A fost sau nu gol? Tehnologia transforma radical Cupa Mondiala 2014

Duminica, 22 Iunie 2014, ora 09:03
7273 citiri
A fost sau nu gol? Tehnologia transforma radical Cupa Mondiala 2014
Foto: Goal Control

Indiferent daca esti pe teren sau daca urmaresti meciul de la mii de kilometri distanta, nu poti evita impactul tehnologiei de ultima ora care marcheaza Campionatului Mondial de Fotbal 2014.

Aflandu-ne deja in a doua runda a meciurilor, la nivelul jocului au putut fi observate mai multe inovatii tehnologice care schimba modul in care se desfasoara competitia. Ele sunt descrise de Washington Post.

Editia de anul acesta a introdus in premiera tehnologia camerei de linia portii, datorita careia putem sti sigur daca a fost sau nu gol, fiind eliminate situatii controversate ca cele petrecute in anii din urma.

Practic, softul transmite in timp real daca mingea a depasit linia portii, astfel incat nu mai este nevoie ca arbitrul sa vizioneze capturi video din diferite unchiuri pentru a lua o decizie cu privire la validitatea golului. Noua tehnologie a fost deja testata saptamana trecuta, cu ocazia confruntarii dintre Franta si Honduras, in avantajul celei dintai.

Tehnologia a fost dezvoltata de firma germana GoalControl, care a instalat 14 camere de mare viteza, cate sapte camere urmarind cate o poarta, pe acoperisul fiecaruia din cele 12 stadioane din Brazilia care gazduiesc meciurile turneului final.

Camerele sunt conectate la o unitate de procesare a imaginilor, care monitorizeaza pozitia mingii cu o precizie de cativa milimetri. Daca mingea depaseste linia portii, este transmis un semnal ceasului inteligent purtat de arbitru, pe ecranul caruia apare cuvantul "gol", totul in mai putin de o secunda.

O alta inovatie scoasa la rampa cu ocazia campionatului din Brazilia este spuma alba pulverizata de arbitru cu ajutorul unui spray in fata zidului format de jucatori in cazul unei lovituri libere, pentru a se asigura ca acestia nu se apropie prea mult de minge. Spuma, cunoscuta ca 9:15 Fairplay, este biodegradabila si dispare in cateva minute.

De asemenea, echipamentele jucatorilor sunt high-tech, fiind menite sa le imbunatateasca evolutia pe teren si, mai ales, sa ii ajute sa faca fata caldurii si umiditatii din Brazilia.

De exemplu, Puma foloseste o tehnologie inovatoare care consta in micro-masaj pe anumite grupe de muschi ale jucatorilor si care mareste rezistenta generala a acestora.

Nike incorporeaza tehnologia Dri-FIT in tricouri pentru a-i ajuta pe sportivi sa respire mai bine si pentru ca tricoul sa se adapteze mai bine la forma corpului jucatorului. Puma, Nike si Adidas asigura echipamentele pentru 27 din cele 32 de echipe de la Cupa Mondiala.

Anul acesta au fost facute eforturi serioase pentru imbunatatirea aerodinamicii mingii oficiale. Potrivit celor de la Adidas, balonul creat pentru competitia din Brazilia, numit Brazuca, reprezinta o versiune imbunatatita a celui folosit in 2010, in Africa de Sud, avand o stabilitate mai buna.

De pe margine, antrenorii si rezervele umaresc in timp real evolutia adversarilor lor, pe tablete, prin intermediul unei aplicatii dezvoltate de o firma din Anglia.

Ce mai conectata Cupa Mondiala

Aproximativ trei milioane de spectatori si cateva miliarde de telespectatori urmaresc, discuta online, voteaza si pariaza simultan de pe o varietate de dispozitive digitale.

"Modalitatile in care oamenii pot urmari continutul au explodat. Exista dispozitive mai multe si mai bine conectate decat oricand pana acum si mai multi oameni care le privesc", a arata Alex Gibbons, vicepresedinte pentru operatiunile din Marea Britanie si Irlanda ale retelei globale de furnizare de continut Akamai, potrivit BBC.

Compania braziliana de telecomunicatii Oi, partener oficial FIFA, s-a pregatit intens pentru eveniment.

"Implementarea si extinderea retelelor noastre Wi-Fi a accelarat in ultimele luni. Am crescut de la 78.000 de hotsport-uri in aprilie la peste 700.000 un prezent", a precizat un reprezentant al companiei.

De asemenea, aceasta a marit gradul de acoperire si capacitatea retelelor sale mobile 2G, 3G si 4G la punctele cheie din orasele in care se desfasoara meciurile.

Turistii ar trebui totusi sa fie atenti la costuri, deoarece 1MB de trafic de date costa aproximativ 6 euro in Brazilia.

Cele mai noi dezvoltari tehnologice schimba abordarea si in ceea ce priveste securitatea, in conditiile in care Cupa Mondiala are loc intr-una din tarile cu o rata a crimelor foarte ridicata, noteaza The Independent.

Oamenii de stiinta britanici au dezvoltat un scaner mobil care poate identifica un pistol de plastic realizat cu o imprimanta 3D, ce nu poate fi observat cu un detector obisnuit, in contextul amenintarilor facute de grupuri de crima organizata.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#tehnologie linia portii, #tehnologie Cupa Mondiala, #inovatii campionat fotbal Brazilia , #tehnologie