Ziare.com

Netcity: Furnizorii de Internet solicita infringement la adresa Romaniei

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 19:32

   

Netcity: Furnizorii de Internet solicita infringement la adresa Romaniei
Furnizorii de Internet au depus o plangere oficiala la Comisia Europeana (CE) in care solicita declansarea procedurii de infringement la adresa Romaniei pentru ca Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Consiliul Concurentei "nu-si fac treaba si nu intervin pe piata" in cazul Netcity.

Anuntul a fost facut, marti, intr-o conferinta de specialitate, de catre presedintele Asociatiei Nationale a Providerilor de Internet din Romania (ANISP), Mihai Batrineanu.

Potrivit sursei citate, plangerea a fost trimisa CE pe data de 8 aprilie si a ajuns la Comisie pe 9 aprilie.

"Consiliul Concurentei compara mere cu masini cand analizeaza retelele din Bucuresti. Mare parte dintre operatorii de Internet din Bucuresti sunt in pragul falimentului din cauza Netcity. Aici avem de-a face cu pasivitatea autoritatilor, dar si cu pasivitatea ANCOM (...) Am facut si o plangere oficiala la Comisia Europeana pentru infringement la adresa Romaniei pentru ca ANCOM si Consiliul Concurentei nu-si fac treaba si nu intervin in piata", a afirmat Batrineanu.

Acesta a adaugat ca, in perioada urmatoare, il va actiona in judecata pe Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, acuzandu-l public de "pasivitate suspecta" pe subiectul Netcity.

"Arbitrul telecom este vinovat de situatia existenta si il acuz public pe Catalin Marinescu de o pasivitate suspecta. Ne vom sfatui cu avocatii si vom actiona in judecata ANCOM pentru daune. Catalin Marinescu habar n-are cat am luptat noi, cei 37 de furnizori de Internet din Romania, sa scapam de un monopol (Romtelecom), iar acum presedintele ANCOM vrea sa ne bage pe gat alt monopol, Netcity.

Vreau sa va mai spun ca am facut, la un moment dat, un memoriu catre Consiliul Concurentei si ANCOM, dar ni s-a raspuns din partea Consiliului ca nu se poate autosesiza. Ulterior, am facut sesizare catre Corpul de Control al primului ministru, iar a doua zi Consiliul Concurentei s-a autosesizat. Deci, in ce tara traim?", a spus seful ANISP.

La sfarsitul lunii martie 2013, Consiliul Concurentei a anuntat demararea unei analize de piata privind serviciile de acces la infrastructura de telecomunicatii din Bucuresti pentru a identifica care este puterea si pozitia de piata a fiecarui operator relevant de pe aceasta piata. Conform legislatiei, pozitia dominanta a unui operator inseamna ca acesta detine 40% din piata.

Sesizare inca din februarie

Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP) a sesizat, in luna februarie, nereguli in relatiile dintre Netcity (reteaua metropolitana de fibra optica pentru telecomunicatii a municipiului Bucuresti) si furnizorii de servicii de Internet din Bucuresti, semnaland Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) riscul aparitiei unor disfunctionalitati cauzate de pozitia de monopol in care se afla Netcity Telecom, dar si de lipsa unui control prin care sa fie verificate serviciile auxiliare si tarifele suplimentare.

Organizatia a solicitat, astfel, arbitrului telecom sa fixeze un tarif de cel mult 30 euro/km de retea, pentru operatorii de Internet, desi acestia trebuiau sa plateasca catre Netcity un tarif de 85 euro/km.

Din datele ANISP reiese faptul ca reteaua Netcity se intinde, la ora actuala, cu aproximativ 500-600 de km la nivelul Capitalei, lucrarile desfasurandu-se in continuare.

Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a precizat, ulterior, ca analizeaza solicitarile si documentele depuse in ultimele doua luni de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, dar si de ANISP, cu privire la exploatarea Netcity (un document de 12.000 de pagini) si urmeaza sa ofere un raspuns pana la jumatatea acestui an.

Netcity Telecom S.A., concesionarul retelei Netcity, a fost constituita drept campanie de proiect in cadrul UTI Grup.

Compania este operator de infrastructura pentru comunicatii, reteaua de infrastructura dezvoltata fiind pusa la dispozitie in mod egal, transparent si nediscriminatoriu tuturor operatorilor de telecom care activeaza sau doresc sa ofere servicii pe teritoriul municipiului Bucuresti.

Proiectul Netcity este realizat in baza unei concesiuni de lucrari publice pentru o perioada de 49 de ani, iar Netcity Telecom asigura finantarea integrala a proiectului si operarea retelei pe durata concesiunii, conform contractului.

In schimb, Primaria Municipiului Bucuresti pune la dispozitie spatiul public, incaseaza o redeventa anuala in cuantum de 12% din veniturile asociate inchirierii de infrastructura si devine proprietarul si administratorul Netcity la finalul perioadei de concesionare.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1540 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Solicita "infringement"? Adica vor sa va friga?

Mama nu mi-a spus nicidata cuvintul acesta, desi este prietena cu mama lui Antonescu!
Mai, ce dästepti ati ajuns?
Imi vine sa-mi bag un "finger" pe git, de greatä...
Mai sculelor, schiloditi voi limba, va va veni rindul...

 

Cand UTI e pe felie, preturile cresc de 5-6 ori fata de costuri.

Asa a invatat nenea urda reanu sa jupoaie. In relatia cu statul e abonat la contracte grase datorita jocului de santaj pe care il are la adresa furnizorilor: daca mai dai si altora sa faca proiectul X, nu mai cumpar de la tine. Japite ordinare....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor