Curtea Europeana de Justitie: Retelele de socializare nu pot bloca pirateria

Autor: Ana Ilie
Joi, 16 Februarie 2012, ora 19:53
1338 citiri
Curtea Europeana de Justitie: Retelele de socializare nu pot bloca pirateria

Retelele de socializare online nu pot fi fortate sa blocheze utilizatorii sa descarce ilegal muzica, intrucat aceasta ar creste costurile lor si ar incalca dreptul la intimitate, a decis Curtea Europeana de Justitie joi. Aceasta decizie survine in plin scandal pe marginea ACTA (acordul multilateral antipiraterie).

Curtea de la Luxemburg a emis aceasta decizie in cazul ce implica doua companii belgiene: compania de strangere a drepturilor de autor SABAM si reteaua sociala Netlog, scrie Reuters.

SABAM s-a adresat unui tribunal belgian in 2009 pentru a ordona Netlog sa-si impiedice utilizatorii sa descarce ilegal piese muzicale din portofoliul companiei. Judecatorii belgieni s-au adresat curtii europene, care a sprijinit Netlog.

"Proprietarul unei retele de socializare nu poate fi obligat sa instaleze un sistem de filtrare, care sa vizeze toti utilizatorii sai, pentru a preveni utilizarea ilegala a produselor muzicale si audio-vizuale", se arata intr-un comunicat al Curtii.

"O astfel de operatiune ar insemna o incalcare serioasa a libertatii Netlog de a-si continua activitatea, intrucat ar necesita instalarea unui sistem computerizat complict, costisitor si permanent, pe propria cheltuiala", continua textul.

Judecatorii au mai spus ca fortarea companiilor sa instaleze filtre pentru identificarea, analiza si procesarea informatiilor personale ale utilizatorilor incalca dreptul acestora la intimitate si poate insemna si blocarea continutului legal.

Obligatiile companiilor ce furnizeaza servicii pe internet fac in prezent subiectul unei dispute ce a scos zeci de mii de oameni in strada.

Luna trecuta, congresmenii americani au incercat sa introduca legislatie anti-piraterie insa au renuntat dupa interventia Casei Albe si a companiilor de Internet.

In Europa, mii de oameni au protestat impotriva ACTA, un acord international anti-piraterie semnat de unele tari europene. Protestatariis e tem ca ACTA le va incalca dreptul de a descarca filme si muzica si va incuraja supravegherea Internetului.

Retelele sociale precum Facebook, Flickr, Twitter si YouTube au un model de business bazat pe impartasirea, de catre utilizatori, a opiniilor si informatiilor, la fel ca si Netlog.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#ACTA, #Curtea Europeana Justitie, #Curtea Europeana Justitie Netlog, #Curtea Europeana Internet , #retele sociale