Frauda "verde", noua atractie in materie de phishing

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 14:43
2229 citiri
Frauda "verde", noua atractie in materie de phishing

Pe masura ce proiectele de dezvoltare durabila si proiectele "verzi" ale companiilor cresc constant in dimensiune si in importanta, infractorii economici incep sa-si creasca interesul pentru acest domeniu, profitand de faptul ca sistemele de control ale companiilor raman relativ slabe.

Conform unui raport PwC, remis Ziare.com, asa numitii infractori economici sunt atrasi de programe precum EU ETS - Schema Uniunii Europene de Tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (care acopera aproximativ 11.000 de instalatii din toate statele comunitare, sau aproape jumatate din emisiile de gaze cu efect de sera ale UE, si care insumeaza aproape 120 de miliarde de Euro).

"Suntem martorii unei cresteri masive a fraudelor cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera. De cele mai multe ori, acest lucru se datoreaza lipsei unei politici mature si eficiente de securitate a informatiilor", a declarat Daniel Anghel, partener Taxe Indirecte, PwC Romania.

Prejudiciul estimat in legatura cu frauda de TVA cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera a ajuns la nivelul miliardelor de euro in cadrul Uniunii Europene.

Acesta este si motivul pentru care Comisia Europeana a adoptat anul trecut o directiva prin care permite statelor membre sa opteze pentru aplicarea mecanismului taxarii inverse in cazul operatiunilor locale cu astfel de certificate, pentru descurajarea acestor forme de frauda. Aceasta masura a fost implementata si de catre Romania incepand cu 1 ianuarie 2011.

Fraudele cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera au devenit din ce in ce mai sofisticate, utilizand mijloace foarte "moderne" cum ar fi schemele de tip "phishing".

Gravitatea unor asemenea amenintari a fost demonstrata recent de inchiderea registrelor nationale de certificate de emisii de gaze cu efect de sera in intreaga Uniune Europeana dupa o schema de phishing si un atac informatic care a produs o paguba de 45 de milioane de euro pentru mai multe companii. Cateva dintre aceste registre nationale nu au fost inca redeschise.

"Infractorii economici folosesc cele mai noi tehnici pentru a specula vulnerabilitatile sistemului, dar acestea sunt in esenta vechi modalitati de frauda aplicate pentru noi piete", a precizat Kemal Ozmen, director Servicii de Investigatie, PwC Romania.

"Romania a fost una dintre pietele UE care a fost afectata de recentul val de fraude privind certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, ceea ce este un semn clar ca firmele locale, dar si autoritatile publice sunt vulnerabile fata de aceste atacuri si ar trebui sa ia masuri preventive pentru a-si proteja interesele", a adaugat Ozmen.

Sistemele deficiente de securitate a informatiei reprezinta principala vulnerabilitate speculata de infractorii economici, iar preocuparile legate de schemele de phishing (cum ar fi incercarile online de a aduna informatie in mod ilicit) au ajuns subiecte majore de discutie in sedintele consiliilor directoare ale companiilor.

PwC a efectuat recent un test fals de phishing pentru o companie multinationala si a descoperit ca 5% dintre angajati au cazut victima acestei incercari. Peste 2.000 de angajati au accesat o pagina de Internet falsa. Aceeasi echipa a condus teste similare in care peste 20% din participanti au facut aceeasi greseala.

A.B.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Frauda verde, #phishing certificate emisii , #phishing