Cum alegi un generator de curent electric? Cele mai importante criterii de selectare

Advertorial
Marti, 12 Februarie 2019, ora 17:00
22449 citiri
Cum alegi un generator de curent electric? Cele mai importante criterii de selectare

Situatiile neprevazute pot aparea oricand. Exista insa si cazuri pentru care te poti pregati in timp util astfel incat sa nu fi luat prin surprindere. Penele de curent se numara printre cele mai frecvente intamplari de la locul de munca. In astfel de contexte, generatoarele sunt cea mai eficienta solutie.

Intrucat se fabrica diverse modele de generatoare ce difera din mai multe puncte de vedere, este important sa stii cum sa-l alegi pe cel potrivit. De aceea, am pregatit in continuare o lista cu cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand doresti sa achizitionezi un generator.

Alegerea generatorului: elemente de selectie

1. Scopul utilizarii

Inainte de a lua in calcul alte aspecte tehnice, primul lucru la care trebuie sa te gandesti este scopul pentru care ai nevoie de un astfel de produs. Pe piata, se fabrica generatoare de curent pentru variate tipuri de societati, care pot activa in domenii precum:

- sanatate;

- militar;

- rezidential;

- industrial;

- data center;

- telecomunicatii.

In functie de modul in care urmeaza sa fie folosit generatorul, se stabilesc si urmatoarele aspecte.

2. Locul amplasarii

Generatoarele electrice pot fi montate atat in mediul exterior, cat si in mediul interior. Pentru situatiile in care aplasarea se face in exterior, este nevoie de un generator care este proiectat sa stea inchis intr-o carcasa insonorizanta.

In cazul in care generatorul de curent urmeaza sa fie montat intr-un zona interioara, se realizeaza si lucrari de montare a unor fante speciale care faciliteaza evacuarea aerului si a fumului.

3. Puterea generatorului

In functie de necesitati, ai la dispozitie generatoare de mici dimensiuni si generatoare de mare capacitate, destinate activitatilor industriale. Acestea produc energie electrica de doua tipuri: monofazata sau trifazata.

In cazul energiei electrice monofazate, generatoarele produc o tensiune de 230 de Volti, in timp ce generatoarele cu energie trifazata produc o tensiune de 230/400 Volti.

4. Tipul de motor termic

Generatoarele de curent electric functioneaza fie cu benzina, fie cu motorina (diesel) . Fiecare tip de motor are propriile sale avantaje.

De regula, generatoarele pe benzina sunt recomandate pentru activitati si proiecte care se desfasoara la o scala mai mica.

Principalele sale avantaje sunt urmatoarele:

- performante ridicate;

- zgomot redus;

- usurinta cu care se achizitioneaza combustibilul;

- emisii reduse de gaze toxice si fum;

- putere mare de functionare;

- costuri reduse de achizitionare comparativ cu generatoarele electrice diesel.

Generatoarele de curent pe motorina sunt indicate pentru activitati complexe, la care este nevoie de o putere mare de functionare.

Astfel de generatoare electrice se caracterizeaza prin:

- costuri reduse de intretinere;

- durata de viata crescuta;

- combustibilul este simplu de achizitionat;

- motorul necesita putin combustibil/watt consumat;

- grad ridicat de eficienta.

Bineinteles, in cazul ambelor tipuri de motoare exista si cateva dezavantaje, printre care amintim:

- zgomotul puternic si emisiile puternice de gaze toxice si fum (in cazul genetoarelor pe motorina);

- costurile ridicate de carburant si de intretinere (in cazul generatoarelor pe benzina).

5. Costul total de achizitie

Investitia totala pentru un generator de curent electric difera in functie de aspectele tehnice mentionate anterior, de tipul de combustibil utilizat, dar si de activitatile necesare pentru intretinerea acestuia pe termen lung.

Inainte de a lua decizia finala, apeleaza la specialistii in domeniu pentru a-ti face un cost estimativ in functie de nevoile si cerintele tale.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#generator electric , #tehnologie