Angajatii din aceste domenii vor fi inlocuiti rapid de roboti. Tu unde lucrezi?

Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 19:29
11230 citiri
Angajatii din aceste domenii vor fi inlocuiti rapid de roboti. Tu unde lucrezi?
Foto: captura BBC

Despre inteligenta artificiala vorbim de cateva decenii ca despre ceva ce va fi de actualitate undeva in viitor.

Iata ca viitorul a inceput deja. Tehnologia avanseaza intr-un ritm fara precedent si transforma piata muncii si lumea din jurul nostru mai repede decat realizam.

Daca pana acum automatizarea a inghitit cu precadere joburile care presupun in special munca manuala, masinariile inteligente tintesc spre cele cu un nivel mai ridicat de calificare.

Urmatoarele industrii se afla printre primele care vor simti impactul automatizarii rezultate prin introducerea inteligentei artificiale:

Serviciul de relatii cu clientii

Se estimeaza ca cea mai mare parte a operatiunilor desfasurate in cadrul departamentului de relatii cu clientii vor fi trecute pe "fisa postului" sistemelor de inteligenta artificiala in doar cativa ani. Oamenii sunt deja familiarizati cu programe precum Siri sau Alexa si, pe masura ce tehnologia avanseaza, interactiunile cu robotii devin din ce in ce mai autentice.

Tot mai multe companii folosesc chatboti, softuri concepute pentru a raspunde rapid la intrebarile clientilor, selectand informatiile solicitate dintr-o baza de date.

De exemplu, operatorul britanic de telefonie mobila O2 a anuntat ca va introduce anul viitor un sistem de recunoastere a vocii numit Aura, care le va raspunde clientilor la telefon, preluand multe dintre sarcinile unui operator uman.

Transporturi

Soferii profesionisti - curieri, soferi de tir, taximetristi - sunt si ei printre cei care si-ar putea pierde locurile de munca in viitorul apropiat ca urmare a automatizarii, arata numeroase studii, printre care si un raport publicat de Casa Alba anul trecut.

Google, Uber si alte companii lucreaza de ceva timp la vehicule complet autonome. Primele masini personale driverless ar urma sa intre pe piata pana in 2018, iar aplicarea tehnologiei in scop comercial este urmatorul pas. Se preconizeaza ca prin introducerea tehnologiei driverless va scadea riscul producerii de accidente, traficul va fi mai putin aglomerat, iar consumul de energie se va reduce.

Domeniul juridic

Intrucat o mare parte din activitatea unei firme de avocatura consta in parcurgerea unui volum urias de date si informatii, acesta este unul dintre domeniile ideale pentru introducerea automatizarii.

Desi avocatii nu vor fi inlocuiti prea curand in tribunale, multe companii mari investesc in inteligenta artificiala in vederea preluarii activitatii efectuate in mod obisnuit de stagiari sau consilieri juridici.

Construit pe baza super-computerului Watson dezvoltat de IBM, robotul avocat Ross poate fi vazut ca un vestitor al schimbarii. Robotul "lucreaza" la firme de avocatura prestigioase precum Baker&Hostetler si Latham&Watkins, unde "citeste" miliarde de informatii juridice si le selecteaza pe cele care servesc cazului.

Sectorul bancar si financiar

Jucatori mari din domeniul bancar pariaza la randul lor pe inteligenta artificiala, care incepe sa isi lase amprenta asupra joburilor traditionale din industrie.

In banci din China si Japonia exista deja roboti pe post de receptionisti, care pot furniza informatii de baza despre produse si, in unele cazuri, pot recunoaste vocea clientilor la urmatoarea vizita.

Royal Bank of Scotland din Marea Britanie a introdus un robot care este capabil chiar si de empatie. Banca a anuntat anul trecut ca va folosi un sistem de inteligenta artificiala creat de IBM care va prelua solicitarile clientilor online si la telefon.

Robotul va putea raspunde la diverse intrebari si va putea furniza servicii ca inlocuirea unui card bancar pierdut sau schimbarea codului PIN. Sistemul va fi capabil in timp sa inteleaga starea de spirit a clientilor si sa isi ajusteze tonul si raspunsurile in mod corespunzator.

Agentii de asigurari reprezinta o alta categorie profesionala vizata de transformarile aduse de noile tehnologii.

Recent, compania japoneza de asigurari Fukoku Mutual Life Insurance a inlocuit peste 30 de angajati cu un sistem de inteligenta artificiala. Acesta poate parcurge mii de certificate medicale si poate analiza aspecte precum durata spitalizarii, istoricul medical si procedurile chirugicale pentru a stabili valoarea compensatiei.

Compania se asteapta ca productivitatea sa creasca cu 30% si crede ca isi va recupera investitia in mai putin de doi ani.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#inteligenta artificiala locuri munca, #roboti joburi , #tehnologie