SMS, magia care s-a nascut in urma cu doar 21 de ani

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 09:37
2048 citiri
SMS, magia care s-a nascut in urma cu doar 21 de ani
Foto: Infoniac

Ziua de 3 decembrie 1992 are motive sa ramana in istorie atat prin faptul ca atunci s-a transmis primul SMS din lume, cat si prin acela ca demara astfel una din cele mai spectaculoase si rapide evolutii in ceea ce ne-a putut oferi o idee tehnologica.

A fost initiativa unui tanar inginer britanic, Neil Papworth, care transmitea in acea zi un mesaj scurt, experimental, catre prietenul sau Richard Davis. Mesajul avea un continut strict conventional: "Merry Christmas" (Craciun Fericit), conform Le Parisien.

Mesajul fusese destinat sa fie primit pe un telefon mobil, dar era emis de pe un calculator cu tastatura, intrucat respectivul telefon mobil nu dispunea inca de taste cu litere.

Pentru tanarul inginer Neil Papworth fusese o simpla joaca, el nu banuia ce dezvoltare exploziva va avea in lumea virtuala ideea sa, atat de simpla. In scurt timp, compania unde lucra el a adoptat sistemul pentru a fi folosit intre lideri sau chiar intre angajatii sai, dar nimanui nu-i trecera prin cap ca utilizatorii din afara ar putea adopta asemenea practica, scriindu-si mesajele in loc de a le tansmite mai simplu verbal, la telefon.

In scurt timp, insa sistemul a cunoscut o populariate fara seaman. Daca in anul 1995 utilizatorii trimiteau o medie de 4,8 mesaje pe an, respectiv mai putin decat un mesaj la doua luni, in anul 2007 se trimiteau in intreaga lume peste 50.000 mesaje pe secunda, in anul 2009 peste 135.000 mesaje pe secunda, iar in anul 2011 peste 200.000 mesaje pe secunda.

Sistemul s-a intensificat indeosebi cand s-a constatat ca se poate folosi in scopuri comerciale, dar si pentru sondarea opiniie publice, pe diferitele teme expuse la televizor.

Inginerul Neil Papworth, cel care a transmis primul SMS din lume acum 21 de ani, este in prezent cetatean canadian si lucreaza pentru o firma britanica, in timp ce ideea sa, devenita tehnologie universala de o popularitate fara seaman, circula nestavilit pe toate continentele, iar numarul de mesaje transmise zilnic depaseste de trei ori numarul de locuitori ai intregului glob.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#SMS istoric, #SMS utilizatori, #SMS raspandire, #SMS Merry Christmas , #sms