A treia revolutie industriala

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 18:38
13716 citiri
A treia revolutie industriala
Foto: Arhiva

In viitorul apropiat, va avea loc a treia revolutie industriala, care, ca si primele doua, va schimba radical istoria si va face oamenii mai bogati si mai moderni, scrie The Economist.

Prima revolutie industriala s-a produs in Marea Britanie, la sfarsitul secolului al 18-lea, odata cu mecanizarea industriei textile. Inainte, majoritatea bunurilor de larg consum erau realizate manual, iar acest impediment ducea la o productie mica. Pentru ca obiectele sa fie realizate mai rapid, au fost inventate masinile ce automatizau un proces de productie.

Cea de-a doua revolutie industriala a avut loc la inceputul secolului 20, cand Henry Ford a infiintat prima linie de asamblare si a declansat productia in masa.

Insa, in viitor, o a treia revolutie industriala va avea loc, odata cu digitizarea industriei prelucatoare, care nu va schimba doar mediul de afaceri, ci si alte multe domenii, potrivit The Economist.

Numeroase noi tehnologii incep sa fie dezvoltate, precum software-uri, noi materiale, roboti mai indemanatici, procese noi, cel mai notabil fiind printarea tridimensionala, si multe alte servicii web.

Fabricile din trecut se bazau pe realizarea unui numar mare de produse identice. Asa cum creatorul Ford spunea, cumparatorii pot achizitona o masina de orice culoare vor, atata vreme cat este neagra.

Ulterior, industria prelucatoare s-a bazat pe fabricarea de produse mai putine, insa personalizate dupa gustul clientilor.

Dar si aceasta era este spre final, avand in vedere ca, in viitorul apropiat, firmele se vor axa mai mult pe imbinarea acestor idei, adica o productie in masa a unor obiecte personalizate.

Ne indreptam catre a treia dimensiune

Modalitatea clasica de fabricare implica asamblarea mai multor parti intr-un intreg. In prezent, obiectele pot fi realizate cu ajutorul unei imprimante 3D, care foloseste o tehnologie cu ajutorul careia un obiect tridimensional este creat prin suprapunerea mai multor straturi succesive de material. De asemenea, design-ul poate fi imbunatit cu niste click-uri.

Imprimanta 3D functioneaza si nesupravegheata, fiind capabila sa faca lucruri mai complexe decat fabricile traditionale. Cu timpul, aceste masinarii vor putea sa faca aproape orice si, cel mai important, aproape oriunde, de la garajul tau, la un sat din Africa. Tehnologia este folosita deja in industrie, pentru a realiza produse din plastic si din metal.

Alte schimbari sunt inevitabile. Noile material sunt mai usoare, mai puternice si mai durabile decat cele clasice. Fibra de carbon a inceput deja sa inlocuiasca otelul si aluminiul in fabricarea unor produse precum avioanele sau bicicletele. De asemenea, nanotehnologia ofera produselor caracteristici imbunatatite. Un exemplu ar fi bandajul care vindeca ranile.

Daca Ford a avut nevoie de o suma uriasa de bani pentru a-si incepe fabrica, echivalentul sau modern trebuie sa aiba la dispozitie doar un laptop si dorinta de a inventa, pentru a incepe fabricarea de produse.

Ca toate revolutiile, si aceasta va avea efecte devastatoare. Deja tehnologia digitala a zguduit mass-media, care se bazeaza mai mult pe online decat pe versiunea de print, si comertul cu amanuntul. In curand, nu vor mai exista muncitori pe masinarii pline de ulei, ci vor lucre toti in birou. Se va observa, in consecinta, o crestere mare de designeri, ingineri, specialist IT si altii lucratori pe posture similare.

Revolutia nu va afecta modul in care sunt fabricate lucrurile, ci si locul in care sunt realizate acestea. De obicei, fabricile isi muta divizia manufacturiera in locuri unde forta de munca este mai ieftina.

De exemplu, un iPad de 499 de dolari include costuri de doar 33 de dolari cu forta de munca din China, la care se adauga asamblarea finala, de 8 dolari. Insa companiile s-ar putea muta inapoi in tarile natale, din cauza ca ele vor sa fie mai aproape de consumatorii lor, pentru a le satisface mai rapid cererile si pentru a raspunde mai prompt cererilor acestora. In plus, unele produse sunt atat de complicate, incat este nevoie ca toti oamenii care s-au implicat in design-ul lor sa fie in acelasi loc.

Socul noutatilor

Consumatorii nu vor avea probleme in a se obisnui cu noile produse, insa guvernele vor intampina dificultati in acest sens. Instinctul lor este sa protejeze fabricile deja existente, nu se le sprijine pe cele noi, care le va distruge pe cele clasice. Astfel, ei vor incerca sa impiedice extinderea noilor tehnologii, deoarece considera ca nu vor avea viitor.

Insa toate aceste idei sunt gresite. Guvernele nu au stiut nicioadat sa-si aleaga castigatorii si este extreme de posibil ca sa faca acest lucru in continuare, in timp ce numerosi antreprenori fac schimburi cu alti designer online, le transforma in produse acasa si le vand la nivel global dintr-un garaj.

In timp ce revolutia este din ce in ce mai aproape, guvernele ar trebui sa ramana la lucrurile de baza: sa imbunatateasca sistemul de invatamant, sa faca niste legi mai usoare si sa usureze accesul firmelor de orice tip la piata. Restul, sa lase la aprecierea revolutionarilor.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#a treia revolutie industriala, #revolutie industriala, #industria prelucatoare , #tehnologie