Ziare.com

Parlamentul European a adoptat o rezolutie pentru ca robotii sa nu ajunga sa ia decizii pentru oameni

Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 16:08

   

Parlamentul European a adoptat o rezolutie pentru ca robotii sa nu ajunga sa ia decizii pentru oameni
Parlamentarii europeni au adoptat, miercuri, o rezolutie prin care cer Comisiei Europene "un set puternic" de reglementari care sa asigure protectia consumatorilor intr-o lume tot mai mult bazata pe sisteme de inteligenta artificiala.

Practic, europarlamentarii cer Comisiei sa tina pasul cu dezvoltarea tehnologiei si sa se asigure ca nu se va ajunge in situatia ca inteligenta artificiala sa ia decizii pentru vietile oamenilor.

"Parlamentul apreciaza potentialul proceselor decizionale automatizate de a le oferi consumatorilor servicii inovatoare si mai bune, inclusiv servicii digitale noi, cum ar fi asistentii virtuali si robotii de chat.

Totusi, atunci cand interactioneaza cu un sistem care automatizeaza luarea deciziilor, consumatorii ar trebui sa fie informati corespunzator despre modul sau de functionare, despre cum pot sa contacteze un om cu putere de decizie si despre cum pot fi verificate si corectate deciziile sistemului", se arata intr-un comunicat PE trasmis Ziare.com.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Aceste sisteme ar trebui sa utilizeze doar seturi de date de inalta calitate si impartiale, precum si "algoritmi explicabili si obiectivi", conform rezolutiei.

De asemenea, consumatorii ar trebui sa poata solicita evaluarea umana si rectificarea deciziilor automatizate definitive si permanente si sa fie stabilite structuri de evaluare pentru a corecta eventualele greseli.

"Oamenii trebuie sa poarte intotdeauna raspunderea finala si sa poata revoca deciziile adoptate in contextul unor servicii profesionale, precum profesiile medicale, juridice si contabile, precum si serviciile bancare", subliniaza deputatii.

Parlamentul solicita o schema de evaluare a riscurilor in cazul inteligentei artificiale si a proceselor decizionale automatizate si o abordare comuna a UE, care sa contribuie la asigurarea beneficiilor acelor procese si la reducerea riscurilor in intreaga UE.

Norme de siguranta pentru cetateni

Deputatii europeni cer Comisiei sa prezinte propuneri pentru a adapta normele de siguranta ale UE pentru produse, astfel incat sa existe garantia ca utilizatorii si consumatorii sunt informati in legatura cu modul de utilizare a acestor produse si sunt protejati de vatamari, iar in acelasi timp producatorilor le sunt clare obligatiile care le revin.

Ei dau ca exemplu directivele privind echipamentele tehnice si siguranta jucariilor, dar si directiva privind raspunderea legala pentru produsele cu defect, adoptata acum mai mult de 30 de ani.

Conform legislatiei UE, comerciantii trebuie sa informeze consumatorii atunci cand preturile bunurilor sau serviciilor au fost personalizate pe baza unui proces decizional automatizat si a crearii automatizate de profiluri de comportament de consum, reamintesc deputatii, solicitand Comisiei sa monitorizeze indeaproape punerea in aplicare a acestor norme.

UE trebuie, de asemenea, sa ofere garantia ca procesele decizionale automatizate nu sunt utilizate pentru a-i discrimina pe consumatori in functie de cetatenie, domiciliu sau locul unde se afla temporar.

Rezolutia, adoptata prin ridicarea mainii, va fi transmisa Consiliului UE (statele membre) si Comisiei, astfel incat aceste institutii sa tina seama de opiniile deputatilor cu privire la inteligenta artificiala si la procesele decizionale automatizate.

Comisia a anuntat ca urmeaza sa isi prezinte planurile pentru o abordare europeana privind inteligenta artificiala peste o saptamana, 19 februarie.

A.S.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1682 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe Schwarzenegger l-au intrebat?

.

 

Este logic

... că, la momentul acela pierdut in negura veacurilor, omul de Neanderthal a votat prin peșteri o rezoluție impotriva omului inteligent (Homo sapiens). Dar că azi Parlamentul de la Strasbourg al lui sapiens ăsta adoptă un act impotriva lui Homo Matrix e curată pierdere de timp și vrăjeală: deep blue l-a caftit pe Kasparov in 1997 (in prezent, bănuiesc că Magnus Carlsen ar lua-o in bubă incă din deschidere). Să ședem blanzi: que sera, sera (scuze pt. lipsă accente).

 

istoria se repeta

acu fo cateva sute de anisori, niste baieti ca ai nostri de-si zic MEPs, au decretat ca pamantu-i buricu universului.
aia te luau la-ncins daca-i contraziceai, sunt curios sa-i vad pe astia cum vor pedepsi ilegalistii.

 

termeni aiurea

robotii nu iau decizii, ci executa un program, iar inteligenta artificiala inca nu ia decizii mai e multa cale pina acolo.

 

Garantii imposibile

Garantiile cerute de parlamentul european nu pot fi implementate deoarece viitoarele sisteme de inteligenta artificiala vor fi capabile sa sparga toate codurile, barierele si blocajele pe care le vor pune programatorii. Singurul lucru care se poate face este interzicerea IA generale.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor