Ziare.com

Cluj-Napoca, perla serviciilor IT

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 06:53

   

Cluj-Napoca, perla serviciilor IT
Cluj-Napoca este considerat unul dintre cele mai interesante orase din lume pentru externalizarea serviciilor IT, unul dintre atuurile sale fiind numarul mare de absolventi in domeniu.

Un studiu KPMG, realizat la nivel international, plaseaza Cluj-Napoca pe lista celor mai importante orase din punctul de vedere al oportunitatilor de externalizare, create de criza financiara, anunta compania, intr-un comunicat remis Ziare.com

In afara de nivelul ridicat al educatiei, nu numai in domeniul IT-ului, Clujul a primit puncte si pentru faptul ca a atras multe investitii straine in ultimii ani. Printre acestea, sunt mentionate achizitionarea firmei locale Code Wizards de catre compania daneza de software outsourcing, Wirtek, in 2006, deschiderea celui de-al doilea centru BPO (business process outsourcing) al Gennpact, in Romania, dar si deschiderea primului centru din Europa de externalizare a proceselor, al companiei indiene Evalueserve.

De asemenea, orasul a atras una dintre cele mai mari investitii straine din Romania, Nokia deschizand un centru de productie, in urma unei investitii de 60 de milioane de euro.

Cluj-Napoca este considerat drept o locatie importanta pentru serviciile de call center, back-office, dar si in domeniul cercetarii, fiind considerat singurul oras din Europa ce ar putea deveni un centru important pentru acest tip de servicii.

In special pentru sectorul de call-center, orasul este apreciat pentru faptul ca majoritatea absolventilor (90%) invata limba engleza, dar si o alta limba straina, de obicei de origine latina.

Sunt apreciate si investitiile in domeniul infrastructurii IT din zona, statul investind aproximativ 28 de milioane de dolari in dezvoltarea unei retele de 64.000 de kilometri de fibra optica. Dezvoltarea pietei imobiliare de birouri, dar si proximitatea de Europa de Vest (spre deosebire de Bucuresti), si-au adus si ele aportul la plasarea Clujul pe lista KPMG.

Studiul mentioneaza ca exista un numar de 241 de companii de IT in judetul Cluj, 100 dintre acestea fiind firme de software de actioneaza chiar in orasul Cluj-Napoca.

KPMG a identificat 31 de locatii, la nivel mondial, in afara de cele care detineau suprematia in domeniul serviciilor IT pana acum, si anume Bangalore, Chennai si Shanghai.

"Nevoia de a dezvolta locatii de externalizare noi, viabile, eficiente din punct de vedere al costurilor a fost pusa in evidenta de evenimentele economice din ultimele cateva luni", afirma Aura Giurcaneanu, KPMG Audit Partner, responsabil al biroului KPMG din Cluj-Napoca.

"Companiile se concentreaza pe reducerea costurilor, cu efecte atat pe termen scurt cat si pe termen lung. In consecinta, multe organizatii analizeaza posibilitatea de a realiza economii prin externalizarea anumitor operatii sau functii. In primul rand insa, acestea ar trebui sa fie convinse ca, apeland la aceste strategii, nu sacrifica performanta de dragul diminuarii costurilor. Studiul nostru cu privire la locatii intentioneaza sa sublinieze beneficiile aduse de diferitele orase din care pot alege," adauga Giurcaneanu.

Alaturi de Cluj-Napoca, pe lista se ragasesc orase foarte diferite, precum Winnipeg, Belfast, Brisbane, Queretaro sau Davao. De asemenea, Buenos Aires, un oras cu o populatie de 13 milioane de locuitori, figureaza alaturi de de micul Port Louis, cu 130.000 de locuitori, din Mauritius. Potrivit studiului, in ciuda diferentei de marime, ambele orase vor fi importante centre de externalizare, cel din urma avand deja o reputatie internationala ca centru de recuperare in caz de dezastru.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3553 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

......

BRAVO CLUJENILOR !

 

Mizilic

Hai sa fim seriosi , Mizilul e fruntea, nu acolo e toata "floarea" intelectualitatii romane?

 

clujul

Da este adevarat, Clujul nu reprezinta nimic fata de Mizil, ei nu au asa un reprezentant in parlament.
Se va stradui si orasul de pe somes , sa ajunga la nivelul Mizil.

Unde este Mizilul,

in care parte a Africi ?

foarte bine

ca se dezvolta clujul ca sa-si poata asuma rolul de capitala a transilvaniei independente curand!!!

 

transilvaniei independente?

baaaa dute dracu sa te ia de udmr-rist

 

cartre ardelean

esti cumva din Aiud si esti jumatate roman si jumatate maghiar din Romania,deci pasarea malai viseaza


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor