Primul institut privat pentru drone din Romania: Ne ajuta sa asiguram "un cer sigur"

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 18:47
5385 citiri
Primul institut privat pentru drone din Romania: Ne ajuta sa asiguram "un cer sigur"
Foto: Arhiva Ziare.com

Aparitia primului institut privat pentru drone din Romania, care a lansat un sistem national de alerta pentru aceste aeronave fara pilot la bord, ajuta autoritatile sa asigure un "cer sigur" tuturor ce il utilizeaza, a declarat joi, Remus Dogaru, Sef Birou Certificari Nationale din cadrul Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR).

"AACR saluta orice initiativa al carei scop este acela de a identifica si implementa masuri ce au ca rezultat cresterea nivelului de siguranta in domeniul activitatilor de zbor sau a constientizarii utilizatorilor cu privire la pericolele rezultate din utilizarea necontrolata a noilor tehnologii din domeniul aeronautic.

In acest context, aparitia Institutului de Training, Studii si Cercetari pentru Sisteme de Vehicule fara Pilot la Medias, implicarea acestuia intr-un domeniu atat de actual - aeronavele fara pilot la bord - vine in sprijinul eforturilor AACR de a asigura un 'cer sigur' tuturor celor ce il utilizeaza", a precizat Remus Dogaru.

Potrivit acestuia, "in prezent, la AACR sunt identificate un numar de 130 de aeronave fara pilot la bord, aeronave utilizate in diferite activitati de lucru aerian si/sau aviatie generala (filmari si fotografieri aeriene, supraveghere aeriana, etc.). "

De la fotografie, la drone pentru ISU - Povestea inginerului roman cu o afacere de 100.000 de euro

Proprietarii de drone din Romania pot evita accidentele, anuntand unde, cand si la ce inaltime zboara, prin inregistrarea gratuita pe site-ul www.zbordrone.ro, al primului institut privat pentru drone, infiintat in municipiul Medias (judetul Sibiu), a declarat joi, Octavian Isaila, unul din fondatorii Institutului de Training, Studii si Cercetari pentru Sisteme de Vehicule fara Pilot (ITSC-SVFP).

"Noi am facut un sistem on-line, in care oricine care are o drona poate sa se logheze si poate sa anunte unde, cand si la ce inaltime se zboara. In cadrul Institutului a fost realizat Sistemul National de Alerta si Notificare RPAS (Drone) dezvoltat pentru comunitatea operatorilor din Romania. Acesta este proiectat ca sistem online care sa vina in ajutorul tuturor detinatorilor si operatorilor de drone civile din Romania, persoane fizice sau juridice, astfel incat sa se evite eventuale incidente, existand posibilitatea de informare a comunitatii unde, cand si la ce inaltime se zboara. El poate fi accesat la adresa www.zbordrone.ro de catre toti cei interesati", a declarat Octavian Isaila.

Oficialul AACR sustine ca, in prezent, "utilizarea necontrolata a aeronavelor fara pilot la bord este o problema nu doar a Romaniei".

Cum functioneaza drona pe care o poti purta la mana. A castigat un concurs organizat de Intel (Video)

"In prezent, utilizarea necontrolata sau la limita legalitatii a aeronavelor fara pilot la bord este o problema nu doar a Romaniei. Astfel, din cauza unor incidente/accidente in care au fost implicate aeronave de acest tip, state precum Franta, Marea Britanie si SUA sunt in proces de analiza si actualizare a legislatiei nationale aplicabile domeniului aeronavelor fara pilot la bord.

Romania se aliniaza acestor tendinte, demarand, in strans parteneriat cu societatea civila, un amplu proces de actualizare a legislatiei aeronautice specifice si de constientizare a utilizatorilor asupra pericolelor si posibilelor consecinte legale cu privire la utilizarea ilegala a aeronavelor fara pilot la bord", a detaliat acesta.

Sistemul privat national de alerta pentru drone creat la Medias (judetul Sibiu) este considerat "un pas neasteptat si inovator din partea societatii civile. (...) In aceeasi idee, invitam si pe aceasta cale toti utilizatorii de aparate de tip RPAS sa vina la AACR sa identifice aceste aeronave", a mai afirmat reprezentantul AACR.

Propriul tau paparazzo: Drona care iti face poze fara sa o controlezi de la sol (Video)

Sistemul de alerta de pe www.zbordrone.ro permite "inregistrarea utilizatorilor cu tipuri de echipamente si de asemenea introducerea, modificarea si vizualizarea zborurilor RPAS pe teritoriul Romaniei. De asemenea are configurate zone segregate, de interdictie, de atentie, de test, aeroporturi, stadioane si alte zone sensibile", sustine Octavian Isaila.

Institutul de Training, Studii si Cercetari pentru Sisteme de Vehicule fara Pilot a fost infiintat de 14 membri fondatori provenind din toata tara. Octavian Isaila este detinatorul primei drone identificate oficial in Romania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#institut roman drone, #institut Romania drone, #zbor drone Romania, #zbor drone , #tehnologie