Patronatele din IT: 35.000 de angajatii pot pierde 3 milioane de euro lunar

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 14:00
2511 citiri
Patronatele din IT: 35.000 de angajatii pot pierde 3 milioane de euro lunar
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatia patronala a industriei de software si servicii (ANIS) arata ca modificarile fiscale recente afecteaza semnificativ oportunitatile de dezvoltare a industriei locale.

Anul viitor cresterea industriei IT va fi franata, astfel ca 35.000 de angajatii din IT pot pierde cumulat 3 milioane de euro lunar, de la 1 ianuarie.

"Desi 2017 a fost considerat de catre ANIS unul dintre cei mai de succes ani pentru industria IT din Romania, deciziile politice si administrative din ultimele luni au transformat efortul celor peste 110.000 de specialisti din domeniu intr-un viitor incert.

Primul efect va fi resimtit de la 1 ianuarie 2018 de cei peste 35.000 de angajati care pot pierde 3 milioane euro lunar, ca urmare a modificarii legislatiei privind taxarea salariilor", anunta ANIS, intr-un comunicat.

In plus, cresterea solida de 15% a cifrei de afaceri din sector de anul acesta, precum si depasirea pragului de venituri de 4 miliarde euro, nu se mai pot repeta si in 2018, in conditiile actuale, arata oficialii ANIS.

Patronatul precizeaza ca modificarile recente in plan fiscal forteaza evaluari interne ale companiilor, indiferent de modelul de business sau dimensiunea companiei, care arata perspective de crestere in stationare sau chiar in scadere, sub presiunea dificultatilor de recrutare si a cresterii costurilor cu forta de munca.

"Lipsa de predictibilitate in plan fiscal si masurile contradictorii asumate la nivel guvernamental conduc catre un prognostic general rezervat pentru evolutia industriei tech in 2018, iar perspectivele pe termen mediu si lung sunt serios afectate", mai informeaza patronatul.

De asemenea, modificarile fiscale aplicabile intr-un termen foarte scurt influenteaza negativ si oportunitatile de dezvoltare a industriei locale.

"In mijlocul revolutiei digitale, Romania incearca sa capete o pozitie fruntasa, confirmata in 2017 de cateva tranzactii importante pe plan international, precum achizitiile Vector Watch de catre Fitbit si Clever Taxi de catre mytaxi, dar si investitiile anuntate pentru UiPath si Bitdefender.

Tara noastra are sansa de a multiplica astfel de povesti de succes, dar nu o va putea face fara baze solide si predictibilitate", spune Teodor Blidarus, presedintele ANIS.

Acesta subliniaza ca, incepand de anul acesta, Romania a intrat in clubul tarilor dezvoltate, prin introducerea informaticii in curricula obligatorie pentru gimnaziu.

Demersul de crestere a competentelor digitale trebuie continuat si la liceu, considera el, iar la nivel academic industria isi doreste sa sprijine un plan pe termen lung, care sa aiba ca obiectiv cresterea numarului de studenti si absolventi STEM, dar si conectarea cu specialitatile non-tehnice, pentru a avea o forta de munca pregatita pentru cerintele din viitor ale pietei muncii.

"Romania nu trebuie sa ramana doar cu un istoric de inteligenta distribuita global, ci trebuie sa isi asume un viitor pe masura. Sectorul tech are toate sansele sa devina locomotiva economiei romanesti si sa transforme Romania intr-un centru de inovatie si proprietate intelectuala la nivel european, chiar global.

Tot ce trebuie este ca aceste sanse sa fie folosite la maximum si nu ignorate sau chiar irosite", mai spune Teodor Blidarus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#modificari fiscale efecte IT, #angajatii IT software modificari fiscale , #software