Mai mare, mai puternic, mai ieftin: Noua lege in lumea smartphone-urilor

Marti, 28 Februarie 2012, ora 19:14
2951 citiri
Mai mare, mai puternic, mai ieftin: Noua lege in lumea smartphone-urilor
Foto: Daylife

De la smartphone-uri dotate cu camere foto cu zeci de megapixeli, la cele foarte ieftine, destinate pietelor emergente, la congresul mondial de dispozitive mobile, desfasurat in Barcelona, s-au prezentat inovatii pentru toate buzunarele.

Una din vedetele congresului este un nou smartphone de la Nokia cu o camera photo de 41 de megapixeli, un salt uimitor fata de "norma" de 8 megapixeli. Modelul, numit PureView, promite fotografii mai bune in conditii de iluminare slaba, insa numarul impresionant de megapixeli ar putea dauna, totusi, calitatii fotografiilor.

Pe de alta parte, spre surprinderea analistilor, acest model nu functioneaza pe baza sistemului de operare Windows Phone 7, ci este unul din ultimele modele ale companiei finlandeze care va rula pe Symbian, invechitul sistem dezvoltat de Nokia.

Fara o prezenta oficiala a Apple, platforma Android domina prezentarile din cadrul Mobile World Congress. Astfel, LG, Samsung, Sony si Motorola ofera noi modele ce ruleaza pe baza ultimei versiuni a acestui sistem de operare.

In schimb, Microsoft se va baza, se pare, pe Nokia pentru a-i promova sistemul Windows Phone 7. Desi atat HTC, precum si alte companii au anuntat ca vor lansa telefoane pe baza Windows, anuntul privind Nokia Lumia 610 si Lumia 900 vor reprezentat "varful de lance" pentru gigantul de software american.

O alta tendinta clara manifestata in timpul congresului este evolutia de la procesoarele single-core la cele dual si quad-core, pentru orice dispozitiv mobil. Procesoarele Nvidia Tegra 2 si Tegra 3. De exemplu, modelul LG Optimus 4X HD este dotat cu procesorul quad-core Tegra 3. Prin urmare, ne putem astepta ca si iPad 3, ce urmeaza a fi lansat, sa fie dotat tot cu un procesor quad-core.

Dupa aproape sase ani de absenta, Panasonic a revenit in piata europeana de telefoane mobile cu modelul Eluga Power, un smartphone rezistent la apa. Telefonul are un ecran de 5 inch si, potrivit companiei, 50 la suta din baterie se incarca in doar 30 de minute.

De altfel, ecranele mari fac legea la editia din acest an a Mobile World Congress. Samsung Galaxy Note are un display tot de 5 inch, in timp ce Optimus 4X HD si Sony Xperia P au ecrane de 4 inch.

Smartphone-uri pentru India si Africa

Pe langa smartphone-urile cu dotari impresionante si preturi pe masura, producatorii incep sa-si indrepte atentia, din ce in ce mai mult, spre dispozitive de acest gen mult mai ieftine.

De exemplu, compania Airtel are 250 de milioane de clienti in India si Africa, o piata imensa. Insa, putini din acestia isi permit un smartphone, care ar putea conduce la o dezvoltare impresionanta a acestor tari, potrivit directorului executiv, Sunil Bharti Mittal.

"In sate, certificatele - fie de nastere sau deces - sunt extrem de importante. Cardurile pentru ratii, de asemenea. Toate acestea ar putea fi livrate prin intermediul telefoanelor mobile. Problema este ca trebuie sa producem smartphone-uri ieftine", a spus Mittal, in cadrul unei prezentari la Mobile World Congress.

El a propus consortiului GSMA, din care fac parte sute de operatori de telefonie mobila, sa lanseze un concurs pentru producerea unui smartphone ce ar putea fi vandut la sub 100 de dolari. Un asemenea produs, este de parere Mittal, ar putea fi vandut de operatorii de telefonie mobila unei audiente mult mai largi.

"Astazi, avem telefoane care costa 18 - 20 de dolari. In sfarsit, exista telefoane foarte ieftine pentru pietele noastre. Sper ca GSMA sa faca un lucru similar si pentru smartphone-uri. In India, Africa si Bangladesh, conexiunile in banda larga vor schimba regulile jocului, iar singurul mod practic de a aduce aceste conexiuni in majoritatea zonelor este prin wireless", a explicat Mittal, citat de Cnet.

De altfel, Nokia are deja un intreg departament dedicat telefoanelor ieftine, inclusiv cateva smartphone-uri, iar preturile dispozitivelor dotate cu Android au inceput deja sa scada, pe masura ce producatorii incearca sa acapareze o cota cat mai mare de piata.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#smartphone Nokia, #Mobile World Congress, #smartphone ieftin , #smartphone