De la Bucuresti la New York, in mai putin de o ora

Sambata, 28 Mai 2016, ora 12:29
8391 citiri
De la Bucuresti la New York, in mai putin de o ora
Foto: Arhiva Ziare.com

Cum ar fi sa pleci de la Bucuresti si sa ajungi la New York in mai putin de o ora? Avionul hipersonic ar putea transforma acest vis in realitate.

Pe 18 mai, cativa cercetatori si designeri din SUA si Australia au facut un pas important in acest sens, aminteste Travel Pulse.

Acestia au mers in desert, unde au lansat o racheta care a depasit viteza sunetului si a intrat in teritoriul hipersonic, avand in vedere ca a zburat cu aproximativ 9.200 de km/h.

Testul a fost un succes, iar acest lucru a atras atentia multora, mai ales ca un motor similar celui folosit la racheta ar putea fi integrat intr-un avion supersonic.

Citeste mai multe despre motorul hipersonic de racheta ar putea revolutiona calatoriile cu avionul si spatiale

Cu o astfel de viteza uimitoare, avionul supersonic ar putea ajunge din Australia in Marea Britanie in doua ore, in timp ce zborurile transatlantice s-ar masura in minute, nu in ore.

E posibil ca avioanele comerciale sa atinga astfel de viteze uimitoare?

Cert este ca aeronavele hipersonice vor fi folosite mai intai in scop militar, iar abia apoi se va ajunge si la curse comerciale. De fapt, la cel mai recent test au participat reprezentanti ai Ministerului Apararii din SUA si Australia, caci o astfel de tehnologie ar fi extrem de folositoare pe campul de lupta.

O racheta sau o drona care atinge viteze uimitoare le-ar aduce un avantaj prin faptul ca inamicul nu ar mai avea timp de reactie. Unul dintre cercetatorii care au pus umarul la proiect a transmis ca testul realizat pe 18 mai a reprezentat un pas urias inainte.

"Ne apropiem de realizarea primului zbor cu un avion hipersonic. E o tehnologie care ar putea schimba regulile jocului si ar revolutiona transportul aerian", a spus Alex Zelinsky.

Adevarul crunt

Adevarul este ca tehnologia reprezinta un motiv de entuziasm pentru industria miltara, dar companiile aeriene care fac bani din transportul de persoane nu sunt interesate de cresterea vitezei cu care merg avioanele lor.

De fapt, ele merg in directia opusa.

Avioane usoare, care consuma putin - acestea sunt principalele puncte de interes pentru operatorii aerieni. Insa pentru a realiza astfel de avioane, motoarele sunt micsorate si nu sunt in stare sa propulseze aparatele de zbor catre viteze uimitoare.

In consecinta, in prezent nu exista interes pentru ca o calatorie transatlantica sa se faca in doar cateva zeci de minute.

Problemele trebuie rezolvate una cate una

Prima problema care trebuie rezolvata nu este cum vor reactiona oamenii la calatoria cu astfel de viteze uimitoare, ci cum trebuie sa realizezi o aeronava care sa fie capabila sa reziste la uriasa cantitate de caldura generata de zborul la peste 8.000 de km/h.

Iar tocmai acesta a fost unul din principalele motive pentru care testul cu racheta a avut loc: pentru a se observa daca fuzelajul se va deteriora sau nu in astfel de conditii. Si uite ca nu s-a intamplat.

Insa mai trebuie parcurse cateva etape pana sa se ajunga la zborul cu un adevarat avion hipersonic, care ar urma sa aiba loc in 2018.

Dezvoltarea fundamentelor acestei tehnologii

Chiar daca totul va iesi conform planului, asta nu inseamna ca vom vedea deja oamenii calatorind cu avioane hipersonice din 2019. Scopul adevarat al acestor teste este sa convinga companiile si guvernele sa investeasca bani in astfel de proiecte.

In consecinta, vom mai astepta cateva decenii pana cand vom calatori de la Bucuresti la New York in mai putin de o ora, in deplina siguranta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#teste avion hipersonic, #calatorie avion hipersonic, #avion hipersonic , #tehnologie