Peste un miliard de smartphone-uri vandute in 2014 - cine a fost lider mondial

Marti, 03 Martie 2015, ora 13:57
3809 citiri
Peste un miliard de smartphone-uri vandute in 2014 - cine a fost lider mondial

2014 a fost anul in care vanzarile mondiale de smartphone-uri au trecut pragul de un miliard de unitati, aproximativ 1,2 miliarde de telefoane mobile inteligente fiind vandute la nivel global, in crestere cu 28,4% comparativ cu 2013.

Smartphone-urile au reprezentat anul trecut doua treimi din cele 1,9 miliarde telefoane mobile vandute la nivel global, potrivit unui raport publicat marti de firma de cercetare de piata Gartner.

De asemenea, Gartner informeaza ca in ultimul trimestru al anului trecut, Samsung a pierdut titlul de lider mondial pe piata smartphone-uri in fata celor de la Apple. Samsung detinea aceasta pozitie din 2011. Din cele 367,5 milioane smartphone-uri vandute la nivel global in trimestrul patru 2014, aproximativ 75 de milioane au fost dispozitive marca iPhone fata de 73 de milioane de smartphone-uri marca Samsung.

"Performantele Samsung pe piata smartphone au continuat sa se deterioreze in trimestrul patru 2014, cand a pierdut aproape 10 puncte procentuale din cota sa de piata. Samsung se chinuie in continuare sa controleze fenomenul de scadere a cotei sale de piata, care a atins cel mai ridicat nivel in trimestrul trei 2013. Aceasta tendinta descrescatoare arata ca partea ocupata de Samsung pe piata smartphone-urilor premium a inceput sa fie supusa la presiuni", a declarat Anshul Gupta, analist principal la Gartner.

Un alt fenomen notabil in trimestrul patru 2014 a fost cresterea vanzarilor de smartphone-uri produse de firmele chineze Lenovo, Huawei si Xiaomi. Acesta din urma si-a triplat vanzarile in Q4 2014, comparativ cu Q4 2013, pana la 18,5 milioane unitati, recuperand decalajul care il desparte de cele 21 de milioane de smartphone-uri vandute de Huawei si 24 milioane dispozitive vandute de Lenovo.

"Producatorii chinezi nu mai sunt urmaritori. Ei produc dispozitive de calitate cu noutati care pot rivaliza cu jucatorii traditionali de pe piata de dispozitive mobile", a declarat directorul de cercetare de la Gartner, Roberta Cozza.

La nivel global, 1,9 miliarde telefoane mobile au fost vandute in 2014 la nivel global, in crestere cu 3,9% comparativ cu 2013. Toate regiunile au inregistrat cresteri in 2014, exceptand Japonia si Europa Occidentala unde vanzarile de telefoane mobile au scazut cu 2,8% respectiv 9,1%.

Pe piata smartphone-uri, in 2014 Samsung a fost lider mondial cu 307,6 milioane dispozitive si 24,7% din piata, comparativ cu 191,4 milioane dispozitive vandute si o cota de piata de 15,4% in cazul Apple.

In ceea ce priveste sistemele de operare pentru smartphone-uri, cota de piata a Android a trecut de 80%, dupa ce crescut cu 2,2 puncte procentuale in 2014, in timp ce cota de piata a sistemului de operare iOS a scazut usor pana la 15,4%.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#vanzare smartphone 2014, #vanzari smartphone , #smartphone