"Razboi" intre sexe pe retele sociale: Cine domina comunicarea virtuala

Marti, 19 August 2014, ora 17:30
2403 citiri
"Razboi" intre sexe pe retele sociale: Cine domina comunicarea virtuala

Femeile au dominat activitatea pe retelele sociale, insa situatia s-a schimbat in ultima vreme.

Statisticile aratau ca, pana in 2013, persoanele de sex feminin au fost mai atrase de astfel de site-uri. De exemplu, pe Pinterest, conform datelor comScore, 72% dintre utilizatori erau femei.

Mai mult, sunt si mai active: au cu 8% mai multi prieteni pe Facebook decat barbatii, iar 62% dintre share-uri sunt realizate de femei.

"Ponderea mai mare a segmentului demografic feminin pe retelele sociale are implicatii foarte importante pentru branduri, avand in vedere populatia pe care o vizeaza si raspunsul diferit la reclama in functie de genul publicului.

Cu atat mai mult cu cat, conform unor studii, femeile sunt cele care aleg 80% dintre bunurile utilizate in mod curent de o familie", sustine Mihaela Matei, Supervising Associate, Brand, Marketing & Communication la EY Romania, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Retele sociale in afaceri: Prietenii de pe Facebook nu ne conving sa cumparam

Barbatii vin tare din urma

Insa o analiza a utilizatorilor de social media realizata in octombrie 2013 arata ca disparitatea femei-barbati si-a schimbat ponderea (1,05 barbati la 1 femeie), ceea ce, practic, respecta disparitatea la nivelul populatiei globale intre sexe.

Mai mult, in 2014, ele au fost detronate de pe cea mai mare retea de social media, Facebook.

"Din diverse motive ca, de exemplu, modificarea comportamentului utilizatorilor de Facebook, barbatii incep sa echilibreze balanta. Daca, in 2009, dominanta feminina era evidenta - cu 1,35 femei la 1 barbat - inclusiv cu un numar majoritar de femei pentru orice palier de varsta analizat, Facebook spune ca acum 54% dintre utilizatorii sai sau dintre fanii paginilor Facebook sunt barbati.

Ceea ce inseamna ca femeile nu mai sunt cele mai multe pe Facebook in acest moment. Si nu doar cand ne referim la intreaga populatie de utilizatori, ci si atunci cand analizam anumite paliere de varsta. Conform Facebook, sunt mai multi utilizatori barbati in toate palierele de varsta pana in 45 de ani: 13-17, 18-24, 25-34 si 35-44", mai arata specialistul EY Romania.

Cu toate acestea, femeile intra pe Facebook mai des decat barbatii (30% versus 26% dintre barbati, in SUA) si sunt mai dispuse sa interactioneze cu brandurile prezente in social media.

"Exista, insa, si posibilitatea ca analizele pe baza carora s-au axat multe dintre studiile citate de-a lungul anilor sa fi fost axate mai multe pe Statele Unite. Avand in vedere ponderea brandurilor americane din domeniul FMCG la nivel mondial, de pilda, multe dintre aceste studii au avut in vedere populatia americana", a adaugat Mihaela Matei.

Situatia din Romania

Site-ul socialbakers.com arata ca utilizatorii romani de Facebook sunt 50% barbati si 50% femei.

In schimb, Facebrands, conform unor date actualizate ultima data in aprilie 2014, arata ca reteaua de socializare este dominata de barbati in Romania, cu aproape 64%, fata de 36% utilizatori femei.

"Totusi, se poate spune cu certitudine ca, indiferent de faptul ca sunt mai multi barbati sau mai multe femei in social media si indiferent de targetul brandurilor (preponderent feminin sau masculin), ele nu pot lipsi de pe aceste platforme.

Important este ca fiecare brand sa isi creeze comunitatea relevanta careia sa ii comunice mesajele de brand si nu numai. Companiile se pot baza pe observatiile si perceptiile consumatorilor pentru dezvoltarea de produse si pot utiliza tehnologiile sociale in zona operationala si de distributie", atrage atentia specialistul EY Romania.

Dar nu doar companiile au de castigat din utilizarea tehnologiilor sociale (retele sociale, bloguri, sisteme de recenzare, comert social, forumuri, crowdsourcing, jocuri etc.), ci si consumatorii.

"Tehnologiile sociale gratuite au creat valoare adaugata pentru consumatori de 40 miliarde USD in 2010 si se asteapta sa creeze 76 miliarde USD valoare adaugata in 2015", a adaugat Mihaela Matei.

C.P.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#femei retele sociale, #romani retele sociale, #utilizatori retele sociale , #retele sociale