Marea revenire a casetei

Duminica, 12 Martie 2017, ora 08:00
17200 citiri
Marea revenire a casetei
Foto: Guardians of the Galaxy

In era Spotify, ascultatori din intreaga lume redescopera farmecul umilei casete audio, la cateva decenii dupa ce aparitia CD-urilor si a MP3-urilor au scos-o din peisajul muzical.

Nostalgicii au uitat de neplacerile intampinate cu micuta cutie de plastic cu banda magnetica, cu prostul sau obicei de a se incurca in casetofon, si cumpara din nou casete. Atrasi de inedit, cumpara chiar si cei nascuti dupa anii '80-'90, familiarizati mai degraba cu serviciile de streaming de muzica decat cu metoda de derulare cu creionul.

In circumstante asemanatoare am asistat in ultimii ani la resurectia stiloului, a discului de vinil si, cel mai recent, a vechiului telefon Nokia.

Citeste mai mult:

In SUA, vanzarile de casete audio au crescut cu 74% in 2016, un procent mult mai mare decat cel inregistrat de alte mijloace de redare a muzicii, potrivit datelor Nielsen Music, citate de Forbes.

Este drept, vorbim de o baza de pornire mica (pana acum cativa ani, casetele erau pe cale de disparitie).

Astfel, numarul total de casete vandute in SUA anul trecut a fost de 129.000, comparativ cu putin peste 13 milioane de bucati in cazul discului de vinil, care traieste propriul reviriment. Reprezinta doar o fractiune din vanzarile totale de albume, de 200 de milioane (numar care include muzica pe CD-uri, pe discuri de vinil, in format digital si pe casete).

  • Caseta audio a fost introdusa in 1963 de Philips.

Primul casetofon din lume, prezentat de Philips in 1963/captura YouTube/WorldArmLamp

Nu este un fenomen specific american. Aproximativ 7.000 de casete audio au fost vandute in Canada in 2016, in crestere cu 80% fata de anul anterior, conform Nielsen Music Canada. Volumul este mai degraba modest, dar reprezinta o sursa de venit de luat in seama pentru artistii mai putin cunoscuti.

De cealalta parte a Oceanului Atlantic, in Marea Britanie, se vorbeste despre repetarea performantei discurilor de vinil care, de la vanzari de putin peste 200.000 de bucati in 2007, au urcat la peste 2 milioane in 2015.

  • Dictionarul Oxford al limbii engleze a eliminat cuvantul "casetofon" din editia sa concisa din 2011, un gest care pare acum prematur.

Interesul este viu si in Australia. In opinia lui Nate Nott de la Polyester Record din Fitzroy, Melbourne, popularitatea recent regasita a casetei se datoreaza unui grup de clienti mai putin atrasi de muzica digitala, dornici sa (re) traiasca experienta fizica, scrie The Sydney Morning Herald. In acelasi timp, pentru artisti reprezinta o alternativa suficient de atractiva: costurile de productie sunt de aproximativ doi dolari pentru o caseta si aceasta poate fi vanduta cu aproape 10 dolari.

Daca la inceput a fost pus pe seama artistilor si a trupelor underground, trendul a fost rapid preluat de nume mari ale muzicii contemporane. Artisti ca Justin Bieber si Kanye West si-au lansat cele mai recente albume si pe caseta, in timp ce muzicieni precum Eminem si Blink 182 au relansat albume mai vechi in acest format.

  • Cel mai bine vanduta caseta audio in 2016, cu 4.000 de copii, a fost coloana sonora a filmului Gardienii galaxiei (foto).

Caseta video nu a disparut niciodata cu adevarat. Infiintata in 1969, fabrica americana de casete National Audio Company si-a continuat activitatea de-a lungul anilor. In 2014 a produs 10 milioane de unitati. Acest numar a crescut cu 30% in anul urmator, iar pentru 2016 era estimat un avans si mai mare.

Insa caseta nu va mai ocupa probabil niciodata pozitia pe care a avut-o odata in cultura populara. In 2014, veniturile din muzica digitala au depasit pentru prima data vanzarile de CD-uri. Cu zeci de milioane de utilizatori, servicii de streaming ca Spotify sau Apple Music sunt considerate viitorul muzicii. In Romania, versiunea autohtona Zonga are aproximativ 1 milion de utilizatori si 100.000 de abonati.

Intre timp, caseta continua sa aiba neajunsurile ei. Dar, pe masura ce digitalizarea patrunde in cele mai adanci pliuri ale societatii, tocmai elementaritatea ei este ceea ce fascineaza si ii consacra relevanta.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#casete audio vanzari, #discuri vinil, #streaming muzica , #mp3 player
Comentarii
Poza Opeth
Opeth
rank 1
Poza JackMalletFlute
JackMalletFlute
rank 1
casete audio, discuri de vinil, ce e aici, resuscitarea curentului