Smartphone-uri made in China: Au sanse producatorii din aceasta tara sa doboare gigantii Apple si Samsung?

Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 17:32
10936 citiri
Smartphone-uri made in China: Au sanse producatorii din aceasta tara sa doboare gigantii Apple si Samsung?
Foto: Huawei

Atunci cand aud ca un produs e realizat de chinezi, multi se gandesc la niste copii ieftine si de o calitate proasta. Pana acum doi ani, acest lucru era valabil si la smartphone-uri, insa lucrurile s-au schimbat, astfel ca producatori de top ca Apple sau Samsung au de infruntat o competitie serioasa din partea companiilor din tara asiatica.

De fapt, mai mult de o treime din telefoanele vandute anul acesta poarta sigla unei companii din China, precum Huawei, Lenovo sau Xiaomi, aminteste Android Pit.

Cosmarul Samsung si Apple vine din China: Crestere spectaculoasa a unui producator de telefoane

Dar de ce produsele lor sunt atat de populare? Ar trebui sa-ti cumperi un astfel de smartphone? Iata explicatiile.

Sunt mai ieftine

Pe un smartphone al unei companii din China nu dai la fel de multi bani ca pe unul de la Apple sau Samsung. Si totusi, specificiatiile sunt similare. De exemplu, un Honor 7 de la Huawei costa 2.000 de lei, in timp ce HTC One M9 porneste de la 2.500 de lei; iar diferentele intre ele, in ceea ce priveste functiile, sunt aproape inexistente.

Si nu e un lucru singular. In aproape orice segment al pietei, telefoanele chinezilor castiga la capitolul calitate-pret in fata rivalilor americani si sud-coreeni. De la Xiaomi Mi4c, care costa jumatate cat un Nexus 5X, la Huawei P8, foarte popular in tara noastra - toate telefoanele lor sunt ieftine, iar gama e variata.

Iti ofera ceva diferit

Multi dintre noi se chinuie sa fie diferiti fata de altii, insa cand vine vorba de smartphone-uri, asa ceva e foarte greu de obtinut.

De la an la an, telefoanele chinezilor devin din ce in ce mai bine realizate. Meizu Pro 5 si Lenovo Vive P1 sunt dovezi clare. Producatorii din aceasta tara nu doar ca preiau cele mai bune idei existente pe piata, dar ofera adesea ceva diferit, sustine sursa citata.

Puterea brandului

La inceput, Huawei, Xiaomi si restul s-au axat pe piata domestica, insa in ultimii 2-3 ani produsele lor au inceput sa "inunde" si Occidentul. Iar acest lucru e bun pentru consumatori: concurenta mai acerba poate duce la o dezvoltare mai rapida a produselor, dar si la preturi mai mici.

Companiile chineze inca se chinuie sa devina la fel de cunoscute ca Apple si Samsung. Insa ele au o strategie interesanta. De exemplu, Lenovo a cumparat Motorola Mobility de la Google pentru 12,5 miliarde de dolari in 2012, iar apoi a achizitionat si divizia de telefoane a Motorola cu 3 miliarde de dolari.

Ulterior, Lenovo a lansat smartphone-uri, printre care si Moto G, sub numele Motorola, mult mai cunoscut consumatorilor, iar acest lucru i-a imbunatatit cota de piata, dar a si oferit o alternativa pe segmentul telefoanelor ieftine.

Insa chinezii sunt prezenti peste tot, iar dispozitive precum Huawei Honor 7 au specificatii de top si un pret mai mic decat al rivalilor.

Deci ar putea sa-si faca un renume in acest fel in UE si SUA? Cel mai probabil ca da.

A reusit "Apple din China" sa detroneze compania fondata de Steve Jobs? Ce spun cifrele

Arata foarte bine

Design-ul e o chestie subiectiva. Insa exista cateva smartphone-uri realizate de chinezi care arata foarte bine. Huawei P8 si OnePlus2 rivalizeaza cu orice iPhone.

Mai e ceva important de mentionat: Apple si alte companii occidentale realizeaza piese si asambleaza telefoane de multi ani in China.

Telefoanele chinezilor iti ofera mai multa libertate

Spre deosebire de iPhone si de alte smartphone-uri de top, telefoanele chinezilor sunt dual-SIM, asa ca poti locui intr-o tara si poti lucra in alta. De asemenea, poti folosi cartele de la doi operatori de telefonie diferiti.

De asemenea, cele mai multe dispozitive ale lor sunt decodate, astfel ca nu trebuie sa te legi la cap de o singura retea mobila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#telefoane companii China, #smartphoneuri companii china, #telefoane China, #smartphoneuri china, #succes telefoane china , #smartphone