Robotelul creat de romani care poate deveni cel mai bun prieten al copilului - Interviu

Sambata, 28 Mai 2016, ora 06:35
9437 citiri
Robotelul creat de romani care poate deveni cel mai bun prieten al copilului - Interviu
Foto: Woogie

Cum ar fi ca parintii sa aiba la dispozitie oricand o mana de ajutor pentru cresterea copiilor? Nu, nu e vorba de o bona, ci de un robot creat de o echipa de romani, care e capabil de multe lucruri. De exemplu, stie tabla inmultirii si poate sa raspunda la avalansa de intrebari a micutilor.

Ziare.com va face cunostinta cu Woogie. Nu e o jucarie, ci un asistent inteligent, ce poate deveni un camarad al copiilor.

Momentan, proiectul se afla la inceput, iar prototipul nu e gata 100%.

Insa echipa romaneasca condusa de antreprenorul Bogdan Coman da asigurari ca atunci cand va vedea lumina zilei, robotelul va reprezenta o metoda mai buna, mai interactiva si distractiva prin care copiii cu varste intre 6 si 12 ani sa poata invata diverse lucruri.

Primul robot-avocat din lume, creat de IBM, a fost angajat de o companie din SUA (Video)

De ce ati ales sa faceti un robot destinat copiilor? De unde si cand a pornit ideea? Cine se afla in spatele proiectului?

Este un robot destinat copiilor cu varste intre 6 si 12 ani, pentru ca parintele nu are posibiltatea de a-i oferi copilului o modalitate de interactiune cu tehnologia adaptata nevoilor si specificului sau. Nu este o jucarie, ci mai degraba un asistent destept, gata sa sara in intampinarea copilului de fiecare data cand acesta are intrebari sau nelamuriri.

Ideea a pornit dintr-o reala nevoie a parintilor de a-si ajuta copiii la teme. Bogdan Coman, fondatorul proiectului, s-a gandit ca trebuie sa existe o metoda mai buna, mai interactiva si distractiva prin care copiii sa poata invata confruntandu-se personal cu aceasta problema. Si asa s-a nascut conceptul de Woogie.

Cat ati investit pana acum si de cati bani mai aveti nevoie pentru a finaliza proiectul?

Proiectul este finantat prin forte proprii. Investitia pana acum a ajuns la 40.000 de euro, iar nevoia totala de finantare pentru procesul de dezvoltare inainte de lansare este de 150.000 de euro. Dupa aceea, ne vom baza pe Kickstarter (platforma online de donatii - n.red.) pentru a finanta productia primei serii de 10.000 de bucati.

Proiectul se afla in stadiul de MVP (minimum viable product). Desi nu are forma definitiva, Woogie are un design de produs temporar pentru a putea incepe campania de donatii prin crowdfunding. Din punct de vedere tehnologic, produsul este imbunatatit constant.

Ce va fi in stare sa faca robotelul in momentul in care va fi gata 100%?

In momentul in care va fi lansat, Woogie - bazat pe inteligenta artificiala si algoritmi de machine learning - va fi capabil sa raspunda la intrebari, sa continue, dar si sa initieze conversatii, sa retina preferintele copilului, sa il ajute la teme sau lectii (sa exerseze tabla inmultirii, de exemplu), sa raspunda la intrebari legate de programa scolara, sa il informeze cand apar noutati din sfera lui de interes, sa trimita mesaje scrise parintilor prin intermediul unei aplicatii, sa puna muzica accesand diferite radiouri online.

Credeti ca parintii vor fi reticenti in a lasa o masinarie, fie ea si inteligenta, in preajma micutilor? Unii nu vad cu ochi buni accesul la tehnologie de la o varsta frageda...

Dupa studiile pe care le-am facut pana acum am constatat ca cei mai multi parinti nu sunt reticienti si nici ingrijorati. Woogie nu este doar o alta piesa de tehnologie din viata copiilor, ba dimpotriva. Este un asistent inteligent conceput pentru a ajuta copilul sa invete, sa memoreze si exerseze diferite lucruri care pot parea dificile sau neinteresante initial.

In plus, cu ajutorul vocii se poate interactiona intr-un mod placut cu tehnologia. Interactiunea prin voce este sanatoasa si... umana.

Am vazut ca proiectul e destinat celor care vorbesc limba engleza. Va exista si o versiune pentru limba romana?

In prima faza, Woogie va fi produs si lansat doar in limba engleza. Dar acesta nu este neaparat un impediment, ba chiar este o rampa pentru copiii care vor sa exerseze sau sa invete mai bine limba engleza. Insa avem in vedere ca pe viitor sa incepem dezvoltarea lui Woogie si in limba romana.

Care au fost cele mai grele momente pana acum? Ce dificultati ati intampinat si cum ati trecut peste?

Atunci cand activezi intr-un domeniu inovator si care abia incepe sa se formeze este destul de greu sa explici oamenilor produsul. Henry Ford spunea ca daca si-ar fi intrebat clientii ce isi doresc ei ar fi raspuns "faster horses" (cai mai rapizi - n.red.). Dar segmentul de hardware assistants (asistenti ce se bazeaza pe inteligenta artificiala - n. red.) se extinde si noi suntem la locul potrivit in momentul potrivit.

Dar cele mai mari satisfactii?

Satisfactiile vin constant din partea oamenilor car aud prima data de Woogie si ne incurajeaza. O alta mare satisfactie este faptul ca Woogie este primul produs de acest gen (nisat) pentru care exista o audienta destul de mare. Iar cea mai mare satisfactie este faptul ca am construit o echipa cu adevarat extraodinara, care are puterea si determinarea sa construiasca un astfel de produs.

Echipa este formata din romani, insa unde au loc asamblarea, cercetarile, testele? Cat de greu este sa faci asa ceva in Romania?

Nu este mai greu sa faci asa ceva in Romania ca in alte tari. Dezvoltarea, cercetarile si testele se fac in Romania, dar avem componente care se produc sau se vor produce in Marea Britanie, SUA sau China.

Care este telul principal pentru Woogie? Ce imbunatatiri vreti sa ii mai aduceti, cu timpul? Ce alte proiecte mai aveti in vedere?

Ideea de baza a lui Woogie este de a spori abilitatile de comunicare, interactiune si invatare ale copiilor. O provocare si o dorinta deosebita consta in dezvoltarea unui produs dedicat si copiilor cu dizabilitati. Este o provocare careia vrem sa ne dedicam, dar care necesita resurse foarte mari. De aceea e un proiect pe care il tintim pe termen lung.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#robot copii creat romani, #robot ajuta teme copii, #robot copii romani, #robot copii , #roboti