Google da unda verde Romaniei. Meseria care iti poate aduce castiguri uriase sau nimic

Joi, 08 Mai 2014, ora 07:31
13023 citiri
Google da unda verde Romaniei. Meseria care iti poate aduce castiguri uriase sau nimic

Google a pus Romania pe harta globala a aplicatiilor mobile, oferindu-le si dezvoltatorilor din tara noastra, incepand cu 1 mai, posibilitatea de a-si vinde creatiile in magazinul sau online, Google Play.

Anterior, dezvoltatorii romani nu-si puteau oferi aplicatiile pentru Android decat gratuit, motiv pentru care multi dintre ei isi deschideau firme in tarile in care erau deja disponibile conturile Google Play Merchant, ceea ce inseamna le puteau lansa contra cost.

Cativa jucatori din industria de profil autohtona ne-au vorbit despre importanta deciziei gigantului american si despre "meseria" de dezvoltator de aplicatii din Romania.

"Este un anunt mult asteptat de dezvoltatorii romani. Comisionul retinut este, in general, mai mic decat comisioanele percepute de operatorii telecom pentru aceleasi servicii.

De asemenea, dezvoltatorii pot folosi acum acest canal unic pentru a se adresa pietelor straine", a spus Tudor Iliescu, business developer la Concept Apps, pentru Ziare.com.

Concept Apps este un start-up care a lansat aplicatia Transport Urban. Vezi mai multe detalii: Vrei sa stii cand vine autobuzul? Urmareste-l prin GPS de pe telefon - aplicatiile IT-istilor romani

Ancu Radu, business development manager la Adonis Software, start-up care se ocupa cu dezvoltarea de aplicatii pentru smartphone-uri si tablete, considera ca singurul avantaj pe care il aduce anuntul Google este acela "birocratic", pentru ca dezvoltatorii romani care doreau sa isi vanda aplicatiile gaseau solutii pentru a face acest lucru si pana acum.

Ti-e foame? Afaceri online prin care poti comanda mancare rapid, fara prea mare bataie de cap

"Solutiile erau, intr-adevar, mai putin comode, cu mai multa bataie de cap, dar existau.

Tot ceea ce trebuia facut era sa obtina cumva un cont de dezvoltator dintr-o tara care permitea vanzarea aplicatiilor, ceea ce nu era un lucru nerealizabil, dupa care putea publica aplicatia pe oricare Google Play Store din lume, inclusiv pe cel din Romania", a explicat Ancu Radu pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, putem vorbi de "o recunoastere a pietei de aplicatii din Romania, care este intr-o crestere evidenta, atat ca numar de aplicatii pe store, cat si ca numar de dezvoltatori", a mai spus reprezentantul Adonis Software.

Simplificarea birocratica poate avea insa o importanta mai mare. Potrivit lui Mihai Balint, care s-a ocupat de partea de programare pentru aplicatia Public Transport - Timisoara, acest lucru le poate deschide o oportunitate excelenta dezvoltatorilor mai mici.

"Cu siguranta contabilitatea necesara pentru publicarea unei aplicatii platite se va simplifica foarte mult si poate acest lucru va convinge mai multi dezvoltatori romani sa profite de oportunitate.

Dezvoltatorii mai mari nu vor fi afectati foarte mult, deoarece cu siguranta au publicat aplicatiile platite folosind intermediari in tari unde Google avea deschisa aceasta posibilitate.

Parerea mea este ca acum Google ofera o oportunitate excelenta celor mici care, daca au idei bune si cunostinte de programare, isi pot face o cariera in domeniu sau, de ce nu, poate vor da chiar si lovitura", a spus Mihai Balint pentru Ziare.com.

Ce se intampla cu aplicatiile pentru Android deja lansate

Google ofera de la 1 mai si posibilitatea de a obtine venituri din aplicatiile deja lansate, prin diverse metode.

"Vanzarea 'in-app' (vanzarea de produse in aplicatie; de exemplu, trebuie sa platesti pentru a avea acces la anumite functii ale aplicatiei, chiar daca aceasta este gratuita - n.red.) mi se pare un model foarte interesant si cred ca nu sunt singurul care considera asta, deci este posibil sa vedem astfel de functii aparand tot mai des in aplicatiile romanesti", este de parere Mihai Balint.

In ceea ce priveste aplicatia Public Transport - Timisoara, aceasta va ramane gratuita.

"M-am gandit sa ofer o personalizare a interfetei grafice si posibil un trofeu in aplicatie pentru cei care sunt dispusi sa sprijine activitatea de intretinere in viitor", a mai spus el.

De asemenea, modelul este avut in vedere si pentru aplicatia Transport Urban, cu precizarea ca varianta curenta, cu actualele functionalitati, va fi in continuare gratuita.

Pe de alta parte, Ancu Radu considera ca nu ar trebui sa ne asteptam la o trecere brusca de la un regim gratuit la unul de plata a aplicatiilor deja lansate, deoarece cei care au avut aceasta intentie de la inceput au gasit o solutie de a o pune in practica.

Cum se stabileste pretul unei aplicatii?

Potrivit lui Ancu Radu, pretul unei aplicatii sau al unei functionalitati in-app depinde de numeroase criterii, principalele fiind: piata tinta - de exemplu o aplicatie pentru studenti va fi mai ieftina decat una care se adreseaza oamenilor cu varsta intre 25 si 35 ani, acestia din urma fiind salariati; platforma pe care este distribuita aplicatia - conform statisticilor, utilizatorii de iOS sunt mai dispusi sa plateasca decat cei de Android.

De asemenea, sunt avuti in vedere si factori precum valoarea investitiei, calitatea aplicatiei si valoarea adaugata pe care o aduce si, nu in ultimul rand, pretul aplicatiilor competitive.

Tudor Iliescu a precizat ca, in general, pretul aplicatiilor este fie de 0,99 dolari (pentru majoritatea aplicatiilor platite), fie de 4-5 dolari (in pentru aplicatiile utilitare si cele foarte complexe/specializate).

Cat poate castiga un dezvoltator?

De la aproape nimic la zeci de mii de euro pe luna sau chiar zilnic.

"Trebuie sa luam in calcul faptul ca foarte multe aplicatii nu reusesc sa vanda. Din pacate, inca sunt dezvoltatori care fac aplicatii si le fac disponibile contra cost fara a fi cercetat piata.

Teoretic, poti obtine venituri de zeci de mii de euro pe luna (sunt dezvoltatori romani cu asemenea succes), dar, realist, sunt sanse mari sa vinzi doar cateva aplicatii", a spus Tudor Iliescu.

Insa potential exista, in pofida puterii mai scazute a investitiilor, dar drumul spre succes nu este usor, considera Ancu Radu.

"Avand in vedere ca orice dezvoltator roman isi poate distribui aplicatia in toata lumea, nu cred ca exista o diferentiere a veniturilor pe care le poate obtine un dezvoltator roman comparativ cu altcineva din orice alta parte a lumii.

Aplicatiile dezvoltatorilor romani au aceeasi sansa de a ajunge in topurile store-urilor mobile si de a castiga pana la cateva zeci de mii de dolari zilnic. Cu siguranta, nu este insa un drum usor pana acolo", a incheiat el.

  • Aplicatiile mobile sunt softuri pe care utilizatorii de smartphone-uri si tablete le pot descarca pe dispozitivele lor pentru a avea acces mai usor la numeroase servicii. Cu ajutorul unei aplicatii mobile poti sa faci tranzactii bancare, sa comanzi mancare sau un taxi, sa stii cat mai astepti autobuzul, sa gasesti cea mai apropiata benzinarie, sa cumperi bilete la orice, iar lista poate continua.

  • Piata aplicatiilor mobile a cunoscut o adevarata explozie in ultimii ani, concomitent cu cresterea popularitatii smartphone-urilor si tabletelor, generand venituri pe masura.

  • Acestea sunt disponibile, unele gratuit, altele contra cost, pe platforme specifice precum Apple App Store, Google Play, Windows Phone Store si BlackBerry App World.

  • In prezent, Google permite vanzarea de aplicatii in Google Play din 45 de tari. Aplicatiile pot fi vandute pe Apple App Store si cu un cont din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
#dezvoltatori aplicatii Romania, #aplicatii Android romani, #Google aplicatii , #smartphone