Adoptiile online: Cum au ajuns cuplurile infertile sa-si aleaga copiii de pe Internet

Duminica, 18 August 2013, ora 18:57
3644 citiri
Adoptiile online: Cum au ajuns cuplurile infertile sa-si aleaga copiii de pe Internet

Intr-o epoca in care persoanele singure apeleaza tot mai adesea la site-urile de dating online ca sa-si gaseasca un partener, mediul virtual a devenit o resursa deloc neglijabila pentru adultii care vor sa adopte un copil.

Procesul de adoptie este unul extrem de anevoios si costisitor, iar in multe tari de pe glob "pretul" platit pentru a adopta un copil sare de cateva zeci de mii de dolari. Astfel, cuplurile dornice sa adopte au inceput sa apeleze din ce in ce mai des la Internet pentru a intra in legatura cu mamele care vor sa gaseasca un camin mai primitor pentru copilul lor.

Oricat ar parea de meschin sau de dur, exista persoane ce pot admite ca au adus pe lume copii pe care nu-i pot creste si carora vor sa le asigure familia pe care nu le-o pot oferi ei insisi. Asadar, substituindu-se cumva serviciilor sociale, iau in propriile maini sarcina gasirii unor parinti cat mai buni pentru cei pe care i-au adus pe lume, apeland la cea mai accesibila "baza de date" - Internetul.

Pagina de Facebook "Adopta un tigan" ii revolta pe francezi

Varianta americana

BBC relateaza povestea unui cuplu de barbati din statul american Maryland care au devenit parinti gratie unui anunt postat pe Internet, dupa ce se saturasera sa astepte ca serviciile sociale si agentiile de adoptie sa le gaseasca copilul care li s-ar fi potrivit cel mai bine.

Brad Letson si Brad Benton au publicat pe Facebook un anunt, iar in mai putin de cateva ore au primit si primul raspuns. "The Brads", asa cum le spun prietenii, sunt acum parintii lui Kyler, un baietel de doi ani, pe care mama sa naturala l-a dat spre adoptie gratie Internetului.

Cei doi barbati "il impart" acum pe Kyler cu mama lui gratie aceluiasi mediu virtual, care ii da posibilitatea copilului sa pastreze legatura cu ea pe Skype sau pe retelele de socializare. The Brads considera ca formeaza o familie moderna de americani. Ei si-au facut si un site pentru a impartasi celorlalti din experienta lor.

Franta: Cuplurile gay ar putea, in curand, adopta un copil

Varianta chineza

In tot acest timp, la celalalt capat al lumii, in China, un tanar de 26 de ani se poate lauda ca este fondatorul unei platforme de adoptii online care a ajutat 300.000 de cupluri sa devina parinti. Fondat in 2007 de Lichou, site-ul tz667.com are peste 20.000 de membri inregistrati, iar forumul sau de discutie atrage circa 3.000 de vizitatori unici pe zi.

USA China Daily scrie ca fondatorul platformei online pentru adoptii nu urmareste sa faca profit din proiectul sau, ci doar sa ajute cuplurile cu probleme de fertilitate. Cu toate acestea, el a recunoscut ca, uneori, serviciile sale sunt periclitate de traficantii de fiinte umane infiltrati pe site sau chiar de agentiile care urmaresc sa faca profit in mod ilegal.

"Atunci cand medicii au spus ca sotia mea nu poate ramane insarcinata, am incercat sa intram in legatura cu persoane dornice sa-si dea copiii spre adoptie. Toate persoanele cu care ne-am intalnit in acest scop erau traficanti de carne vie, asa ca m-am gandit ca un site pentru intermedierea adoptiilor ar fi necesar", a explicat Lichou.

Date ale bebelusilor chinezi, furate si vandute firmelor de asigurari

Totusi, autoritatile avertizeaza ca exista persoane care folosesc aceste site-uri cu scopul de a procura certificate de nastere false, in vreme ce traficantii de persoane recurg la forumurile platformelor online pentru adoptii "ca sa-si vanda marfa".

Tocmai de aceea, fondatorul site-ului de adoptii si cei 10 voluntari cu care lucreaza sterg zilnic toate anunturile legate de vanzarile de bebelusi, blocheaza conturile create in acest scop, avertizeaza utilizatorii cu privire la intentiile acestora si, desigur, trimit autoritatilor informari cu privire la fiecare nou caz de acest gen.

In China, procesul de adoptie a unui copil este la fel de anevoios ca in Statele Unite, cu toate ca motivele care duc la aceasta situatie sunt diferite. Aici exista o adevarata "industrie subterana" a adoptiilor din cauza procedurilor anevoioase, dar si din cauza cerintelor extrem de riguroase pe care autoritatile de la Beijing le impun celor care vor sa devina parinti adoptivi.

Copiii cu handicap din China, exclusi din sistemul educational

In plus, foarte multe cupluri care doresc sa devina parinti vor un bebelus, nu un copil mare, asa cum sunt multi dintre orfanii tarii. Pe langa asta, parintii adoptivi doresc, de obicei, un copil sanatos, iar majoritatea copiilor abandonati si oferiti spre adoptie de stat sunt infectati cu diverse boli, sau copii cu dizabilitati fizice sau psihice.

Asta face ca in spatele unor adoptii realizate complet legal sa existe adesea intelegeri intre mama naturala si parintii adoptivi. Viitorii parinti adoptivi ii ofera acesteia o recompensa baneasca pentru ca le cedeaza copilul. Si pentru ca in aceasta tara este destul de greu sa adopti copilul pe care ti-l doresti, foarte multe cupluri cu probleme de fertilitate au ajuns sa apeleze la site-urile de adoptii online precum cel fondat de Lichou.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#adoptii online site, #platforma online copii adoptie, #oferte parinti adoptivi Internet , #oferte internet