Cat de mult mai merita achizitionarea unui GPS auto, in conditiile in care smartphone-urile au venit tare din urma?

Joi, 04 August 2016, ora 11:41
2796 citiri
Cat de mult mai merita achizitionarea unui GPS auto, in conditiile in care smartphone-urile au venit tare din urma?

Este o intrebare care se afla pe buzele multor conducatori auto, iar concluzia la care au ajuns acestia se poate observa in vanzarile de sisteme de navigatie, care se afla intr-o continua scadere, popularitatea lor fiind una care scade pe zi ce trece datorita aparitiei unor smartphone-uri care il pot inlocui cu succes. Totusi, chiar si-a pierdut din utilitate acesta?

GPS-ul am putea spune ca a fost inventat in anul 1909, chiar daca inventia de atunci nu seamana decat foarte putin cu ceea ce intelegem noi astazi prin termenul de "sistem de navigatie". Mai exact, erau prezente niste discuri printate cu harti, iar acestea erau capabile sa arate directia corecta pe care trebuia sa mearga soferul, prin rotirea cadranelor respective. Un singur disc putea acoperi pana la 100 de mile de drum, fiind nevoie ca mai apoi acesta sa fie schimbat cu unul nou, pentru a putea continua calatoria.

La vremea aceea un astfel de aparat era considerat ca fiind ceva avansat. Iata ca la mai bine de 100 de ani astfel de sisteme de navigatie au devenit din ce in ce mai inteligente si mai utile (ca sa nu spunem din ce in ce mai accesibile), existand la momentul actual pe piata o gama foarte larga de modele de GPS auto, fiind aproape imposibil sa nu gasim ceva pe gustul nostru si care sa ne poata satisface nevoile.

Revenim la intrebarea din titlu, si anume cat de utile mai sunt sistemele de navigatie auto, in conditiile in care un smartphone poate face exact acelasi lucru, iar in unele cazuri chiar mai bine? Ei bine pentru cei care petrec foarte mult timp in masina, conducand atat prin tara, cat si in strainatate, un GPS auto bun este mai mult decat indispensabil, el fiind mai util decat o aplicatie pentru mobil.

In primul rand, un smartphone este, mai mult sau mai putin, dependent de o conexiune la internet, iar daca aceasta se pierde, riscam ca pozitionarea corecta sa fie afisata cu intarziere (desi este prezent un GPS, in cazul telefoanelor mai ieftine el nu face o treaba extraordinara daca nu primeste informatii si de pe internet), iar incarcarea hartilor va avea si ea de suferit (mai ales daca folosim Google Maps, care nu permite decat descarcarea unei parti destul de limitate de harta).

Daca tot suntem la capitolul "minusuri", merita a preciza ca Google Maps, care este la ora actuala cea mai folosita aplicatie de navigatie, nu face o treaba excelenta offline, chiar daca permite descarcarea de harti (a unor bucati, dupa cum am spus deja anterior). De ce? Pentru ca nu este, in aceste conditii, foarte capabil in a cauta si a gasi trasee noi, iar acest lucru nu este foarte placut atunci cand ne aflam la volan intr-un oras mare si pe care nu il cunoastem.

In favoarea unui GPS auto este si autonomia pe care o ofera acesta. Un smartphone, folosit cu conexiunea la internet pornita si cu functia GPS activa se va descarca in 2-3 ore (depinde desigur si de capacitatea pe care o are bateria si cat de bine este optimizat software-ul, dar la un model cu baterie de 3000 mAh cam aceasta este media, pana in 3 ore). In plus, telefonul tinde sa se incalzeasca foarte mult, ceea ce pe timp de vara este o adevarata problema (o sa ai surpriza neplacuta de a se reseta ori de a-si opri conexiunea la internet pentru a se raci).

Foarte multe minusuri in cazul telefonului mobil si foarte multe plusuri in ceea ce priveste GPS-ul auto, asa-i? Acest articol mai mult ca sigur a raspuns la intrebarea multora dintre voi.

Pe final mai trebuie precizat ca, atata timp cat mergi cu masina pe trasee scurte si nu stai foarte mult la volan, un smartphone isi face treaba excelent. In momentul in care o sa mergi pe rute care depasesc 100 de kilometri, atunci trebuie sa te gandesti serios la cumpararea unui sistem de navigatie de calitate.

Continut sponsorizat

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#sistem GPS, #aparat GPS, #GPS masina , #sisteme gps