Vesta antiglont creata de sase elevi romani: Mai usoara, mai ieftina si mai flexibila - Interviu

Vineri, 13 Mai 2016, ora 08:18
69081 citiri
Vesta antiglont creata de sase elevi romani: Mai usoara, mai ieftina si mai flexibila - Interviu
Foto: Arhiva personala Elena Codin

Cativa elevi dintr-un liceu bucurestean s-au gandit sa-si foloseasca timpul liber pentru a construi o vesta antiglont mai usoara, mai ieftina si mai flexibila decat cele folosite in prezent.

Ei participa cu acest proiect la o competitie europeana, Company of the Year Competition 2016, la care aspira la marele premiu.

Dar in ce consta inventia lor?

In esenta, ei au reusit inlocuirea placilor ceramice si a restului de continut ce ingreuneaza vestele antiglont traditionale cu fibra de carbon si un lichid usor, dar care se intareste la impactul cu glontul.

O vesta antiglont traditionala, militara, cantareste aproximativ 13 kg si costa, in medie, 5.000 de lei, in timp ce Anti-bullet Fibers are doar 7 kg si va avea un pret de aproximativ 2.000 de lei. Insa pentru a face tot ce si-au propus, elevii bucuresteni au pornit o campanie de strangere de fonduri, ce se desfasoara pe site-ul CrestemIdei.ro. In aceasta faza, ei au nevoie de 5.000 de lei, pe care spera sa-i obtina din donatiile noastre.

Ziare.com a stat de vorba cu Elena Codin, unul dintre cei sase elevi de la Colegiul National Ion Luca Caragiale din Bucuresti implicati in proiect.

Cine se afla in spatele proiectului? Cum v-a venit ideea? Cum ati alcatuit echipa? Aveati habar despre vestele antiglont, erati pasionati de asa ceva?

Suntem 6 elevi ai Colegiului National Ion Luca Caragiale din Bucuresti. Am avut norocul de a avea o profesoara de economie extraordinara. Iar unii dintre noi chiar am mai cochetat cu antreprenoriatul inainte, dovedind ca putem duce la sfarsit proiecte indraznete.

Totul a inceput acum cateva luni, cand colegul nostru, Andrei, lucra la un proiect legat de fluide non-newtoniene. Fiind inspirat de situatia tensionata de conflict din Europa (precum si de actualele atacuri teroriste), a venit cu ideea de a face o vesta antiglont ce se bazeaza pe un astfel de fluid: pasta de amidon.

Inscrierea la Company of the Year Competition 2016 a reprezentat ocazia perfecta pentru punerea in aplicare a acestei idei. Echipa ne-am format-o in functie de competentele fiecaruia, punand mare pret ca aceasta sa fie una echilibrat construita.

Aveam cunostinte generale legate de vestele de protectie, nefiind pasionati de ele in mod special. Ulterior, proiectul nostru ne-a determinat sa ne indreptam atentia spre acest subiect, astfel ca am devenit cu totii din ce in ce mai interesati. Si asa am creat Anti-bullet Fibers.

Echipa Anti-bullet Fibers

Cum ati facut rost de materiale pentru prototip? Cat a costat investitia initiala in materiale si in trasul la poligon?

O parte din materiale le-am achizitionat de pe Internet, altele direct de la furnizori. Costul total al acestora se ridica la aproximativ 1.900 de lei/bucata. Cea mai mare problema pe care am intampinat-o, totusi, a fost testarea intr-un poligon.

Deoarece Federatia Romana de Tir Sportiv nu aproba efectuarea experimentelor militare in poligoanele sportive fara aprobari de la autoritati (Politie, Armata, Pompieri), ni s-a interzis testarea pana la obtinerea documentelor necesare.

Astfel ca, pe o perioada de 2 luni, am lucrat doar teoretic la proiect, neputand realiza nimic practic, ceea ce a dus la o intarziere a realizarii prototipului in sine. In cele din urma, am obtinut autorizatia si am realizat testarea materialelor folosite, modificand ulterior structura vestei. Toate aceste testari ne-au costat 500 de lei.

Pe ce se bazeaza vesta voastra antiglont si care sunt principalele diferente fata de una folosita in prezent? Care sunt avantajele fluidelor non-newtoniene? Sunt usor de gasit si ieftine?

Ne-am propus sa cream un concept nou de vesta antiglont, diferit de cel existent astazi pe piata, o vesta care sa prezinte mai multe avantaje: sa fie mai usoara (cantareste doar 6-7kg), mai ieftina si mai flexibila. Asemenea obiective necesita o schimbare drastica adusa continutului unei veste normale.

In consecinta, cele 3 componente ce se afla la baza noului produs sunt: fibra de kevlar, fibra de carbon si pasta de amidon (amestec de apa si amidon).

Toate acestea se gasesc stratificate in interiorul vestei. De asemenea, o alta caracteristica importanta este capacitatea sa de a absorbi socurile provenite de la impactul gloantelor. O vesta clasica protejeaza utilizatorul de actiunea penetranta a glontului, dar nu-l protejeaza de socul provenit de la impacul cu proiectilul.

Acesta este un mare dezavantaj al vestelor actuale (pe langa pretul mediu de 5.000 de lei), deoarece socul, de asemenea, poate conduce la deces prin faptul ca provoaca traume fizice cum ar fi hemoragii interne, echimoze adanci, coaste rupte, etc. Abilitatea de a disipa socul se datoreaza lichidului non-newtonian utilizat.

Nu putem folosi orice lichid vesta noastra, deoarece nu toate se comporta la fel precum pasta de amidon, care face parte dintr-o categorie de fluide non-newtoniene care isi maresc vascozitea in functie de cresterea fortei aplicate la suprafata lichidului (impactul glontului).

Vorbind despre pasta de amidon, ea se prepara din apa si amidon intr-un raport convenabil. Amidonul se gaseste pe piata la pretul de aproximativ 5 lei/kg. Astfel ca, in alcatuirea vestelor noastre, raportul calitate-pret al suspensiei de amidon este de neegalat.

Ce aveti de gand sa faceti cu banii stransi in campania de crowdfunding?

Banii stransi vor fi investiti in finalizarea prototipului, realizarea testelor si cercetarilor in continuare, cat si in promovarea companiei si realizarea unui videoclip de prezentare in limba engleza. De asemenea, am stabilit ca niciunul dintre noi sa nu primeasca un salariu pana in momentului in care profitul realizat sa nu fie suficient de mare incat sa poata fi platita intreaga echipa si sa se poata continua investitiile in dezvoltarea de produse noi si promovarea companiei.

Ce ne puteti spune despre participarea voastra la competitia JA Europe?

Participarea noastra la competitia de antreprenoriat realizata de Junior Achievement reprezinta in primul rand oportunitatea de a ne face auziti. De a ne prezenta ideea in fata unui juriu format din antreprenori cu experienta, de a primi feedback si a interactiona cu numerosi antreprenori.

Ce planuri marete aveti pentru aceasta vesta antiglont? De ce aveti nevoie pentru a intra in productia de masa? Cam cat ar costa o astfel de vesta?

Ulterior participarii la Company of the Year Competition, unde ne-am calificat deja la etapa nationala (ce va avea loc pe 24 mai), intentionam sa ne definitivam intreaga gama de produse (intentionam sa cream echipamente de protectie atat anti-injunghiere, cat si pentru campionatele de airsoft si jocurile de paintball).

Fiind minori, ne va fi momentan dificil sa intram in productia de masa pe piata de armament si echipamente de protectie, asa ca nu excludem posibilitatea de a ne vinde ideea unor companii cu experienta in domeniu, ori de a incheia un parteneriat cu una dintre acestea.

Vestele antiglont produse de noi vor costa initial 2.000 de lei/bucata. Singurul aspect ce ne impiedica momentan sa ne extindem compania este cel financiar. Cum niciunul dintre noi nu are un loc de munca stabil si implicit, un salariu, realizarea testelor, promovarea start-up-ului nostru si materiile prime necesare nu sunt costuri ce ne sunt la indemana, cel putin momentan.

Va vedeti in postura de a deveni furnizori pentru Politie, SRI sau FBI?

De ce nu?! Avem o echipa extraordinara, o idee cu un potential enorm si, cel mai important, avem incredere in ceea ce facem. Cum spunea Steve Jobs, "because the people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#vesta antiglont elevi romani, #vesta antiglont donatii, #vesta antiglont elevi Bucuresti , #tehnologie