Cum s-a nascut Echoes, aplicatia romaneasca prin care nevazatorii isi pot "citi" email-ul - Interviu

Luni, 19 August 2013, ora 07:11
4130 citiri
Cum s-a nascut Echoes, aplicatia romaneasca prin care nevazatorii isi pot "citi" email-ul - Interviu

O aplicatie informatica pusa la punct in doar doua luni de un grup de studenti din Sibiu are sanse de a deveni primul produs social de IT facut de romani si utilizat in intreaga lume.

Vorbim despre Echoes, clientul de email creat special pentru persoanele cu deficit vizual, cu ajutorul caruia nevazatorii isi vor putea verifica singuri mesajele.

Aplicatia este disponibila pe smartphone-urile care folosesc platforma Android.

Proiectul a fost dezvoltat in cadrul ITNT Bootcamp, un fel de scoala de vara adresata studentilor pasionati de tehnologia informatiei, organizata de firma sibiana de software ITNT.

"Ne-ar placea sa vedem ca Echoes devine primul produs social de IT dezvoltat in Romania, dar folosit la nivel mondial", a spus Lucian Todea, coordonator si CEO al companiei ITNT, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

Ce este aplicatia Echoes si cum poate fi utilizata de cei carora li se adreseaza?

Aplicatia Echoes este un client de email creat special pentru persoanele cu deficit vizual, care le permite acestora sa asculte si sa trimita foarte simplu si accesibil emailuri direct de pe telefonul mobil. Interactiunea cu aplicatia se face exclusiv pe baza de gesturi, insa, in momentul zero, beneficiarul are nevoie de ajutor pentru a o instala din partea unei persoane fara deficit vizual.

Cum s-a nascut ideea crearii acestei aplicatii?

Am pornit acest demers avand in vedere faptul ca, pe de-o parte, ITNT BootCamp este in sine un demers de responsabilitate sociala corporatista si, de cealata parte, am vrut sa le oferim studentilor selectati pentru a participa la acest program posibilitatea de a crea singuri, de la A la Z, un produs IT.

Cum interesul nostru se concentra pe formarea studentilor si nu pe obtinerea unui profit, ne-am propus ca si proiectele dezvoltate de studenti sa fie utile, sa aiba, daca este posibil, un caracter social, dar sa includa si un element inovator, pastrand totusi caracterul tangibil pe care ni-l doream de la orice produs final.

Astfel ca, intr-o sesiune de brainstorming, Mircea Gherman, project managerul ITNT BootCamp, a venit cu aceasta idee de care ne-am atasat instantaneu pentru ca avea toate ingredientele pe care ni le doream si pornea de la o nevoie reala identificata in piata.

In momentul in care aceasta nevoie a fost validata de catre potentiali beneficiari si a starnit si entuziasmul colegilor de la ITNT, n-a mai ramas decat sa o trecem pe lista de proiectelor pe care noi le propuneam participantilor la ITNT BootCamp.

Insa faptul ca astazi putem vorbi de aplicatia Echoes li se datoreaza celor sase studenti care au ales sa transforme aceasta idee intr-un produs.

Cum s-a transformat ideea in produs?

Aplicatia Echoes a fost realizata in cadrul ITNT BootCamp, care s-a derulat in perioada 27 mai - 2 august. Pentru a putea ajunge la dezvoltarea unui produs, am structurat ITNT BootCamp in 2 parti:

  • luna iunie - partea mai teoretica, in care s-a incercat aducerea tuturor studentilor la un nivel comun, fundamentarea bazelor teoretice, impartirea in echipe, alegerea proiectului pe care il vor dezvolta si stabilirea modalitatii de abordare a implementarii (cum transpui o idee intr-un produs).

  • luna iulie - partea practica, adica lucrul propriu-zis la dezvoltarea aplicatiei, alegerea unui nume pentru aplicatie, realizarea filmuletelor demonstrative.

Cine sunt cei care au lucrat la proiect?

Practic, aplicatia Echoes a fost realizata de catre sase studenti la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, cu indrumarea si sub coordonarea lui Mircea Gherman si cu implicarea oamenilor cheie din ITNT, dar si din partea partenerilor nostri: Google Romania, Mobil Pay, X3, Netopia, How To Web.

De asemenea, profit de ocazie pentru a le multumi celor doi profesori de la Facultatea de Inginerie care s-au implicat in selectia studentilor pentru ITNT BootCamp: prof. dr. Adrian Pascu - profesor asociat si vicedecan al Facultatii de Inginerie si prof. dr. ing. Daniel Volovici - director al Departamentului de Calculatoare si Inginerie Electrica.

Cei sase studenti care au realizat aplicatia Echoes sunt: Grecu Marcus (anul 2 - Facultatea de stiinte, Sectia Informatica), Dragomir Daniela Lidia (anul 2 - Facultatea de Inginerie - Ingineria Sistemelor Multimedia), Bunea Andrei (anul 2 - Facultatea de Inginerie - Ingineria Sistemelor Multimedia), Bacila Lavinia (anul 2 - Facultatea de Inginerie - Calculatoare si IT), Ungureanu Andreea (anul 2 - Facultatea de Inginerie - Ingineria Sistemelor Multimedia), Grabovschi Sergiu (anul 1 - Facultatea de Inginerie - Informatica).

In ce stadiu se afla acum proiectul?

In acest moment aplicatia este functionala, dar include doar elementele care ii asigura o minima functionalitate. Spre exemplu, functia "text to speech" pe care se bazeaza aplicatia este disponibila doar intr-un numar limitat de limbi, ceea ce inseamna ca inca nu putem spune ca Echoes gata de trimis in productie. Sau faptul ca in acest moment aplicatia poate fi folosita doar pe smartphone-urile care folosesc platforma Android.

Practic, studentii au realizat versiunea beta care apoi poate fi dezvoltata mai departe in cadrul editiei din aceasta toamna a ITNT BootCamp sau ca o initiativa privata din partea oricui este interesat. Noi vom face public codul sursa astfel incat sa asiguram o continuitatea a proiectului.

De altfel, chiar echipa care a dezvoltat acest proiect isi doreaste sa imbunatateasca aplicatia astfel incat sa ajungem sa avem cat mai curand un produs finit. In acest sens, s-au stabilit deja intalniri cu Asociatia Nevazatorilor din Romania, filiala Sibiu, pentru ca beneficiarii sa ne poata da feedback punctual, iar noi sa facem eventualele modificari pentru ca aplicatia sa le foloseasca cu adevarat.

Ce impact considerati ca va avea pe piata relevanta?

Cred ca pentru grupul tinta format din persoanele cu deficit vizual, impactul depinde de doua aspecte: masura in care aplicatia le raspunde nevoilor lor si accesul pe care il au la telefoane de tip smartphone care folosesc platforma Android. Noi am facut un prim pas pentru a le face viata mai usoara si credem ca Echoes poate avea un impact foarte mare in randul nevazatorilor mai ales pentru ca este o aplicatie gratuita.

Insa aplicabilitatea unui astfel de proiect nu se rezuma doar la persoanele cu deficit vizual. Echoes poate fi utila, de exemplu, si conducatorilor auto care vor sa asculte sau sa trimita un email in timp ce se afla la volan. Tocmai de aceea, invitam toate persoanele de bine, cu cunostinte in IT, sa se alature acestui demers al ITNT BootCamp. Ne-ar placea sa vedem ca Echoes devine primul produs social de IT dezvoltat in Romania, dar folosit la nivel mondial.

In cadrul aceleiasi editii a ITNTBootcamp, studentii la Inginerie si Informatica au lucrat si la un sistem audio-ghid pentru muzee.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#aplicatie mail nevazatori, #aplicatie smatphone Android, #citire mail nevazatori , #smartphone