Cum sa iesim din bulele narcisice in care ne baga Internetul?

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 23:44
2194 citiri
Cum sa iesim din bulele narcisice in care ne baga Internetul?

Stim deja ca propria noastra minte ne spune dulci minciuni despre noi insine. Lasand la o parte inconstientul, acea gaura neagra a personalitatii in care se spune ca ar colcai tendintele cele mai spurcate, constiinta obisnuita, cea de zi cu zi, pe care ni se pare ca o putem supraveghea si controla, ne pacaleste mereu.

Conceptul de bias sau eroare cognitiva a intrat de mult in uz, dar inca e destul de greu de inteles si mai ales de acceptat. Dupa revolutia lui Copernic, care ne-a scos din centrul Universului, dupa cea a lui Darwin, care ne-a rapit aura de specie singulara, revolutiile psihologiei contemporane ne rastoarna perspectiva intr-un mod si mai dureros pentru orgoliile noastre.

Aflam acum ca multe dintre perceptiile si credintele despre noi insine s-ar putea sa fie false, smecherii ale creierului care ne ajuta sa ne tinem pe picioare, dar care trebuie confruntate mereu cu realitatea, pentru a nu ne pierde in delir si iluzii. Cea mai comuna eroare cognitiva e tendinta de a ne atribui meritul pentru succes si a arunca responsabilitatea esecurilor pe altii.

In aceeasi categorie intra si credinta ca suntem mai buni decat media oamenilor sau iluzia ca nimic rau nu ni se poate intampla, iar cand ni se intampla, cauza e undeva in afara noastra.

Avem uneori tendinta sa credem ca ceilalti ne cunosc gandurile sau intentiile, ca ne simpatizeaza sau ne antipatizeaza intens sau ca sunt preocupati in mod deosebit de tot ce tine de noi insine. Adevarul e ca oamenii sunt mult mai putin atenti unii la altii si pe aceasta observatie fundamentala se bazeaza si arta escrocilor sau a manipulatorilor, acestia din urma prefacandu-se ca nu mai pot dormi de dragul nevoilor noastre.

Toata stiinta advertisingului e construita pe aceasta iluzie ("Pentru ca ne pasa de tine"). Psihologia nu a descoperit acum aceste lucruri, ele sunt stiute dintotdeauna si dintotdeauna am avut antidoturi pentru ele, dar abia de cateva zeci de ani, de cand individualismul a castigat meciul si comunitatea devine doar o masinarie cu functia minima de a ne tine laolalta, pericolul de a ne izola in micile noastre deliruri a devenit mai acut.

Internetul e laudat de entuziasti pentru potentialul imens de reinviere a spiritului comunitar, dar scepticii spun ca e vorba de spirit tribal. Eli Pariser analizeaza in cartea sa The filter bubble efectul de izolare narcisica, de bula, pe care il au retelele de socializare si motoarele de cautare.

Google ne personalizeaza cautarile intr-o asemenea masura, incat am ajuns sa primim fiecare raspunsuri diferite la aceleasi intrebari, in functie de ce ne convine sa aflam. Credintele noastre personale sunt permanent reafirmate de comunitatile virtuale, orice tip de delir, oricat de dezaxat, isi gaseste pe undeva un sustinator, doi, trei, care se aduna foarte repede intr-un trib si isi pun unii altora la dispozitie toate argumentele pentru a-si intari iluziile.

Exista comunitati ale neo-nazistilor si comunitati ale celor care cred ca pamintul e plat, exista zeci de mii de oameni care sunt convinsi ca vaccinurile sunt de la Diavolul si, poate mai inspaimantator, zeci de milioane care il venereaza pe Justin Bieber.

Citeste mai multe despre Cum sa iesim din bulele narcisice in care ne baga Internetul? pe Think Outside the Box.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Internet narcisism, #Internet intrebari raspunsuri, #generale raspunsuri Google, #manipulare Internet , #retea internet