10 milioane de dolari, pentru ca robotii sa nu ajunga sa ne controleze

Marti, 07 Iulie 2015, ora 22:12
4088 citiri
10 milioane de dolari, pentru ca robotii sa nu ajunga sa ne controleze
Foto: Facebook/Elon Musk

Elon Musk, fondatorul PayPal, SpaceX si Tesla Motors, a anuntat finantarea a 37 de proiecte de cercetare, incepand cu luna septembrie a acestui an, pentru a se asigura ca sistemele robotice din viitor nu vor prelua umanitatea.

Granturile au fost acordate prin Future of Life Institute (FLI), cu sediul in Boston, un grup non-profit care isi dedica activitatea atenuarii riscurilor existentiale ale umanitatii si mentinerii inteligentei artificiale ca "benefica", iar cea mai mare parte din donatii a venit de la Musk.

Savantii avertizeaza: Nu inteligenta artificiala e periculoasa, ci prostia omeneasca!

"Toti cercetatorii inteligentei artificiale spun ca securitatea acesteia este importanta si sunt de acord cu ei. Asadar, astazi dau 10 milioane de dolari pentru a sustine cercetarile menite sa pastreze inteligenta artificiala in beneficiul umanitatii", a declarat Elon Musk.

Cele 37 de echipe care vor fi finantate au fost selectate din 300 de aplicanti, ale caror proiecte au abordat teme de la mentinerea sub control a armelor robotice pana la realizarea de masinarii care sa judece.

De exemplu, oameni de stiinta de la Universitatea Berkley, California, si de la Universitatea Oxford au dezvoltat un plan pentru a face masinariile sa invete preferintele oamenilor, iar o echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford are ca tinta sa afle ce s-ar putea intampla daca robotii ar prelua munca oamenilor - scenariu care ar duce la o rata imensa a somajului.

Planul lui Musk este finantarea acestor echipe pe o perioada de trei ani, majoritatea proiectelor incepand in luna septembrie a acestui an, si sa concentreze apoi 4 milioane de dolari in ariile care par cele mai promitatoare.

Amenintarea inteligentei artificiale - Robotii pot extermina omenirea

La inceputul acestui an, Musk, alaturi de oameni de stiinta si antreprenori, printre care Stephen Hawking, a semnat o scrisoare deschisa prin care se asigura ca cercetarea asupra inteligentei artificiale se face in beneficiul umanitatii.

"Beneficiile sunt enorme, avand in vedere ca singurul produs pe care il poate oferi civilizatia este inteligenta umana", se arata in respectivul document.

Desi este o forta in spatele inteligentei artificiale, Elon Musk este si unul dintre cei mai sinceri critici. Recent, el a declarat ca inteligenta artificiala necontrolata poate duce la sfarsitul omenirii, spunand despre aceasta ca "invoca diavolul".

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Elon Musk roboti inteligenta artificiala, #Elon Musk roboti , #tehnologie