Cisco, acuzata de sprijinirea torturii din China

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 18:59
3808 citiri
Cisco, acuzata de sprijinirea torturii din China
Foto: Webnews

Gigantul tehnologic Cisco a fost acuzat de incurajarea torturii in China, in urma sprijinului acordat guvernului de la Beijing in arestarea dizidentilor si membrilor grupului Falun Gong.

Potrivit acuzatiilor formulate inaintate unei curti districtuale americane, Human Rights Law Foundation indica tehnologia Cisco drept instrument pus la dispozitia guvernului chinez, in mod special, impotriva persoanelor arestate pentru adeziunea lor la miscarea Falun Gong, relateaza Webnews.

Desi Cisco a negat cu inversunare orice implicare in aceasta chestiune spinoasa, ipoteza ca specialistii companiei sa fi organizat cursuri de utilizare a tehnologiei proprii pentru functionarii chinezi, este plauzibila.

Potrivit sursei citate, purtatorul de cuvant de la Cisco, a declarat ca "nu exista temei pentru aceste acuzatii indreptate impotriva companiei", subliniind ca "Cisco nu gestioneaza retele nici in China, nici in alte locuri si nici nu personalizeaza propriile produse in vreun fel pentru a facilita cenzura sau represiunea".

Totusi, o prezentare PowerPoint realizata in anul 2002, demonstreaza ca produsele Cisco sunt in masura sa ajute China in "mentinerea stabilitatii, stavilirea ilegalitatilor comise pe Internet si combaterea religiei malefice propagate de miscarea Falung Gong si alte elemente ostile".

Cunoscut sub denumirea de Golden Shield Project, ca parte integranta din Marele Firewal, programul utilizat de guvernul chinez pentru eliminarea anumitor informatii si date referitoare la chestiuni sensibile, ar fi fost proiectat special pentru monitorizarea populatiei din China.

Daca acuzatiile se vor demonstra intemeiate, situatia stanjenitoare in care se va regasi Cisco nu este deloc de invidiat: Daniel Ward, de la firma de avocatura americana Ward&Ward, apreciaza ca "probele contra Cisco sunt coplesitoare, iar reputatia colosului tehnologic risca sa fie compromisa grav", precizeaza sursa.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#Cisco tortura China, #Cisco China , #tehnologie