Vor crea robotii muncitori cel mai mare somaj din istorie?

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 21:58
3695 citiri
Vor crea robotii muncitori cel mai mare somaj din istorie?
investor.bg

Viitorul muncii de productie, cred specialistii, sta in mainile robotilor. Oamenii se vor ocupa doar de munca de proiectare. Robotii nu se imbolnavesc, pot lucra 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana, fara a avea nevoie de odihna. Singura doleanta a masinariilor va fi reincarcarea bateriilor.

Din aceasta perspectiva, robotii sunt angajatii perfecti. De la ei, insa, nu se poate avea pretentia de a avea initiative. "Am vazut oameni care incercau sa saboteze utilaje robotizate, deteriorandu-le intentionat. Muncitorii din marile firme de productie se tem ca si-ar pute pierde locurile de munca din cauza noilor tehnologii", a declarat David Bourne, un om de stiinta de la Institutul de Robotica din cadrul Universitatii "Carnegie Mellon" din Pittsburgh, Pennsylvania. investor.bg

In ansamblu, astfel de actiuni sunt inca rare. Ramane insa intrebarea: ce se va intampla cu tehnologiile imbunatatite care vor inlesni mult procesul de productie? Cum vor reactiona oamenii cand se vor simti amenintati de acesti roboti, avand perspectiva inulitatii muncii umane?

Cu toate acestea, robotii industriali, masini programate pentru efectuarea unui set de actiuni, conduc la o eficentizare maxima a productiei de automobile, de exemplu. Aceste masini robotizate ii scapa pe oameni de efectuarea celor mai murdare activitati precum vopsitul, caratul componentelor grele sau lucrul cu paratul de sudura.

Dar acum, la orizont, apare o noua generatie de roboti, care pot transporta un ou fara sa-i distruga coaja, sau pot taia paine moale in felii subtiri.

Acest lucru nu este insa o consolare, daca robotul va prelua activitatea unui om si in marile fabrici de productie. O provocare deosebita pentru manageri va fi in momentul cand vor trebui sa concedieze o mare parte dintre angajatii cu care au lucrat multi ani si de care s-au atasat emotional.

Proteste impotriva modernizarii au avut loc si in trecut, mai intai impotriva revolutiei industriale si dret urmare si a noilor tehnologii. Potrivit profesorului Bourne, marile companii pot beneficia de binefacerile noilor tehnologii fara a se lovi de greutati in comunicare cu oamenii.

Trecerea catre robotizarea productiei poate indrepta atentia oamenilor catre alte directii, catre reconversia profesionala care sa-i ajute sa se dezvolte profesional in alte directii.

Nigel Platt, manager de vanzari si marketing la "ABB Robotica" Marea Britanie si Irlanda, spune ca firma sa ajuta clientii in incercarea acestora de-asi moderniza si de a-si eficientiza activitatile firmei. " Sa inveti un sudor, cum sa manevreze echipamentele, este infinit mai usor decat daca incerci sa faci acelasi lucru cu un inginer de automatica. Nu toti sudorii, insa, au disponibilitatea si capacitatea de a invata", adauga Platt.

Managerii si directorii marilor companii sunt unanim de acord intr-o directie - oamenii trebuie sa se adapateze la inovatiile tehnologice, deoarece, oricat de mult ar avansa acestea, factorul uman este inca decisiv. " Procesul de proiectare este unul care necesita inteligenta umana a celor care se ocupa de astfel de lucruri", a declarat Arn Lakeyt, managerul departamentului de planificare din cadrul gigantului auto Audi.

Si, totusi? Se vor dezvolta robotii atat de mult, incat vor acapara in totalitate fabricile de productie? Profesorul Bourne prevede ca, intr-o buna zi, robotii vor prelua toate functiile de productie, lasand in grija oamenilor doar activitatile legate de design si proiectare. Un obiectiv apropiat este acela de a crea roboti atat de inteligenti, incat sa poata produce bunuri precum I Pfone sau I Pad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#roboti viitor munca, #productie roboti viitor, #muncitori oameni roboti, #roboti muncitori , #stiri it-c