Vrei sa-ti iei un smartphone? Lucrurile vitale pe care trebuie sa le stii

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 18:49
19084 citiri
Vrei sa-ti iei un smartphone? Lucrurile vitale pe care trebuie sa le stii

Telefoanele mobile au devenit un produs crucial pentru majoritatea persoanelor, deoarece sunt niste mini-calculatoare la indemana, care devin mai inteligente cu fiecare generatie noua. Insa unii au o dilema atunci cand vine momentul achizitiei si nu isi aleg intotdeauna produsul potrivit nevoilor si bugetului lor.

CNet.com a realizat un ghid care cuprinde sfaturi utile si de baza despre ce sa iei in calcul atunci cand vrei sa iti cumperi un telefon mobil.

Cele 3 lucruri esentiale

- Nu trebuie sa fii zgarcit: Atunci cand cumperi un telefon de la un operator, impreuna cu un contract pe doi ani, pretul acestuia nu este foarte mare, astfel ca merita sa dai cativa lei in plus pe cea mai recenta versiune a unui produs, avand in vedere ca nu il vei schimba in toata aceasta perioada.

De exemplu, pentru un abonament de 49 de euro pe luna iti poti lua un Samsung Galaxy S4, lansat in 2013, cu 239 de euro in Romania. Fratele sau mai mic, S3, din 2012, costa 37,45 de euro la acelasi tip de abonament si pare o investitie buna, insa peste doi ani, cand expira contractul, acesta va fi cu totul depasit.

Astfel, CNet.com te sfatuieste sa strangi mai multi bani si sa ii investesti pe termen lung, adica in cea mai noua versiune a unui smartphone, dar doar daca il iei impreuna cu un abonament.

In cazul in care vrei unul la liber sau un telefon clasic, atunci trebuie sa faci un compromis in ceea ce priveste raportul calitate-pret.

Top 10 smartphone-uri - Software, hardware si design la apogeu

- Trebuie sa stii exact ce vrei de la smartphone-ul tau: Te va ajuta foarte mult daca ai in minte ceea ce te astepti sa faca un telefon. De exemplu, daca vrei sa ai o multime de aplicatii utile, atunci te poti orienta catre un iPhone 5. Insa daca lucrezi in vanzari si ai nevoie de functii precum crearea de tabele sau grafice, atunci ti-ar fi mai util un Samsung Galaxy Tab 2.

- Design-ul conteaza: Pentru ca telefonul este un obiect personal cu care esti aproape in permanenta in contact, atunci el trebuie sa se potriveasca cu stilul tau personal si sa iti placa cum arata.

Topul celor mai subtiri smartphone-uri: Pe primul loc - nici Samsung, nici Apple (Video)

Ce sa ai in vedere atunci cand cumperi un smartphone

1. Dimensiunea ecranului

- mari: 4,7-5,5 inchi

Smartphone-urile cu ecrane mari au numeroase avantaje, precum calitatea superioara a imaginilor si videoclipurilor, insa sunt mai greu de manevrat si utilizat. Exemple: Samsung Galaxy Note 2 si LG Optimus G Pro.

- medii: 4-4,5 inchi

De obicei, telefoanele din aceasta categorie ofera o experienta superioara in ceea ce priveste navigarea pe Internet, vizualizarea pozelor, filmuletelor si jocurilor, insa sunt si practice. Exemple: Motorola Droid Razr M si iPhone 5 de la Apple.

- mici: sub 4 inchi

Desi este un segment in scadere, telefoanele cu ecrane mici reprezinta in continuare alegerea celor care prefera portabilitatea inainte de toate. Exemplu: BlackBerry Q10, care are si o tastatura full QWERTY.

Cele mai bune 10 ecrane tactile ale smartphone-urilor

2. Procesorul

Considerat "inima" telefonului, procesorul determina capacitatea lui de a executa anumite comenzi, cum ar fi rularea aplicatiilor.

Un procesor puternic are un impact major asupra performantelor dispozitivului, astfel ca trebuie sa iei in considerare anumiti parametri, cel mai important fiind frecventa (exprimata in GHz). Cu cat e mai mare, cu atat telefonul va functiona mai bine.

In plus, numarul nucleelor integrate (denumite "core", in limba engleza) te poate ajuta sa iti faci o idee si mai buna despre capacitatea procesorului. Si aici e vorba de acelasi principiu: cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine. Pe piata exista telefoane cu procesoare dual-core (cu doua nuclee) pana la octa-core (cu opt nuclee).

Cele mai bune telefoane quad-core in 2012

3. Camera foto

Calitatea camerei foto a unui smartphone depinde de foarte multe variabile. Desi ai putea crede ca, cu cat are mai multi megapixeli, cu atat e mai buna, lucrurile nu stau chiar asa.

Astfel, trebuie sa te ghidezi dupa alte aspecte, cum ar fi calitatea lentilelor folosite. Chiar daca rezolutia este de doar 5MP, ele pot avea un senzor mai sensibil la lumina, care va creste calitatea pozelor, fiind astfel superioare unei camere cu 8 MP.

In plus, unele telefoane, precum HTC One sau Nokia Lumia 925, au tehnologii speciale pentru realizarea fotografiilor, care ofera performante superioare.

Samsung Galaxy S4 vs. Nokia Lumia 925 - Care e mai tare

4. Bateria

Degeaba ai un telefon care poate face o multime de lucruri interesante, daca bateria se descarca dupa cateva ore de functionare.

In consecinta, inainte de a merge la cumparaturi, trebuie sa te interesezi (pe site-ul producatorului sau pe cel al operatorului) ce autonomie are bateria in stand-by, cate ore poate functiona telefonul daca asculti muzica, te uiti la filme sau cand efectuezi apeluri.

In plus, un alt aspect de luat in calcul este faptul ca spre deosebire de versiunile mai vechi de smartphone-uri si de telefoanele traditionale, cele mai recente dispozitive mobile nu au bateria detasabila, asa ca nu poate fi inlocuita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#ghid cumparat telefoane, #functii smartphone, #sfaturi alegere smartphone, #sfaturi smartphone , #smartphone