Ziare.com

Robotii vor prelua mai mult de jumatate din munca oamenilor pana in 2025. Va fi si rau, si bine

de Camelia Sisea
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 08:18

   

Robotii vor prelua mai mult de jumatate din munca oamenilor pana in 2025. Va fi si rau, si bine
"Invazia" robotilor este in plina desfasurare, insa acest lucru s-ar putea sa nu fie atat de teribil pentru oameni cum am fost avertizati pana acum ca va fi.

Masinariile vor efectua mai mult de jumatate dintre toate sarcinile de munca pana in 2025, comparativ cu 29% in prezent, estimeaza expertii Forumului Economic Mondial.

De asemenea, vor disparea aproximativ 75 de milioane de locuri de munca la nivel global pana in 2022, insa vor fi create in schimb 133 de milioane de joburi noi.

Prin urmare, mult temuta "invazie" a robotilor si a algoritmilor ar putea avea pana la urma un impact pozitiv, mentioneaza expertii in raportul "Viitorul locurilor de munca 2018".

Acest lucru nu inseamna ca nu vor exista perturbari, in contextul in care o multime de oameni isi vor pierde mijloacele de trai. Potrivit raportului citat, in urmatorii cinci ani, va exista o crestere a cererii pentru analisti de date si dezvoltatori de software, precum si pentru roluri care necesita "competente umane" specifice - ca cele din domeniul vanzarilor, al marketingului si al serviciului clienti.

Pe de alta parte, vor fi eliminate joburi care presupun activitati de rutina, cum sunt introducerea de date si contabilitatea.

"Cunoscand care sunt ocupatiile care se dezvolta si care sunt cele in declin, factorii de decizie politica si cadrele didactice pot incepe sa lanseze dezbateri cu privire la modul in care sa se faca tranzitia fortei de munca globale catre joburile si competentele de maine", spune Allen Blue, cofondator LinkedIn.

Cuvantul cheie in viitorul apropiat va fi "recalificarea". Conform raportului Forumului Economic Mondial, 54% dintre angajatii din intreaga lume vor trebui sa treaca printr-un astfel de proces, pe fondul avantului Internetului de mare viteza, al inteligentei artificiale si al altor tehnologii fiind necesara un alt tip de forta de munca.

In scopul pregatirii oamenilor pentru viitoarele roluri de pe piata muncii, o mare responsabilitate le revine companiilor, dar si angajatilor lor si guvernelor.

"Este esential ca angajatorii sa isi asume un rol activ in sprijinirea actualei lor forte de munca prin recalificare si perfectionarea competentelor, ca angajatii sa aiba o atitudine proactiva fata de invatarea pe toata durata vietii si ca guvernele sa creeze un mediu favorabil care sa faciliteze aceasta tranformare a pietei muncii.

Aceasta este marea provocare a timpurilor noastre", spune Klaus Schwab, fondator si presedinte executiv al Forumului Economic Mondial.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3750 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Educatie / Cariera tehnica Top-Vest ...Schimbati macazul ...Gimnaziu

Stop meditatii clasice ...cultura generala ...apa de ploaie ...secol xix ...viitor in ceata.
Start activitati extraScolare ...cu ing.IT ...electronica, programare ...secol xxi ...viitoare oportunitati Top-Vest.

Tineri romani ...inalta calificare ...ultimii din UE ...statistici oficiale
Licee de elita ...un cliseu pagubos ...necompetitivi vest ...tocilari cultura generala ...secol xix ...eficienta scazuta

Cariera tehnica
...Invatati ceva util ...cerere mare ...viitor mai sigur ...programare secol xxi ...3D, dispMobile(android, winPhone), retea(php, asp, jsp) ...

top 3/100 aptitudini tehnice
...emigrant programator usa ...salarii medii 10.000 $/luna
... ...cerere mai mare decat oferta ...tineri pregatiti

schimbati macazul in timp util Gimnaziu :

...search " Meditatii Programare " ...youTube ...obligatoriu ing.IT ...tehnica secol xxi ...competitivi top-vest

votati degeaba :)
...succes
...

 

Educatie-Tehnica-Roboti ...Platforma YouTube ...tutoriale / Gimnaziu

Sute tutoriale ...engleza/romana ...roboti Arduino ...secol xxi ...nivel incepator ...gimnaziu
...mai util decat ...meditatii clasice ...apa de ploaie ...secol xix

pt liceu IT-Vianu & co ...tocilari ochelari de cal ...tutoriale ...roboti/RaspberryPi ...

search " meditatii programare " ...youTube ...obligatoriu ing.IT

succes
...

 

Inteligentii

jocul care conteaza are urmatoarea Esenta: Inteligenta Artiiciala.
cei care devin singurii importanti si de folos in acest joc, ... singurul joc care conteaza!, sint Inteligentii.

prin urmare, din 2026, acest an fiind anul incepind cu care care Temelia Civilizatiei va fi capabila sa se metamorfozeze continuu, permitind o Dezvoltare Perpetua, Civilizatiei, SINGURII care vor mai prezenta interes si care vor fi Vinati vor fi Inteligentii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor