Pana la urma ce poate face pentru tine asistenta personala virtuala, asa cum e Siri?

Joi, 26 Mai 2016, ora 12:55
4888 citiri
Pana la urma ce poate face pentru tine asistenta personala virtuala, asa cum e Siri?
Foto: Apple

Cine a incercat sa se foloseasca de serviciile asistentilor virtuali oferiti de Apple (Siri), Microsoft (Cortana) sau Amazon (Alexa) a vazut ca nu e foarte simplu. Chiar daca utilizatorul si asistentul din smartphone vorbesc aceeasi limba, comunicarea e nu numai greoaie, ci adesea imposibila. Iar de aici pornesc multe probleme.

Totusi, sunt cateva lucruri pe care Siri, de exemplu, le poate face pentru tine.

Un reporter BBC si-a lansat singur provocarea de a vedea daca se poate intelege cu Siri, asistenta personala virtuala oferita de Apple. Timp de o luna, acesta a testat ce poate face Siri, folosindu-si telefonul mai putin prin atingere si mai mult prin intermediul vocii.

"La inceput, a fost adesea frustrant si pe alocuri chiar amuzant, dar dupa o vreme am realizat ca exista comenzi pe care nu le voi mai scrie niciodata pe telefon, in timp ce pentru altele tot tastele sunt mai bune si nu asistenta personala virtuala, in care nu poti avea atat de multa incredere", povesteste el.

Primele teste la care a fost supusa Siri au fost pe parcursul unui calatorii in scop profesional pe care o facea reporterul. Acesta povesteste cum pur si simplu a fost nevoit, in cele din urma, sa urle in telefon, pentru a se face auzit si inteles. "In cateva secunde, aveam in fata harta, ora de deschidere si numarul de telefon al restaurantului in care se serveste cel mai bun curcan din Michigan. Impresionant, nu?".

Nu tocmai. Reporterul i-a cerut lui Siri sa-i verifice emailul, insa asistenta din smartphone a auzit, in loc de "Check my email", "Cornwell's Turkeyville", adica localul unde curcanul din meniu e renumit.

In plus, nici data unei intalniri nu a fost retinuta optim in agenda de Siri, posesorul telefonului fiind anuntat cu o zi mai tarziu.

Acesta sustine ca Siri poate fi de ajutor, cu conditia sa nu ai prea mare incredere in ea. "Pentru unele sarcini, optiunea 'voce' este intr-adevar de ajutor", admite el. Tot el recunoaste insa ca e inconfortabil, chiar fustrant sa urli catre telefon aceeasi fraza, folosindu-te si de gesturi, iar toate acestea sa fie in van, pentru ca asistenta personala nu intelege.

Concret, dupa ce a testat acelasi serviciu oferit si de alte companii, reporterul BBC concluzioneaza ca exista cateva sarcini de care asistenta personala virtuala se achita cu brio.

- Poate fi pusa sa sune pe cineva din agenda telefonica.

- I se poate cere sa trimita SMS-uri, ceea ce poate fi de folos atunci cand esti in trafic, conducand. In plus, un astfel de mesaj dictat asistentei are mai putine sanse sa ajunga la altcineva, pentru ca aceasta iti va pune intrebari la fiecare pas pe care il face, asa ca posibila eroare poate fi evitata.

- Pot fi trimise scurte emailuri. Aici cuvantul cheie este "scurte". Daca sunt mai multe lucruri de transmis, tot propriile degete vor face o treaba mai buna.

- I se poate cere sa noteze in agenda intalniri, mentionandu-se locul, ziua si ora.

- Asistenta iti poate aminti sa faci anumite lucruri. Ii poti spune "Aminteste-mi sa o sun pe mama la ora 7 seara" sau "Aminteste-mi sa iau hainele de la curatatorie".

- Ii poti spune sa te anunte cand va fi trecut jumatate de ora. Poate ai ceva la cuptor sau trebuie sa iesi din casa atunci, pentru a ajunge la timp undeva.

- Poti decide mai usor cu ce sa te imbraci sau sa afli daca afara ar putea ploua. O intrebi simplu "Am nevoie de umbrela azi?".

- Seara, o poti intreba "Care e programul meu pentru maine?", iar asistenta iti va spune ce activitati ai planificate.

Crearea unei asistente personale computerizate se incearca inca din 1950. Provocarile mari au fost si sunt in continuare faptul ca astfel de asistente nu inteleg prea bine natura umana, omul, in general. O asistenta in carne si oase ar fi stiut ca, odata ajuns in Michigan, reporterul BBC nu avea nevoie de curcan din simplul fapt ca este vegetarian.

Siri e pe duca, traiasca Viv! Noul asistent virtual pentru iPhone e mai destept si face sarcini mai complexe (Video)

Ne putem astepta, insa, ca lucrurile sa se schimbe curand, tinand cont de sumele mari de bani investite de companii precum Google, Facebook ori Microsoft pentru a perfectiona un astfel de serviciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Siri Apple, #Siri cu ce te ajuta, #Siri comenzi vocale, #Siri avantaje, #Siri dezavantaje, #asistenta personala virtuala smartphone , #smartphone