientizeze si dezvoltatorii.

Spre exemplu, pe fabricadeaplicatii.ro, printre putinele site-uri unde ti se da un pret orientativ fara sa trebuiasca sa completezi un formular in care sa-ti descrii proiectul, un pachet care include doua versiuni ale aplicatiei dorite, una pentru iPhone si una pentru Android, costa 999 euro.

In pret sunt incluse layout-ul si designul, dar si diverse facilitati, de la posibilitatea integrarii conturilor de pe retelele sociale si localizarea prin Google Maps, pana la Push Notification.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#cost aplicatii mobile, #dezvoltare aplicatii mobile, #dezvoltatori aplicatii, #fabrica de aplicatii , #mobile