Ce aduce anul 2015 pe piata telecom: Mai mult Internet mobil si mai multe minute

Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 15:18
6729 citiri
Ce aduce anul 2015 pe piata telecom: Mai mult Internet mobil si mai multe minute

Piata telecomunicatiilor isi va continua evolutia pozitiva si in anul viitor, cand ofertele operatorilor vor fi mai bogate si mai diversificate.

In 2015 ne putem astepta la oferte de servicii din ce in ce mai generoase din partea operatorilor mobili, care sa includa mai mult Internet mobil si mai multe minute nationale, a precizat Marius Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administratie si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), pentru Ziare.com.

"Vom asista cel mai probabil la o diversificare a unor oferte convergente fix-mobil, alimentate de terminale inteligente si tablete. Mai mult, vom putea vorbi de o substitutie fix-mobil in telefonie, acompaniata de substitutia fix-mobil in Internet", a explicat acesta pentru Ziare.com.

De exemplu, atunci cand un utilizator de Internet mobil ajunge acasa, telefonul sau va folosi si pentru voce, SMS-uri si pentru date reteaua Wi-Fi instalata in casa, in loc de cea de pe dispozitivele mobile.

"Nu in ultimul rand, speram ca anul viitor sa vedem o crestere a gradului de acces al persoanelor cu dizabilitati la servicii de telefonie si acces la Internet, in contextul proiectului de decizie ANCOM aflat in prezent in procesul de consultare publica, proiect ce prevede faptul ca utilizatorii finali cu dizabilitati de vedere, auditive si/sau de vorbire vor putea beneficia de oferte de telefonie si Internet care vor contine resurse de consum optimizate in functie de necesitatile lor specifice", a adaugat Marius Catalin Marinescu.

Piata telecom in 2014

In acest an s-a remarcat faptul ca rata de crestere a Internetului mobil a continuat sa fie superioara celei fixe, o reconfirmare a tendintei utilizatorilor din Romania de a sta pe Net oricand si oriunde.

Autoritatea Nationala pentru Administratie si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) arata ca avem in medie peste un milion de conexiuni in plus la Internet mobil de banda larga la fiecare 6 luni, cu un salt important de la 8,2 milioane de conexiuni la jumatatea anului 2013, pana la 10,5 milioane de conexiuni active la jumatatea anului 2014.

In ceea ce priveste Internetul fix de banda larga, se inregistreaza, in medie, o crestere de peste 100.000 de conexiuni la fiecare 6 luni, evolutia fiind de la 3,7 milioane de conexiuni la 30 iunie 2013 pana la 3,9 milioane la aceeasi data a anului 2014.

In privinta serviciilor de telefonie, datele culese de ANCOM arata ca numarul de total de utilizatori activi de telefonie mobila a ajuns la jumatatea lui 2014 la cifra de 22,3 milioane (dintre care 9,4 milioane de utilizatori pe baza de abonament si 12,9 pe baza de cartele preplatite), cu 1,4% mai putini decat la mijlocul anului 2013, in timp ce numarul de abonati la telefonie fixa a scazut cu 1,9%, pana la 4,6 milioane.

Totusi, traficul de voce in retelele mobile a inregistrat o crestere anuala de 5,3%, pana la 33,2 miliarde de minute in prima jumatate a anului 2014, fiind observate cresteri pe toate segmentele de apeluri, cele mai importante fiind in cazul traficului catre retele internationale si cu transmisie prin satelit (+62%) si, respectiv, al traficului catre alte retele de telefonie mobila (+28%).

Traficul in retele fixe isi continua tendinta descendenta, ajungand la aproximativ 2,4 miliarde minute, in scadere anuala cu 8%.

Pe segmentul serviciilor de retransmisie a programelor TV, in prima jumatate a anului 2014 numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost a inregistrat o crestere de 5,4%, atingand valoarea de 6,6 milioane, fata de 6,3 milioane la jumatatea anului 2013. Rata de penetrare la nivel de gospodarii a ajuns astfel la 89%, conform datelor raportate de furnizori catre ANCOM.

Cei mai multi abonati continua sa utilizeze serviciile oferite prin intermediul cablului, 4,21 milioane (+6% fata de perioada similara a anului 2013), pe locul secund clasandu-se retelele satelit de tip DTH care aveau 2,37 milioane de abonati (+4% fata de anul 2013).

"Plecand de la aceste date, se poate concluziona ca evolutiile din piata telecom in prima parte a anului 2014 sunt pozitive, in acord cu trendul inregistrat in anul anterior, fiind de notat cresteri atat pe segmentul de internet fix, Internet mobil - la nivel de conexiuni mobile, cat si pe segmentul de telefonie mobila - in mod particular in cazul traficului de voce in retelele mobile, dar si pe segmentul serviciilor de retransmisie a programelor TV - in special la nivelul retransmisiei programelor in format digital", au incheiat cei de la ANCOM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#internet mobil, #oferte abonamente telefon, #oferte Internet, #ofert , #servicii internet