9 lucruri din domeniul tehnologiei pe care le-am pierdut in 2016

Sambata, 07 Ianuarie 2017, ora 08:43
10157 citiri
9 lucruri din domeniul tehnologiei pe care le-am pierdut in 2016
Foto: Galaxy Note 7/iPhone 7/colaj

Anul trecut am vazut progrese importante pe partea de inovatie tehnologica. O drona Amazon a facut prima livrare comerciala, iar masinile Uber care se conduc singure au pornit pe strazile din Pittsburgh si San Francisco.

Insa 2016 nu a fost un an bun pentru toate produsele din domeniul tehnologiei. Entuziasmul generat de hoverboard-uri s-a stins, iar Samsung a oprit productia de smartphone-uri Galaxy Note 7, scrie CNN.

Anul trecut a marcat finalul unei ere, dupa ce ultimul producator de videocasetofoane si-a incetat productia. Iata ce am mai pierdut in 2016:

Mufa pentru casti a iPhone-ului

Apple a lansat in septembrie iPhone 7, primul sau smartphone fara mufa pentru casti. Miscarea i-a nemultumit pe unii dintre clientii sai fideli, care s-au vazut nevoiti sa cumpere casti wireless odata cu noul iPhone.

10 zvonuri fierbinti despre iPhone-ul din 2017. Se anunta schimbari radicale

Galaxy Note 7

Samsung s-a confruntat cu mai multe probleme in 2016, dar niciuna nu s-a comparat cu fiascoul care s-a dovedit a fi noul sau smartphone, Galaxy Note 7.

Samsung canta prohodul Galaxy Note 7: Raspunsuri la 6 intrebari importante

In octombrie, compania sud-coreeana a oprit definitiv productia telefonului, dupa ce mai multe dispozitive s-au supraincalzit si au explodat. In prezent, Galaxy Note 7 este interzis in avioane.

Videocasetofoanele

Ultimul producator de videocasetofoane, compania japoneza Funai Electric, a incetat productia in luna iulie, la 50 de ani de la introducerea primelor aparate.

Sfarsitul unei ere: Adio, aparate video! Ultimul producator renunta la ele

Wikipedia

In perioada sa de glorie, compania vindea 15 milioane de VCR-uri pe an, insa vanzarile au scazut puternic pe masura ce si-au facut aparitia pe piata DVD-urile, discurile Blu-ray si in cele din urma serviciile de streaming. Chiar si asa, Funai Electric a reusit sa vanda 750.000 de aparate doar anul trecut.

Hoverboard-urile

Hoverboard-urile au fost cel mai popular cadou in 2015, insa anul trecut nu s-au mai bucurat de acelasi succes.

YouTube

Dupa ce mai multe hoverboard-uri au explodat, Consumer Products Safety Commission (CPSC) din SUA le-a declarat nesigure. De vina pentru aceste incidente au fost bateriile litiu-ion, folosite si in cazul smartphone-urilor Galaxy Note 7.

Ceasurile Pebble

Producatorul de ceasuri inteligente Pebble si-a vandut recent divizia de software catre compania de dispozitive wearable de fitness Fitbit cu 40 de milioane de dolari. Vestea i-a nemultumit pe cei care au cumparat deja dispozitivele, deoarece vanzarea inseamna ca acestea nu vor mai fi actualizate.

Ceasurile inteligente: De la noua revolutie in industria IT, la moarte (aproape) sigura

Pebble

Tranzactia nu include hardware-ul companiei, dar se pare ca aceasta nu va mai produce ceasurile.

Numele Motorola

Numele Motorola, compania din spatele primului walkie-talkie si a primului telefon mobil comercial din lume, a fost "sters" de pe produsele sale anul trecut. Lenovo, care a cumparat Motorola in 2014 de la Google, a decis sa renunte la acest nume pentru dispozitivele mobile produse de Motorola, care au fost redenumite "Moto by Lenovo".

In prezent, linia Moto include smartphone-uri si casti bluetooth. Motorola Mobility va continua sa existe cu acest nume, ca o companie Lenovo.

Proiectul Google Ara

Telefonul modular de la Google urma sa ajunga pe piata in aceasta toamna, insa compania a decis sa renunte la el.

Echipa ATAP (Advanced Technology and Projects) a Google a lucrat mai bine de trei ani la dezvoltarea conceptului inovator, care le-ar fi permis utilizatorilor sa isi creeze propriile smartphone-uri din bucati asemanatoare pieselor de lego. Proiectul s-a dovedit insa prea costisitor si a intampinat o serie de dificultati tehnice.

Telefoane fabricate de BlackBerry

BlackBerry nu va mai produce telefoanele sale cu tastatura fizica, atat de populare pana la introducerea iPhone. Compania canadiana a anuntat in septembrie ca va apela la partenerii sai pentru fabricarea dispozitivelor mobile.

Sfarsitul unei ere: BlackBerry nu va mai face telefoane

In schimb, BlackBerry se va concentra pe partea de software, spre care s-a indreptat deja in ultimii ani, in contextul in care vanzarile de telefoane au scazut.

Vine

Twitter a anuntat in octombrie ca va inchide indragita sa aplicatie de video sharing Vine, prin care utilizatorii pot crea videoclipuri de 6 secunde. Ulterior, compania a anuntat ca va lansa o noua varianta a aplicatiei, numita Vine Camera.

Cumparata de Twitter in 2012, inainte de a fi lansata, aplicatia Vine a devenit populara in scurt timp, contribuind chiar la promovarea unor artisti aflati la inceput de drum.

In cele din urma, Vine a pierdut competitia cu noile aplicatii de livestreaming si instrumente de video sharing.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#mufa iPhone, #Galaxy Note 7, #ceasuri Pebble, #tehnologie 2016 , #tehnologie