Beneficiile uriase pe care inteligenta artificiala promite sa le aduca omenirii

Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 11:37
8409 citiri
Beneficiile uriase pe care inteligenta artificiala promite sa le aduca omenirii
Foto: DeepMind

Cand vine vorba despre inteligenta artificiala, si acest lucru se intampla des in ultima vreme, discutiile vizeaza de obicei riscurile pe care aceasta tehnologie le prezinta in ceea ce priveste viata privata si locurile de munca.

Nu sunt insa deloc de ignorat beneficiile pe care cele mai noi tehnologii promit sa le aduca omenirii.

BBC prezinta, in sectiunea Future Now, in cadrul unei serii numite Grand Ideas, cateva proiecte care folosesc deja sistemele avansate de inteligenta artificiala in incercarea de a solutiona unele dintre cele mai serioase probleme ale planetei. Iata o parte dintre ele:

Combaterea bolilor infectioase

Tantarul febrei galbene (Aedes aegypti), care poate transmite virusul Denga, virusul febrei galbene, virusul Zika si virusul Chikungunya, s-a raspandit din Africa in aproape toate regiunile tropicale si subtropicale. Ca idee, aproximativ 390 de milioane de oameni din 128 de tari sunt infectati anual cu virusul Denga.

Rainier Mallol, un inginer IT din Republica Dominicana, un focar al virusului Zika, si Dhesi Raja, un medic din Malaezia, alta tara cu risc ridicat de infectie cu acest virus, au creat un algoritm (Inteligenta Artificiala in Epidemiologie Medicala - Aime) care foloseste inteligenta artificiala pentru a prezice unde este cel mai probabil sa izbucneasca o epidemie.

Sistemul combina datele cazurilor raportate de spitalele locale cu factori variabili precum directia vantului, umiditatea, temperatura, densitatea populatiei si tipurile de locuinte - care influenteaza modul in care se raspandesc tantarii.

Experimentele din Brazilia si Malaezia au aratat pana acum ca algoritmul are o precizie de 88% cu trei luni in avans.

De asemenea, poate identifica epicentrul unei epidemii, astfel incat autoritatile pot interveni din timp cu insecticide si cu alte metode de protejare a localnicilor.

Aime va putea fi folosit in viitor si in cazul epidemiilor de Zika si Chikungunya.

Intr-o lupta similara impotriva tantarilor purtatori de boli s-au angajat si alte companii, printre care si Microsoft, care foloseste drone si tehnologia machine learning.

Descurajarea violentelor cu arme de foc

In SUA, care au cea mai ridicata rata a violentelor care implica folosirea armelor de foc dintre tarile dezvoltate, 15.000 de oameni au murit prin impuscare anul trecut.

In acest context, mai multe orase recurg la tehnologie.

ShotSpotter, un sistem automat care foloseste machine learning pentru a recunoaste sunetul unei impuscaturi, poate determina, pe baza unei retele de senzori acustici, locul in care s-a tras cu arma si poate alerta autoritatile, totul in 45 de secunde.

ShotSpotter este folosit deja in 90 de orase, majoritatea din SUA, dar si din Africa de Sud si din America de Sud, si urmeaza sa fie introdus si in alte localitati.

Prevenirea foametei

Poate ca nu multi au auzit de manioc prin partile noastre, insa pentru 800 de milioane de oameni din intreaga lume aceasta leguma este principala sursa de carbohidrati. Planta este totodata foarte vulnerabila la boli si daunatori.

Cercetatori de la Universitatea Makerere din Kampala, Uganda, impreuna cu experti in sanatatea plantelor, au dezvoltat un sistem automat pentru combaterea bolilor maniocului.

In cadrul proiectului numit Mcrops, fermierii locali pot fotografia plantele cu ajutorul unor smartphone-uri ieftine, iar apoi pot folosi un program care poate identifica, cu o precizie de 88%, semne ale bolilor grave, greu de recunoscut prin metode traditionale.

Depistarea la timp si vindecarea cancerului si altor afectiuni

Firme ca DeepMind, detinuta de compania-mama a Google, Alphabet, si IBM folosesc inteligenta artificiala pentru depistarea sau vindecarea cancerului, boala care cauzeaza mai mult de 8,8 milioane de decese la nivel global in fiecare an.

Astfel, DeepMInd lucreaza cu medici britanici pentru a-si instrui sistemul de inteligenta artificiala astfel incat sa poata contribui la conceperea unor tratamente corespunzatoare.

Tehnologia companiei poate ajuta si la depistarea semnelor timpurii ale pierderii vederii.

In acelasi timp, sistemul Watson al IBM poate depista tumori in 96% dintre cazurile in care este folosit. Watson este testat in 55 de spitale din intreaga lume pentru a ajuta la diagnosticare in mai multe tipuri de cancer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#beneficii inteligenta artificiala , #tehnologie
Comentarii
Poza ScoalaTe
ScoalaTe
rank 1
Inchipuiti-va o armata de roboti care ne vineaza. Mor de nerabdare.
Poza programer2
programer2
rank 1