Apocalipsa adusa de robotii inteligenti: Un pericol real sau nu?

Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 08:46
10589 citiri
Apocalipsa adusa de robotii inteligenti: Un pericol real sau nu?
Foto: BBC

Tot mai multi oameni de stiinta se tem ca omenirea va disparea din cauza robotilor inteligenti. Insa este un pericol real sau nu?

Astrofizicianul Stephen Hawking s-a alaturat unui grup de experti care isi exprima ingrijorarea despre momentul in care oamenii vor construi masinarii sau vor realiza software-uri care vor putea fi numite inteligente in adevaratul sens al cuvantului, arata BBC.

Omul de stiinta a sustinut recent ca sfarsitul umanitatii va veni din cauza inteligentei artificiale.

Si seful companiei auto Tesla Elon Musk a facut o declaratie asemanatoare, in luna octombrie.

El considera ca inteligenta artificiala este "o amenintare existentiala" si ca reprezinta unul dintre cei patru factori care ar putea declansa Apocalipsa. Acestia au fost stabiliti de echipele ce studiaza, la Universitatea Cambridge, evolutiile ce vor putea duce la sfarsitul umanitatii.

De aceeasi parere este si profesorul Nick Bostrom de la Universitatea Oxford, care a spus ca sfarsitul lumii ar putea veni in urmatorul secol si va fi adus de robotii inteligenti.

Pe de alta parte, futurologul, Ray Kurzweil, care lucreaza la Google, are o previziune mai sumbra: pana in 2029, robotii vor fi mai inteligenti decat toti oamenii.

Un risc real sau nu?

Masinariile si dispozitivele devin din ce in ce mai inteligente si sansele ca oamenii sa ramana la conducerea lumii scad pe zi ce trece.

Insa acest risc este real sau nu? Scenariul este posibil, potrivit lui Neil Jacobstein, profesor de robotica si inteligenta artificiala la Universitatea Singularity din California.

El sustine ca oamenii trebuie sa fie constienti de consecintele pe care le provoaca creatiile noastre si sa pregatim societatea si institutiile pentru schimbarile care ar putea urma.

"E mai bine sa facem asta inainte sa dezvoltam complet tehnologiile, robotii si inteligenta artificiala. Posibilitatea ca ceva rau sa se intample e mai ridicata cand nu realizezi ce pericole pandesc la usa", a transmis acesta.

Nu e cazul sa ne panicam

Cei care lucreaza in domeniul inteligentei artificiale nu produc sisteme de securitate destinate sa opreasca robotii sa alerge de nebuni, arata Murray Shanahan, profesor de robotica cognitiva la Imperial College, care sustine ca momentan nu e cazul sa ne panicam.

"Nu cred ca suntem in pragul de a dezvolta un tip de inteligenta artificiala care sa concureze cu cea umana in urmatorii 10-20 de ani. Pe de alta parte, poate ca ar fi o idee buna pentru cercetatorii din acest domeniu sa inceapa sa se gandeasca la problemele ridicate de Stephen Hawking si de altii", a adaugat profesorul.

Shanahan aminteste ca inca nu ne-am dat seama cum sa cream aceste masinarii inteligente. "Nu prea stim care e cea mai buna metoda - sa copiem natura sau sa incepem de la zero", a mai spus profesorul de la Imperial College.

Autorul de romane SF Charles Stross sta linistit in aceasta privinta. El crede cu tarie ca omul nu va construi un dispozitiv care gandeste singur si care ar putea sa nu ii mai deserveasca interesele.

Pe de alta parte, el sustine ca inteligenta artificiala va deveni periculoasa in viitor doar daca va cadea in mainile nepotrivite.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#apocalipsa roboti inteligenti, #pericole inteligenta artificiala, #pericole roboti inteligenti , #tehnologie