Record mondial in transferul de date

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 16:59
2565 citiri
Record mondial in transferul de date

Un grup de cercetatori de la prestigioase institute internationale si universitati din intreaga lume a stabilit un nou record mondial de transfer al datelor.

La Conferinta Internationala Supercomputing - SC 2011, care a avut loc in Seattle, Statele Unite, o echipa internationala, a prezentat rezultatul uimitor al transferului rapid de date, rata combinata fiind de 186 gigabiti pe secunda (Gbps), intr-un circuit de tip retea wide-area, scrie Physorg.

Aceasta rata este echivalenta cu transferul a aproximativ doua milioane de gigaocteti pe secunda si a fost obtinuta prin eforturile unei echipe internationale de fizicieni, informaticieni si ingineri de retele, apartinand Institutul de Tehnologie din California - Caltech, Universitatii Victoria, Universitatii din Michigan, Universitatii Florida, Centrului European pentru Cercetare Nucleara - CERN, precum si alti parteneri.

Conform cercetatorilor, aceasta realizare va ajuta la stabilirea de noi moduri de a transporta cantitati uriase de informatii, prin intermediul retelelor globale de fibre optice, oriunde pe mapamond.

Noile metode sunt necesare pentru urmatoarea generatie de tehnologie de retea, care va permite rate de transfer de 40 - 100 Gbps, si care urmeaza a fi construita in urmatorii doi ani.

Rata de transfer rapid de date este de asemenea utila pentru cantitatile uriase de date provenind de la Large Hadron Collider - LHC, de la CERN. Mai mult de 100 petabytes (peste patru milioane de discuri Blu-ray) de date au fost prelucrati, distribuiti si analizati folosind o retea globala formata din peste 300 de super-calculatoare ale unor universitati din intreaga lume.

Conform declaratiilor lui David Foster, adjunctul departamentului IT de la CERN, "activarea oameniilor de stiinta oriunde in lume pentru a lucra pe datele de la LHC este un obiectiv-cheie, adunand cele mai stralucite minti impreuna pentru a descifra misterele universului".

"Demonstratia de 100-Gbps de la SC11 s-a datorat depasirii limitelor de tehnologie de retea, prin care este posibil transferul de date de tip petascale intr-o chestiune de ore oriunde in lume", a precizat Randall Sobie, membru al echipei de cercetare de la Institutul de Fizica a particulelor din Canada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#transfer date record, #record transfer date , #retea
Comentarii