Moment de rascruce pentru BlackBerry: Va fi salvat de modelul Z10?

Sambata, 23 Martie 2013, ora 17:56
3226 citiri
Moment de rascruce pentru BlackBerry: Va fi salvat de modelul Z10?
Foto: BlackBerry

Soarta BlackBerry depinde un singur produs: smartphone-ul Z10, pus in vanzare vineri in Statele Unite, una din cele mai mari piete pentru companie.

Insa ce sanse are acest dispozitiv sa aiba succes intr-o piata controlata de Apple si Android? Deocamdata, compania are o dilema: aplicatiile, esentiale pentru succesul unui smartphone, nu prea exista pentru Z10. Dezvoltarea lor depinde, in mare masura, de succesul dispozitivului, insa vanzarile depind de cate aplicatii sunt disponibile.

Investitorii sunt, totusi, optimisti. Pretul actiunilor BlackBerry a crescut cu 35 la suta in acest an, iar volumul de tranzactionare a fost deosebit de ridicat, de 65 de milioane de titluri pe zi, in ultimele trei luni, comparativ cu 47 de milioane de actiuni pentru Microsoft.

Realitatea, insa, va incepe sa-si arate fata de abia de acum, intrebarea principala fiind daca mai este loc pentru o a patra platforma mobila, mai ales ca, nu demult, Nokia, fost lider al vanzarilor, s-a vazut nevoita sa renunte la sistemul sau de operare, in favoarea Windows.

Android este lider, peste 70 la suta din smartphone-urile vandute in trimestrul al patrulea din anul trecut fiind dotate cu acest sistem de operare, potrivit firmei de cercetare IDC, relateaza CNBC.

Samsung este cel mai profitabil producator de dispozitive Android, insa multi alti producatori de succes folosesc sistemul, inclusiv HTC, LG, Motorola sau Sony.

Apple, desi nu vinde la fel de multe telefoane cu platforma proprie, iOS, acestea sunt mai profitabile decat cele pe Android. In acest an, specialistii estimeaza ca Apple va vinde de zece ori mai multe smarphone-uri decat BlackBerry poate spera sa livreze din noul sau model.

Pe piata americana, in special, lupta se da intre Apple si Samsung, nefiind loc nici macar pentru Nokia.

Care sunt atuurile companiei

Z10 este vandut, cu abonament, la acelasi pret ca iPhone. Totusi, spre deosebire de cel din urma, nimeni nu sta la coada zile intregi pentru a se asigura ca este primul care incearca modelul. De altfel, cei mai multi cumparatori vor fi, probabil, cei din mediul de afaceri, clienti fideli ai marcii. Potrivit oficialilor companiei, citati de Bloomberg, 90% din vanzari vor fi spre acesti clienti si doar 10% spre alte tipuri de consumatori.

Pana la sfarsitul lunii aprilie, Z10 va fi disponibil la 150 de operatori de telefonie mobila din intreaga lume. Pana in primavara anului viitor, ar trebui sa existe pe piata sase modele diferite de BlackBerry 10, a explicat Frank Boulben, director de marketing al companiei.

Pentru a ajuta vanzarile, BlackBerry deruleaza cea mai mare campanie de marketing din istoria sa, apeland chiar la vedete. Una dintre acestea este cantareata Alicia Keys, care a devenit director de creatie la nivel global, o noua functie in cadrul companiei.

Specialistii au laudat noul dispozitiv, inclusiv tastatura virtuala si lipsa unui buton de intoarcere la ecranul principal, Z10 banzandu-se pe un alt sistem de navigatie, ce permite verificarea SMS-urilor, de exemplu, in timp ce utilizatorul se afla inca in browser-ul de Internet.

Cu toate acestea, majoritatea sunt de acord ca BlackBerry nu va putea sa converteasca utilizatorii de Apple sau Android. Astfel, succesul sau va depinde de capacitatea de atrage utilizatori care nu au mai folosit, pana atunci, un smartphone, dar si de a pastra clientii fideli, obisnuiti cu fostele dipozitive ale companiei.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#lansare BlackBerry Z10, #succes BlackBerry Z10 , #smartphone