Cum te poate ajuta social media sa iti dezvolti afacerea

Duminica, 19 Iunie 2011, ora 18:26
1533 citiri
Cum te poate ajuta social media sa iti dezvolti afacerea
Foto: Romanian Insider

Facebook, Twitter sau blog nu mai sunt doar simple cuvinte, ci parte din viata a milioane de oameni de pe intreaga planeta. Reunite sub "umbrela" social media, utilizatorii tin legatura cu prietenii, isi promoveaza afacerile sau isi exprima parerea cu privire la tot ce se intampla.

Cele trei au capatat dimensiuni de fenomen si in Romania, insa cea mai mare raspandire o are Facebook. In urma unei monitorizari realizata de Face Brands in prezent, in Romania, sunt peste 3,6 milioane de utilizatori de Facebook, in crestere de la 2,4 milioane la inceputul anului. Majoritatea covarsitoare a utilizatorilor romani de Facebook au varsta sub 24 de ani (49,4%), iar numarul femeilor si al barbatilor este aproape egal.

Excluzand partea de divertisment, atat Facebook, Twitter, cat si blogurile sunt instrumente utile pentru promovarea afacerilor. Conducerile companiilor care au inteles beneficiile oferite de social media si au fost dispuse sa aloce resursele necesare au deja parte de succes.

Insa, exista cazuri in care cele mai multe companii investesc in social media, fara sa-i cunoasca adevaratul potential. Antreprenorul Colin Whitfield, care la varsta de 25 de ani are o firma, in Bucuresti, cu o cifra de afaceri de 10,8 milioane de euro, este de parere ca Romania este in aceasta situatie.

Datele arata ca in 2011 tot mai multe companii au alocat bugete marite pentru campaniile din social media, insa investitiile nu garanteaza succesul, pentru ca nu au inteles pe deplin fenomenul. Multe dintre acestea nu au reusit sa perceapa ca social media este un instrument eficient de comunicare unde clientii pot sa isi exprime nemultumirile cu privire la produs.

Pentru a asigura un feedback pe masura este nevoie de angajati care sa se ocupe doar de asta. Prea putine firme din Romania au insa asemenea persoane.

Social media necesita o abordare complet diferita in comparatie cu media traditionala, drept urmare este nevoie de o monitorizare constanta, participare la conversatie, deoarece consumatorii interactioneaza in mod constant si in timp real.

Colin Whitfield avertizeaza ca exista mai multe niveluri de implicare in social media, incepand de la externalizarea serviciului la o agentie specializata pana la interactiunea autentica certificata de prezenta unui departament special dedicat social media.

Una dintre problemele companiilor romanesti consta in faptul ca angajatii nu sunt suficient motivati ca sa isi promoveze cu mandrie brandul pentru care muncesc. Iar asta se rasfrange uneori si in mediul online, direct sau indirect. Pentru ca patronii nu trebuie sa uite ca, de fapt, succesul afacerii lor sta in oameni, pilonul de baza si in social media.

Angajatii trebuie sa participe la luarea deciziilor

Ceea ce companiile din Romania au nevoie sa realizeze este faptul ca trebuie sa isi incurajeze oamenii sa participe la luarea deciziilor, sa ii motiveze, ca sa devina loiali si astfel sa fie cei mai buni promotori ai brandului pe care il detin.

Postul de social media nu este pentru un stagiar, ci pentru o persoana care are experienta si competentele adecvate pentru a oferi un program de succes.

Colin Whitfield este de parere ca foarte putine marci din Romania au fost in masura sa demonstreze in mediul online, pana in prezent, ca isi inteleg actualii si potentialii clienti.

Cel mai posibil este ca in 2011 companiile mai mici sa traga "lozul castigator" cand e vorba de social media, adica sa inteleaga mecanismele si valoarea conversatiei si capitalului uman. Companiile mai mari pot fi prea dezvoltate si birocratice pentru a reusi in ecosistemul dinamic al mediului social.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#social media afaceri Romania, #succes social media afaceri , #retele sociale