10 previziuni facute de un expert in inteligenta artificiala. Lumea va fi de nerecunoscut in 2050

Luni, 25 Decembrie 2017, ora 11:50
41588 citiri
10 previziuni facute de un expert in inteligenta artificiala. Lumea va fi de nerecunoscut in 2050
Foto: captura Guardian

Treizeci de ani de acum incolo, inteligenta artificiala va fi transformat fiecare aspect al vietii cotidiene, sustine profesorul Toby Walsh din cadrul Universitatii din New South Wales, Australia.

Walsh este expert in inteligenta artificiala si unul dintre initiatorii scrisorii prin care mai multe personalitati din industrie avertizeaza Natiunile Unite cu privire la "robotii ucigasi". Cu sau fara arme capabile sa ia singure decizii, noile tehnologii vor schimba radical lumea pana in 2050, scrie australianul in noua sa carte, "It's Alive!: Artificial Intelligence from the Logic Piano to Killer Robots", potrivit ABC.

Acestea sunt cateva dintre cele mai interesante previziuni ale lui Walsh despre impactul inteligentei artificiale asupra societatii.

Niciun om in spatele volanului

Oamenii nu vor mai cumpara masini si vor uita treptat cum sa conduca, avand non-stop la dispozitie vehicule conectate. Masinile autonome vor aparea pe strazi in 15-20 de ani. Drumurile vor fi mult sigure fara oameni la volan si mai putin aglomerate, transportul va fi mai ieftin, iar categorii precum persoanele in varsta sau cele cu dizabilitati vor beneficia de o mai mare mobilitate.

"Medic" personal 24/7

Medicii viitorului vor fi masinarii prevazute cu inteligenta artificiala care vor sti totul despre starea de sanatate a pacientului, monitorizand constant tensiunea arteriala, nivelul zaharului din sange sau somnul acestuia. Se vor conecta chiar si la vasul de toaleta, pentru analize instant.

Oamenii isi vor face selfie-uri pentru indentificarea unui posibil melanom sau a unor eventuale afectiuni oculare si isi inregistra vocea pentru depistarea unor afectiuni ca dementa sau accident vascular cerebral.

Cariera lui Marylin Monroe va fi resuscitata

Staruri de mult plecate dintre noi ar putea fi readuse la viata sub forma de holograme foarte realiste si, prin intermediul tehnologiei, oamenii vor putea juca in propriile filme.

Astfel de lumi virtuale ar putea crea insa o nou tip de dependenta, existand riscul ca unii sa le prefere lumii reale.

Un computer va angaja si va concedia oameni

Sistemele de inteligenta artificiala vor organzia modul in care lucreaza oamenii, programand activitatile, aproband concediile, monitorizand munca si acordand bonusuri.

Vor fi, de asemenea, capabile sa ia decizii cu privire la angajari si concedieri, insa Walsh avertizeaza ca acest lucru nu ar trebui lasat pe seama lor. "Va trebui sa invatam cand sa le spunem computerelor: 'Imi pare rau, nu te pot lasa sa faci asta'. Sunt decizii pe care pur si simpu nu ar trebui sa le permitem masinariilor sa le ia", insista profesorul.

Oamenii vor vorbi cu casele lor

Si nu doar pentru a activa sistemul de iluminat, ci vor intra intr-o camera si vor intreba cine a castigat meciul de fotbal, iar unul dintre numeroasele dispozitive de inteligenta artificiala din locuinta va recunoaste vocea proprietarului si il va cunoaste suficient de bine pentru a sti la ce meci se refera.

Putini vor rezista tentatiei de a avea toate lucurile din jur conectate, ceea ce va avea un impact serios asupra vietii private.

Robotii vor putea jefui banci

Inteligenta artificiala se va pricepe mai bine la atacuri cibernetice decat hackerii umani, iar singura aparare va fi un alt program de inteligenta atificiala. Bancile, precum si alte companii si guvernele, vor trebui sa investeasca din ce in ce mai mult in sisteme sofisticate de protectie.

Analistii vor avea unele dintre cele mai mari salarii din fotbal

Inteligenta artificiala va schimba fotbalul si multe alte sporturi. Antrenorii si jucatorii vor folosi tehnologia pentru a imbunatati jocul, iar cei care se ocupa de analiza datelor vor fi unii dintre cel mai bine platiti membri ai cluburilor sportive.

Nave, avioane si trenuri autonome vor traversa globul

Pe pamant, pe apa sau pe calea aerului, astfel de vehicule vor transporta marfuri fara niciun om la bord, cu avantaje pe partea de siguranta si eficienta. Avioanele de pasageri vor continua sa fie pilotate de oameni, spune Walsh, cel putin pentru o vreme.

Buletinele de stiri vor fi create de roboti

Computerele scriu deja stiri simple din domeniul financiar si sportiv, insa, pe masura ce tehnologia se imbunatateste, inteligenta artificiala va putea sa scrie materiale mai complexe.

In loc de prezentantori, vor exista avatare si chatboti filmati de camere robotice, iar stirile vor fi personalizate pentru fiecare telespectator in parte.

Viata dupa moarte

Va deveni o obisnuinta ca oamenii sa lase in urma un chatbot care sa stie povestea vietii lor si care sa vorbeasca exact ca ei, aducand alinare familiei dupa moartea lor.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#inteligenta artificiala schimbari, #roboti , #tehnologie