Copiii nu mai stiu sa construiasca din piese Lego - impactul tabletelor

Duminica, 20 Aprilie 2014, ora 21:53
3687 citiri
Copiii nu mai stiu sa construiasca din piese Lego - impactul tabletelor

Din ce in ce mai multi copii nu dispun de abilitatile motorii necesare pentru activitati precum realizarea de constructii din piese Lego, ca urmare a dependentei de tablete si smartphone-uri, sustin profesorii britanici.

Copii de doar trei ani se descurca foarte bine cu un ecran tactil, dar nu au niciun fel de dexteritate cand vine vorba de jocuri clasice care implica folosirea degetelor dupa ce au stat lipiti ore intregi de iPad-urile lor, scrie The Telegraph.

Membrii Asociatiei Profesorilor si Lectorilor din Marea Britanie au avertizat, de asemenea, ca unii copii de varste mai mari nu au reusit sa faca fata unui test scris obisnuit, deoarece memoria le-a fost erodata de folosirea excesiva a unor astfel de dispozitive.

Situatia descrisa de dascali nu se limiteaza doar la Marea Britanie, avand in vedere explozia la nivel global a utilizarii tabletelor si a smartphone-urilor, cunoscuta in anii recenti.

In Romania, tableta a fost in 2013 cel popular produs de pe piata de produse electronice si IT&C, pe fondul ieftinirilor puternice, iar expertii se asteapta ca si mai multi oameni sa isi cumpere una anul acesta.

Copiii pot cadea prada capcanelor de pe Internet - Cum sa ii feresti de pericolele online

In Marea Britanie, numarul familiilor care detin tablete s-a dublat fata de anul trecut, de la 20% la 51%. Iar copiii ajung adesea sa foloseasca tabletele adultilor din familie.

Expertii au avertizat ca acest fenomen are efecte grave asupra dezvoltarii sociale si fizice. Doctorii sustin ca a crescut numarul copiilor, cu varste incepand chiar de la varsta de 4 ani, care au nevoie de terapie pentru comportament compulsiv dupa ce au fost expusi la Internet si dispozitive digitale inca de la nastere.

Gafa uriasa pentru Google: Ce gasesc copiii pe Google Play

La conferinta anuala a Asociatiei Profesorilor si Lectorilor, profesorii au povestit ca elevii care vin la ore dupa ce s-au jucat o mare parte din noapte pe calculator au o capacitate de concentrare atat de redusa incat nici nu conteaza ca se afla in clasa.

"Am discutat cu mai multi educatori care sunt ingrijorati in legatura cu numarul tot mai mare de copii care pot folosi un ecran tactil, dar au abilitati reduse sau nu au deloc abilitati pentru jocul Lego ori altele similiare; sau copii care nu pot socializa cu alti copii, insa ai caror parinti sunt mandri de cat de bine se descurca cu tabletele si smartphone-urile", a spus Colin Kinney, un profesor din Irlanda de Nord.

Acesta a adaugat ca "abilitatile excelente de utilizare a calculatorului" ale multor copii sunt contrabalansate de "deterioarea abilitatilor in ceea ce priveste testele scrise traditionale, deoarece ei se bazeaza pe asistenta imediata oferita de calculator si, de cele mai multe, nu sunt capabili sa aplice ceea ce au invatat din manuale".

Mark Montgomery, un alt profesor din Irlanda de Nord, a aratat ca supraexpunerea la tehnologie este asociata cu cresterea in greutate, cu comportamentul agresiv si cu starea de oboseala.

Copii nesupravegheati la calculator: Parintii pierd bani si date importante

"In acelasi fel in care putem folosi o caramida pentru a sparge un geam sau pentru a construi o casa, tehnologia poate fi folosita intr-un mod bun sau intr-un mod rau", a spus Mark Montgomery.

Parintii sunt sfatuiti sa ia masuri cum ar fi limitarea utilizarii tabletelor sau blocarea accesului la Internet noaptea.

Despre avantaje

Insa parerile asupra impactului tehnologiei asupra celor mici sunt impartite.

"Nu sunt de acord ca iPad-urile reprezinta o activitate sedentara. Acesta este viitorul, le imbunatateste substantial capacitatea de invatare. Nu au inlocuit niciodata metodele traditionale de invatare.

Este doar o alta jucarie", a spus Lyndsey Tanner, manager la una dintre primele crese din Marea Britanie care au introdus iPad-urile ca instrumente educationale, dupa ce acestea au fost lansate in aprilie 2010, intr-un articol publicat de Guardian.

De asemenea, Rosie Flewitt de la Institutul de Educatie de la Universitatea din Londra considera ca a le interzice copiilor accesul la tablete prezinta "riscul ca o parte a societatii sa creasca dezvoltandu-si anumite abilitati si o parte sa creasca fara a face acest lucru.

Ai putea crede ca nu are importanta, deoarece le vor dobandi mai tarziu. Insa nu este acelasi lucru, nu va reprezenta o parte ei. Copiii s-au nascut intr-o lume in care tabletele exista. La fel cum noi ne-am nascut intr-o lume in care existau televizoare si masini pe strada".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#tablete copii, #smartphone copii, #efecte tehnologie copii , #tableta