Cinci roboti cu adevarat utili, care ne pot face viata mai frumoasa

Luni, 26 Decembrie 2016, ora 11:09
14567 citiri
Cinci roboti cu adevarat utili, care ne pot face viata mai frumoasa
Foto: YouTube

In ultimii ani, discutiile despre roboti au fost dominate de teama ca acestia ne vor lua locurile de munca.

In timp ce astfel de temeri par sa fie intemeiate pentru anumite categorii profesionale, de la muncitori necalificati la functionari publici si operatori, se remarca si o alta latura a evolutiei tehnologice: cea care ne poate face viata mai usoara in cele mai surprinzatoare moduri.

Mai multe companii au dezvoltat roboti care ii pot ajuta cu adevarat pe oameni in activitatile lor zilnice, fie ca vorbim de treburi casnice si de sarcini de serviciu, fie ca ne gandim la siguranta sau la sanatate publica.

Bucatarul personal

Foto: Moley Robotics

Creat de compania britanica Moley Robotics, Robotic Kitchen reprezinta mai mult decat doua maini dibace in bucatarie.

Este el insusi o bucatarie portabila, cu plita, cuptor, chiuveta si ustensile, de care se folosesc cele doua brate robotice. Robotul va fi disponibil din 2017 in mai multe variante, pentru preturi cuprinse intre 15.000 de dolari si 72.000 de dolari.

Robotul-bucatar a furat meseria de la castigatorul competitiei britanice MasterChef Tim Anderson, a carui abilitate in bucatarie a fost inregistrata in 3D si insusita de robot sub forma unor instructiuni.

Pentru fericitul posesor al unui astfel de sistem, gatitul este redus la selectarea unei retete dintr-o baza de tip iTunes.

Dronele care salveaza vieti

Foto: Zipline

Dronele autonome dezvoltate de startup-ul Zipline livreaza sange pentru transfuzii si medicamente in satele mici din Rwanda si vor opera in curand si pe teritoriul Statelor Unite. Dronele pot transporta o greutate de aproape un kilogram si jumatate pe o distanta de aproximativ 120 de kilometri.

Spitalele pot plasa comenzi prin intermediul unui SMS, iar comanda le este livrata cu ajutorul unei parasute. Dronele au o greutate de aproximativ 10 kilograme si navigheaza folosind retele GPS si celulare. Timpul de livrare este de cel mult 30 de minute.

Agentul de paza zburator

Foto: Aptonomy

Compania Aptonomy din San Francisco a construit un sistem de inteligenta artificiala si de navigare (numit "Agentul de paza zburator") care functioneaza pe o drona folosita frecvent de producatorii de filme, octocopter DJI S-1000+, si care poate face evadarile, jafurile sau spargerile de orice fel imposibile.

Echipata cu acest sistem, drona poate zbura la altitudini mici, poate evita obstacolele si poate detecta chipuri si activitati umane, in mod automat. In plus, cand bateria este pe cale sa se consume, drona zboara inapoi la statia de incarcare.

Dronele au fost deja comandate de o companie din domeniul energiei pentru rafinariile sale de petrol din zone indepartate, unde agentii de securitate intampina dificultati in asigurarea pazei.

Echipamentul care iti da super-puteri

Foto: captura YouTube

Exoscheletul industrial ExoPush al companiei pariziene RB 3D ii poate ajuta pe muncitori sa indeplineasca sarcinile foarte solicitante cu mai putin efort.

Devoltatorii exoscheletului prevazut cu hamuri si senzori sustin ca echipamentul poate amplica de zece ori forta celui care il poarta, ceea ce inseamna ca acesta va putea munci mai mult, in timp ce va depune un efort mai mic.

Robotul care impatureste haine

Startup-ul californian FoldiMate a atras atentia multor persoane cu robotul sau care impatureste rufele spalate de doua ori mai repede decat un om, in timp ce le calca si le improspateaza.

Desi unii l-au incadrat in categoria inventiilor de prisos, peste 100.000 de oameni s-au aratat interesati de el pana acum. Compania va prelua precomenzi incepand cu anul viitor si primele unitati vor fi livrate in 2018. Robotul va costa intre 700 si 850 de dolari.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#robot util, #robot gatit, #drone , #roboti