Cine profita in Rusia de pe urma sanctiunilor

Duminica, 25 Mai 2014, ora 07:21
3240 citiri
Cine profita in Rusia de pe urma sanctiunilor

Mai putin asteptat, sanctiunile aplicate de SUA Rusiei ca pedeapsa pentru interventia acesteia in Ucraina le pot aduce avantaje importante unor oameni de afaceri rusi.

Miliardarul din industria telecomunicatiilor Vladimir Evtusenkov se numara printre acestia. Una dintre companiile detinute de Evtusenkov produce carduri bancare cu microcipuri incorporate, scrie Bloomberg.

Rusia face in prezent eforturi pentru a-si consolida propriul sistem de carduri, dupa ce, in martie, Visa si MasterCard au refuzat sa presteze servicii pentru mai multe banci rusesti, vizate de sanctiuni, ceea ce Kremlinul a perceput ca fiind o tradare la adresa clientilor rusi.

Putin a semnat "legea blogurilor" - stie tot ce misca pe Internet

Merita Rusia efortul? Visa si MasterCard se pot retrage in sase saptamani

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat recent o lege prin care cei doi procesatori americani de plati cu cardul trebuie sa plateasca sute de milioane de dolari pentru a opera in Rusia, context in care a fost vehiculata o eventuala iesire a lor din aceasta tara.

Reprezentantii Visa si MasterCard au declarat ulterior ca intentioneaza sa ramana in Rusia, dupa ce autoritatile de aici s-au aratat dispuse la unele concesii.

Majoritatea bancilor din Rusia emit carduri sub sigla Visa sau MasterCard. Totusi, rusii ar putea prefera cardurile produse in tara lor, ca urmare a temerilor cu privire la utilizarea cipurilor din cardurile straine in scopul spionarii.

Prin urmare, cererea pentru cardurile emise de compania lui Evtusenkov ar putea creste, potrivit sursei citate.

Presedintele american Barack Obama a sanctionat trei banci rusesti detinute de apropiati ai presedintelui rus Vladimir Putin, Rossia, SMP si InvestKapital, ceea ce inseamna ca le-a interzis practic companiilor americane sa faca afaceri cu acestea.

Rusia da o lovitura puternica companiilor americane Visa si MasterCard

In total, 19 companii si 45 de oficiali si apropiati ai lui Putin au fost sanctionati de SUA, insa in cazul celor mai multi dintre ei restrictiile au fost lipsite de importanta.

Dezvoltarea companiilor rusesti din IT

Desi industria nu a fost afectata in mod semnificativ de aceste restrictii, tensiunile politice au determinat Rusia sa inceapa deja sa isi dezvolte propriile tehnologii pentru a-si mentine independenta.

Putin a semnat recent o lege prin care companiile internationale de Internet precum Google si Facebook sunt obligate sa stocheze datele utilizatorilor rusi pe servere de pe teritoriul Rusiei.

Rusia vrea sa controleze Internetul. Cele patru modele din care se poate inspira

Aceasta decizie ar putea stimula constructia locala de centre de date si ar putea furniza o oportunitate de dezvoltare pentru companiile rusesti din IT care fac deja acest lucru.

Ce pregateste Rusia pentru a nu mai depinde de cardurile din Occident

De asemenea, divergentele dintre Rusia si SUA ar putea ajuta la consolidarea variantei rusesti a GPS-ului, Glonass. Vicepremierul Dmitri Rogozin a avertizat ca va suspenda operatiunile a 11 statii GPS de pe teritoriul Rusiei incepand de la 1 iunie.

Aceste statii, care sunt utilizate pentru amplificarea semnalului, vor fi inchise permanent daca SUA nu vor permite Rusiei sa instaleze statii similare pentru Glonass pe teritoriul lor.

In contextul in care miliardarul Elon Musk, care detine compania Space Exploration Technologies, a avertizat SUA sa nu foloseasca rachetele spatiale fabricate in Rusia, o revitalizare a Glonass ar putea fi benefica pentru industria aerospatiala din Rusia, inclusiv pentru producatori de sateliti ca Information Satellite Systems si Gazprom Space Systems.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#sanctiuni Rusia tehnologie, #carduri Rusia, #companii IT Rusia , #tehnologie
Comentarii