Prima tableta sub 100 de dolari - afla ce caracteristici va avea gadgetul!

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 26 Iulie 2011, ora 11:10
2330 citiri
Prima tableta sub 100 de dolari - afla ce caracteristici va avea gadgetul!
Foto: engadget.com

Organizatia "Un Laptop pentru Fiecare Copil" (OLPC) dezvolta o noua tableta (XO-3) care sa cuprinda noi functionalitati plus alti factori de protectie, in speranta ca, in acest fel, va atrage mai multi clienti pentru dispozitiv.

OLPC va pune pe dispozitiv coperte de cauciuc care sa-l protejeze, dar are in intentie sa adauge si incarcare solara, precum si Internet prin satelit, spune Nicholas Negroponte, fondatorul OLPC, citat de PCWorld.

Initial, tableta fusese anuntata la finele lui 2009 si ar fi urmat ca coste undeva sub 100 de dolari. "Tableta va ajunge in piata la inceputul anului viitor sau poate chiar mai devreme, iar pretul ei va fi tot sub 100 de dolari", a mai spus Negroponte.

Tablet PC-ul va avea inclusa si o camera foto/video in partea superioara, iar, in partea de jos, sub ecran, un microfon. In partea laterala, dispozitivul va avea un port USB 2.0 si o mufa pentru casti. Cat despre ecran, dezvoltatorul inca nu s-a hotarat de ce fel va fi. OLPC ar tinde catre unul transflectiv, destul de apropiat de cel de pe XO, dar cu e-cerneala imbunatatita.

Potrivit lui Negroponte, OLPC intentioneaza sa utilizeze un ecran hibrid Pixel Qi, care poate functiona in e-cerneala si ca un model obisnuit LCD (liquid crystal display), pentru a afisa video. Suprafata ecranului poate absorbi lumina ambientala pentru a reduce consumul de energie.

Destinata scolilor primare

Tableta XO-3 are atat componente cat si programe care au ca tinta copiii din scolile primare din tarile aflate in dezvoltare. Daca vorbim despre sistemul de operare, Negroponte a prezentat ca optiune Windows 8, dar ia in considerare si sistemele Android si Chrome de la Google. Google deja a lansat o versiune de Android pentru tablete, in timp ce sistemul de operare Chrome tinteste laptopurile care consuma putina energie.

OLPC a pus Windows si sistemele de operare Linux in primele cateva dispozitive XO, care s-au bazat pe cipuri x86 de la Advanced Micro Devices si apoi pe Via Technologies. Cu toate acestea, gadgeturile XO ulterioare, incepand cu versiunea 1.75, s-au bazat pe procesoare ARM, care la acea vreme nu erau compatibile complet cu sistemul de operare Windows.

In martie 2009, OLPC a "fortat" Microsoft sa dezvolte o versiune de Windows care sa poate fi compatibila cu cipurile ARM, care sunt considerate mai eficiente din punct de vedere a energiei, decat cipurile x86. Desi atunci Microsoft nu a fost de acord cu "cererea" OLPC, la inceputul acestui an, gigantul creator de software a lasat sa se inteleaga ca Windows 8 va functiona atat pe arhitectura ARM cat si pe cea x86.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#OLPC tablet PC, #Microsoft Linux Android , #tableta